"Kaynana dili" de denilen kaktüsün, pembe turuncu renkli meyvesi ...

Babutsa,
Sabbara, 
Kürek yemişi, 
Hint inciri, 
Pabuç inciri,
Frencir,
Frenk İnciri,
Mısır İnciri, 
Eşek İnciri,
Frenk yemişi,

Kaktüs Meyvesi, 
Kaynana Dili,
Latincesi Opuntia ficus-indica.
Diken İnciri (Opuntia ficus indica),

"Kaynana dili" de denilen kaktüsün, pembe turuncu renkli meyvesine verilen ad.


Çok kolay yetişen bir bitkidir. Kaktüsten kesilen bir parça ve dal toprağa değdiği yerden kök salarak tutunur. Yol kenarlarında, duvar diplerinde çok yetişir. Oldukça çok meyve verir. 


Sarı, turuncu, kırmızı, pembe renklerde olan meyvesinin faydalı olduğu biliniyor. 
  • İshal ve dizanteriye karşı iyi geliyor. 
  • Sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı giderir.
  • Şeker hastalarına iyi gelirmiş. 
  • Kolesterol oranını düşürür, tok tutar.
  • Bol C vitamini ihtiva edermiş.
  • Şeker, jöle ve votka yapımında kullanılır.
  • Kolesterolün düşmesini sağlar.
  • Ege yöresinde doğal viagra olarak kullanılır.
  • Kan yaptığı, cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
  • Yaprakları kaynatılarak elde edilen solüsyonu cildi nemlendiriyor.

Özellikle sıcak ve kurak bölgelerde yetişen bir bitkinin meyvesi Amerika’ya özgü olmakla birlikte özellikle Güney Amerika‘ya, Meksika‘ya ait bir bitkidir. Ülkemizde bu meyveyi Ege ve Akdeniz bölgelerinde İzmir, Muğla, Adana, Antalya ve Mersin' de çorak arazide yetişir. Bu meyvenin dışı oldukça dikenlidir . Toplarken veya soyarken dikkat etmek gerekiyor. Dikenleri ellerinize batar. 


Doğada kendiliğinden yetiştiği için katkısız olması sebebi ile her yaş grubu rahatlıkla tüketebilmektedir.
Pek çok faydası bulunan bu meyvenin fazla yenilmesi halinde olumsuz etkilerileri  olabilir. 

Uluslararası bir doğrama şekli ...

Julyen,
Julyen, (Jülienne)
Her çeşit sebze bu şekilde doğranabilir. 
Bıçak sırtı kalınlığında, yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda, ince çubuklar halinde doğrama şeklidir. Kibrit çöpü olarak ta bilinir. Hepsi eşit kalınlıkta doğranmalıdır. Mutfaklarda en çok kullanılan doğrama biçimidir. 

Et yemeklerinin yanında sebze garnitürlerinde ve salatalarda, Çorbalarda, Soğuk ordövr tabaklarının süslemelerinde kullanılır. Fajita’ların içerisinde yenilen sütun gibi etler, tavuklar, sebzeler hepsi Julyen doğranmıştır.

Uluslararası doğrama şekilleri;
Batanet-Batonet, Burnuaz, Buket Garni,
Elma dilimi,
Julyen, Jardin, 
Matignan-Matignon, Masedon, Mirpua,
Peyzan, 
Piyaz (Yarım Dilim), 
Rende-pres,
Tütün Kıyımı,
Verev, Vişi. 
Zırhlama.

Burnuaz - Brunoaz, (Brunoise)
Bütün parçaların aynı büyüklükte olmasına dikkat edilen en küçük doğrama şeklidir. Sebzeler önce julyen şeklinde doğranarak hazırlanır sonra brunoise şekline getirilir. Sıçan dişi olarak bilinen bir doğrama biçimidir. Et suyu çorbalarda, Salatalarda, et yemeklerinin yanında sebze garnitürlerinde, süslemelerde kullanılır. Mutfaklarımızda küp küp, sıçan dişi diye adllandırdığımız bu doğrama biçimi köfte için doğranan soğan için çok kullanıır.

Jardin (Jardiniere-Jardinie)
Burnuaz doğrama şeklinin biraz daha iri doğranmış şekline denir. İri Burnuazda denilir. Bu şekilde doğrama muhtelif et ve sebze yemeklerine isim verir. Eşit doğranması önemlidir. Çeşitli et ve sebze yemeklerinde kullanılır. Süslemelerde ve salatalarda kullanımı yaygındır. Bu usul çeşitli et ve sebze yemeklerine isim verir. Sıçan dişinin irisidir. Et ve sebze yemeklerinde kullanılır.

Masedon-Macedon, (Macedonie)
Jardin doğrama şeklinin biraz daha iri olan doğrama şeklidir. Mirpua doğrama şeklinin küçüğüdür. Küplerin 7-8 tanesi bir çorba kaşığına sığacak büyüklükte muntazam kesilirek yapılan doğrama biçimidir. Tavla zarı olarakta bilinir. Ezilen, süzülen çorbalar ve soslarda kullanılır. Sebze garnitürlerinde, çeşitli et ve sebze yemeklerinin hazırlanmasında, salatalarda çok kullanılır. Çiğ ve pişmiş etlerin doğranmasında da kullanılır.

Peyzan, (Paysane-Paysanne) / Days (Dice)
Bu doğrama yöntemi iki isimlidir. Bütün parçaların aynı büyüklükte olmasına dikkat edilir. Bıçak sırtı kalınlığında, 1-2 cm yüzeyinde doğrama usulüdür. Et suyu çorbalarda kullanılır. Tüm sebzeler bu yöntemle doğranabilir. Garnitür olarak kullanılacak sebze ve salatalar bu doğrama yöntemi ile yapılır. Peyzan doğrama şeklini rastgele yaparsanız matignon doğrama biçim olarak adlandırılır.

Matignan (Matignon)
Paysanne doğrama şekli rastgele doğranırsa matignon adını alır. Aynı şekilde kalınlıklar ve yüzeyleri birbirinden çok farklı olmamalıdır. Mire poix doğramanın çok ince hali de diyebiliriz.

Batonet, Batonet stik, (Batonnet)
Sebzelerin 0,5 veya 1 cm², 4-5 cm uzunluğunda, kare prizma şeklindeki doğrama biçimidir. Jülyen kesime benzer fakat daha kalındır ve sebzeleri küp şeklinde doğramaya hazırlar. Evdeki mutfaklarımızda genellikle parmak kalınlığında dediğimz doğrama biçimidir. Patates için en uygun doğranma şeklidir. Havuç ve kereviz onu takip eder. Patates, kereviz ve havuç gibi sebzelerle yapılan süslemelerde kullanılır.

Vişi, (Vichy)
En çok kullanılan kesim şeklidir. Dilim dilim, halka halka yapılan doğrama şeklidir. Bıçak sırtı kalınlığında halkalar şeklinde doğrama usulüdür. Daha ziyade ince havuç, kabak, salatalık gibi sebzelerle yapılan salatalarda, süslemelerde, garnitürlerde kullanılır. Bazen hazırlanan garnitüre de aynı isim verilir.

Mirpua, (Mire poix)
Hem lezzet verici bir karışım, hem de iri parçalar halinde bir doğrama usulüdür. İri parçalar halinde bir doğrama usulüdür. Parçaların tamamı küp veya küpe yakın eşit ölçülere sahip olmalıdır. 3-4 tanesi bir yemek kaşığına sığacak büyüklükte olmalıdır. Temel soslarda, çorbalarda, patates garnitürlerinde, et yemeklerinde, çeşitli sebzelerin etlerin ve kök sebzelerin doğranma şeklidir. Soğan, kereviz, havuç, kereviz kabukları, pırasa ve defne yaprağından oluşan gruba bu isim verilir.

Mirpura kullanıldığı yerlere göre iki şekilde hazırlanır;
Beyaz mire poix: Mirpua sebzelerin beyaz kısımları kullanılarak hazırlanır. Berrak çorbalarda, beyaz soslarda, beyaz etten hazırlanan yemeklerde ve su ürünlerinden hazırlanan yemeklerin hazırlama sularında kullanılır.
Normal mire poix: Sebzelerin kabuk ve yeşil kısımlarının da kullanılmasıyla hazırlanır. Kahverengi fondlarda kullanılır

Buket Garni, (Bouget Garnie)
Lezzet verici karışımlar arasında yer almasına rağmen aynı zamanda sebzelerin en büyük doğrama biçimidir. Aslında doğrama usulü değildir. Özel koku ve lezzeti olan çeşitli sebzelerin ve otların eşit ölçülerde bir araya getirilip bağlanmasıyla yapılır. Mutfakta birkaç sebzenin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. En yaygın kullanılan şekli havuç, pırasa, kereviz sapları, kök kerevizin kabuk ve kabukla birlikte iç kısımları, soğan, defne yaprağı gibi sebzeler eşit ölçülerde doğranır, sicimle bağlanmasıdır.

Süslenmiş Soğan, (Garnished Onion),
Kullanıldığı yere göre büyük veya küçük soğanın dış kabukları soyulur. Kök sap kısımları kesilirken dağılmaması için derine kaçmamak gerekir. Soğan üzerine defne yaprağı iki tane karanfille tutturulur.

Baharat Torbası (Sochet d’espies),
Türk mutfağında da kullanımı yaygındır. Mutfak tülbendinin içine ezmeden çeşitli otların ve baharatların karışımı konulur. Genelde azıcık kırılmış tane karabiber, bahar, kimyon, karanfil, kekik, biberiye, mercanköşk otu sıkıca tülbent içine torba şeklinde konur ve bağlanır. Hazırlanan bu torbaya Baharat torbası denir. Kullanılacak etin veya sosun içine atılır. Yemek pişince içinden alınır.

Sicilya'nın doğu kıyısında aktif bir stratovolkan ...

Etna,
Aetna,
Etna Dağı,
Sicilya'nın doğu kıyısında, Messina ve Katanya'ya yakın aktif yanardağ.
Sicilya'nın doğu kıyısında aktif bir stratovolkandır.
Messina ve Catania şehirleri arasındadır.
Sicilya lehçesinde Mongibeddu,

İtalyanca Mongibello, dağ anlamına gelen Latince mont kelimesi ile Arapça jebel kelimesinden türetilmiştir. Etna yanardağı, uzun süredir aktif olan bir volkan.

İtalyan: Mongibello
Sicilya: Mungibeddu,
Latin: Aetna,
Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağ olup en büyük üç yanardağdan biridir. İtalya'da Alplerin güneyindeki en büyük dağdır. Yanardağ 3,326 m. yüksekliği ile en yakın rakibi Vezüv'ün üç katı, Stromboli'nin 3,5 katı kadardır. 

Etna Dağının, verimli volkanik toprakları, dağın alt yamaçlarına ve güneydeki Catania Ovası'na yayılan üzüm bağları ve meyve bahçeleriyle geniş tarımı desteklemektedir. Son etkinliği 24.12.2018 tarihinde olmuştur. Civarında yaşayan nüfusu nedeniyle Etna Dağı, Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılında "On Yıl Volkanı" olarak Dünya Mirası ilan edilmiştir. 

Etna yanardağının patlamalarının insanlar tarafından ilk kaydı MÖ 90-30 yılları arasında Sicilya Agyrium doğumlu Yunan tarihçi Diodorus tarafından yapılmıştır. Etna kayıtları incelendiğinde , dünyadaki 2750 yıl boyunca en iyi şekilde yazılı tarihi oluşturulmuş volkan olma özelliğindedir. Etna Volkanı, Avrasya ve Afrika tektonik plakalarının hareketleriyle patlamaktadır.

İtalya’da Etna dışında iki yanardağ daha Vezüv ve Stromboli volkanları vardır. Vezüv volkanı ise antik Pompei şehrinin haritadan silinmesine sebep olurken, taşlaşmış olarak bulunan insanlar kazılardan çıkarılmıştır.

Sütkardeş ...

Emişik,
Sütkardeş,
Emilik,
Emişig,
Hemşire,
Emişüklü, 
Emüşüklü,
Emüşük, 
Emilgatil,
İng. milk sibling,

Süt kardeş anlamında halk arasında kullanılan bir sözcük, Emişik.

Aynı kadından süt emmiş çocukların birbirine göre aldıkları ad.
Halk arasında sağmal koyun ya da keçilerin oğlak ve kuzuları ile beraber otlamaya gitmesine de emişik denir.

Sahiplik, Mülkiyet ...

İyelik,
Sahiplik,
Arapça: mulkiyyet.
İng. ownership.
Mülkiyet.
Mülkiyyet.
El.
Bir taşınmazın iyesi olmayı, onu kullanmayı, tutuya koymayı ve satabilmeyi sağlayan bireysel hak. 
Kendisinin olan bir şeyi yasa çerçevesinde istediği gibi kullanabilme hakkı.

Mezar soyucu, kefen soyucu ...

Nebbaş,
Arapça, (نباش )
Mezar soyucu,
Kefen Soyucu.
Mezar soyguncusu,
Ölüyle birlikte gömülen değerli eşyaları çalan kimse, ölü soyucu, kefen soyucu.
Kabirleri kazıp kefen soyan kimseye nebbaş denir.
Arapça Nebş fiilinden türetilmiştir.
Arapça Nebş, Gömülü bir şeyi yerden çıkarma. 
Bir şeyi diğer bir şey vasıtasıyla meydana çıkarma anlamındadır. 

İslamda kabir hırsızlığının, koruma altındaki bir malı çalmadaki özellikleri taşımadığı görüşü hakim kalmış dolayısıyla hırsızlık sayılmamaktadır. Kabirden çalınan şey, hayatta olan bir kimsenin mülkü olmadığından nebbaş da hırsız sayılmaz. Özellikle kefen, koruma (hırz) altında sayılmaz.  Kabir hırsızlığı günah sayılıyor ama hırsızlık sayılmıyor. 

Ancak mezar hırsızları, günümüzde kapsam değiştirmişlerdir. Kefen bezi önemli bir eşya sayılmıyor. Şimdi yeni gömülmüş taze cesetleri çıkarıp, daha çok altın diş ve bedene takılan kalb pili gibi bazı kıymetli malzemeleri çalmaktadırlar. Hatta yanlamasına konulmuş tahtaları bile soymaktalar.


Bozma, bozukluk ..

Halel,
Bozma
Bozukluk.
Eksiklik,
Arapça, halel, خلل
Esas kökü arapçadır. 
Arapça bir kelime olan halel, bozukluk, eksiklik anlamındadır.

Halel kelimesinin diğer anlamları;
Eskiden kadınların taktıkları cam bilezik için de halel derlermiş. 
Diğer bir anlamı ise başkası tarafından verilen zarar.

İki şeyin aralığı. 
Boşluk. 
Açıklık.

Eskiden ekim ayına verilen ad ...

Ortagüz,
İlk Teşrin,
Birinci Teşrin,
Teşrini evvel,
Ekim ayı,
Avara ay,
İngilizce: October,
10 Ocak 1945 tarihli yasayla Birinci Teşrin ayına Ekim ayı adı verildi. Ekim, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 10. ayı olup 31 gün çeker.

Ekim ayı, Sümer, Babil, İbrani, Süryani, Arami dillerinde Tişri kelimesinden gelme Teşrin-i Evvel olarak kullanıldı. 
Cumhuriyet'ten sonra da İlk Teşrin ya da Birinci Teşrin olarak kullanılan ekim ayı, 10 Ocak 1945 tarihinde kabul edilen kanun ile 15 Ocak 1945 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kanunla dört ayın adı değiştirildi ve ekim ayı oldu.

Ekim adının İngilizce karşılığı olan october, Latince sekiz anlamına gelen octo kelimesinden  gelir. Eski Roma takviminde Ekim ayı 8. ay olup october olarak kullanılmıştır.

Hicri takvime göre ay adları;
Muharrem
Safer
Rebiyülevvel
Rebiyülahir
Cemaziyül evvel
Cemaziyül ahir
Recep
Şaban
Ramazan
Şevval
Zilkade
Zilhicce

Eskiden aylara verilen adlar;
1-  Zemheri (14 Ocak - 13 Şubat)
2- Gücük (14 Şubat - 13 Mart)
3- Mart (14 Mart - 13 Nisan)
4- Abrul (14 Nisan - 13 Mayıs)
5- Mayıs (14 Mayıs - 13 Haziran)
6- Kiraz (14 Haziran - 13 Temmuz)
7- Orak (14 Temmuz - 13 Ağustos)
8- Ağustos (14 Ağustos - 13 Eylül)
9- İlkgüz (14 Eylül - 13 Ekim)
10-Ortagüz (14 Ekim - 13 Kasım)
11-Songüz (14 Kasım - 13 Aralık)
12-Karakış (14 Aralık - 13 Ocak)

Ağaç budama işi ..

Kesi,
Ajüg,
Ağaç budama işi.
İng. tree surgery
Osmanlı döneminde ağaç budama işine Ajüg adı verilirmiş.
Esasen Farsça olan Ajüg kelimesi hurma lifi, ağaç budama anlamlarındadır.

Teşzib, Ağaç budamak.

Bağ budamaya ya da ağaç kesmeye yarayan, eğri bir çeşit bıçak, Tare.

İstanbul Boğazında yer alan adalar ...

Areke,
Prens adaları,
Adalar,
İstanbul Boğazında yer alan adalar. 
İstanbul boğazı ağzında yeralan adalar grubu.
İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan su geçididir. 
İstanbul Boğazına Bizanslılar, Bosporos demişler. Yunanca: inek ya da öküz anlamına gelen bous ve yol, geçit anlamlarına gelen poros kelimelerinden türetilmiştir. Öküz ya da İnek Geçidi anlamına gelen Bosporos adı Yunan mitolojisinde baş tanrı Zeus' a izafeten verilmiştir.

İstanbul Boğazındaki Adalar;
Salacak açıklarında bulunan Kız Kulesinin üstünde olduğu kayalık ada ile Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray adası olarak bilinen Kuruçeşme Adası.  Prens Adaları adı ile de bilinen İstanbul Adaları, Büyük Ada, Heybeli Ada, Kınalı Ada, Burgaz Ada, Sedef Adası, Kaşık Adası, Pide Adası, Yassı Ada, Sivri Ada, Balıkçı Adası'dır.

Bizans devrinde manastırların kurulduğu Adalar, saray mensuplarına yazlık veya sürgün yeri olmuştur. Heybeliada'da Bizans'ın son yapısı, Meryem Ana'ya ithaf edilmiş küçük kilise, Deniz Lisesi üst binası avlusunda bulunur.  Yelken ve Su Sporlan kulüplerinin ilki ve meşhuru Burgaz Adasındadır. Sedef Adası halka açık plajı ile ünlüdür. Takım Adaların en büyüğü ve meşhuru Büyük Ada'dır.



Portekiz Cumhuriyet’nin de facto diktatörü ...

Salazar,
Antonio de Oliveira Salazar,
D. 28 Nisan 1889 Santa Comba-dao/Lizbon yakınları, 
Ö. 27 Temmuz 1970 Vimieiro, Lizbon  Portekiz)
Portekizli politikacı.
Kendi politik rejimi Estado Novo'yu (Yeni Devlet) halka kabullendirmek için uyguladığı baskıcı ve acımasız taktikleri ile bilinen Salazar, 1932-1968 yılına kadar Portekiz’i yönetti. 
Portekiz'i 36 yıl boyunca "3 F" (Fado, Futbol, Fatima) ile yönettiğini söyleyen diktatör.

Estado Novo, Salazar'ın ölümünden dört yıl sonra 1974 Karanfil Devrimi sırasında çöktü. Salazar rejimini yıkan kansız askeri darbe, silahların namlularında karanfil takıldığı için karanfil devrimi olarak tarihe geçmiştir. Portekiz Bakanlar Konseyi Başkanı olarak adım attığı devlet yönetiminde Portekiz Cumhuriyet’nin de facto diktatörü olarak hüküm sürdü. Salazar'ın gizli polisi PIDE tüm muhalifleri çökertti. Musolini ve Franco hayranı olan diktatör Salazar, Nazi yanlısı görüşleri benimsedi.

Salazar Katolikliği destekledi. Kilise'nin rolünün toplumsal değil politik olduğu fikrindeydi. Bu konuda Deus, Pátria e Familia yani Tanrı, Anavatan ve Aile ana temasıyla hareket etti.
Döneminde önemli uluslararası örgütlerin kurulmasında yer aldı. 
  • İspanya İç Savaşı'nda Francisco Franco'ya destek verdi.
  • İspanya’da iç savaşın sonunda General Franco yönetimini tanıdı.
  • 1936 yılında İspanya'ya askeri ve mali yardımda bulundu, dostluk ve saldırmazlık antlaşması imzaladı.
  • 1950 yılında Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) 12 kurucu üyesi oldu.
  • 1950 yılında Avrupa Ödemeler Birliği'ne katıldı.
  • 1960 yılında Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nin (EFTA) kurucu üyesi oldu.
  • 1961 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı üyesi oldu.
  • 1962 yılında Portekiz, Tarife ve Ticaret Genel Anlaşması'na katıldı.
  • 1962 yılında Sömürge Savaşı'nı başlattı.
Ailesi  papaz olmasını istemişti.  1910 yılında ekonomi okumak için Coimbra Üniversitesi’ne gitti. 1914 yılında lisans öğrenimini tamamlayarak aynı üniversitede öğretim görevlisi oldu, 1916 yılında iktisat profesörü oldu. 1921 yılında Portekiz Katolik Merkez Partisi kuruluşunda çalıştı ve yıl parlamentoya girdi.  Gomes de Costo ve Antonio Carmona 1926 yılında askeri bir darbeyle yönetimi ele geçirdi.  Antonio Carmona 1928 yılında cumhurbaşkanlığına seçildi. Salazar, Maliye bakanlığına tam yetkili olarak atandı. Katı devletçi bir tutumla önce devlet harcamalarını ve dışalımı kıstı, ücretleri düşürdü, vergi gelirlerini arttırarak bütçe denkliğini sağladı. Devlet kasasını sağlam tuttu.

Portekiz’de, 1933 yılında, halkoylamasıyla yeni anayasa onaylandı. Bundan sonra Estodo Nova (Yeni Devlet) olarak adlandırılan otoriter ve korporatif bir diktatörlük yönetimi kurdu. Bu süre içerisinde Başbakanlık ve Maliye bakanlığı görevlerinin yanı sıra Savunma ve Dışişleri bakanlığı görevlerini de üstlendi. 

Yazlığında bulunduğu sırada, 1968 yılında oturduğu sandalyeden düşerek beyin kanaması geçirdi. Devlet başkanı tarafından görevden alındı. Onun yerine Marchisio Coentrao başkanlığa getirildi. Salazar son yıllarını gözlerden uzak geçirdiği ve 1970 yılında 81 yaşındayken kalp krizi geçirerek öldü.

Böğürtlene verilen bir ad ...

Barec,
Böğürtlen,
İt üzümü, Diken dutu, Dut üzümü.
Bük, 
Bubumka,
Mora, Halk dilinde böğürtlene verilen ad, 
Rubus caesus,
İng. Jet berry bush, blackberry,
Fr. ronce.
Alm. Brombeerstrauch.

Gülgillerden, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen dikenli ve çok yıllık bir çalı. Bahçe çitlerinde, yol kıyılarında kendiliğinden yetişen dikenli bir çalı ve bunun tadı mayhoş meyvesi. Bu bitkinin önce kırmızı, olgunlaştığında kararan mayhoş yemişine verilen ad. 

Yapısında sambunigrin gibi siyanojenik glikozit bulunan ve Vitamin B1 (tiyamin) eksikliğine yol açabilen bir bitki. Gülgiller (Rosaceae) familyasından, meyveleri yalancı agregat tipte olan ve yenen, gövdeleri dikenli çalı şeklinde bir cins.

Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alır. Ülkemizde bol miktarda böğürtlen yetişir. Böğürtlenlere kumlu killi organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek, drenajı sağlayabilen topraklar uygundur. Fazla kireçli ve tuzlu topraklar uygun değildir. Hafif eğimli yerlerde, bük diplerinde yetişir. Bu sebeple çok eğimli yerlerde teraslama için kullanılır. Toprağı tutar. Kış aylarında, -20 °kadar soğuklara dayanır.

Böğürtleni mevsiminde meyve olarak tüketebileceğiniz gibi yaprağını kurutup kışın çay olarak içilir. Marmelat ve şurubu yapılır.  Dondurma, ilaç, pasta, kozmetik işlerinde de kullanılıyor. Böğürtlenin içinde anti kansorojen madde olarak bilinen ellagik asit bulunuyor. Böğürtlende C vitamini bulunuyor. Böğürtlenin cildi güzelleştirdiği biliniyor. Çiçekleri kaynatılarak vücut ve el losyonu elde ediliyor.

BÖĞÜRTLEN 

1942-2010 yılları arasında yaşayan ve "Dördüncü Murat", "Karyağdı Hatun" gibi operalarıyla da tanınan bestecimiz ...

Okan Demiriş,
Dr. Okan Demiriş, 
9 Şubat 1942 İstanbul - 18 Haziran 2010 İstanbul)
Orkestra Şefi,
Tanınmış opera bestecimiz ve sanatçımız.
09 şubat 1942 yılında İstanbul'da  doğmuş. Henüz 5 yaşında iken müziğe başlamış. İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda keman eğitimi almış. 1963 yılında mezun olmuş. Ankara Devlet Konservatuvarı' nı bitirdi. 

Soprano Leyla Demiriş ile evlenmiştir. 18 Haziran 2010 günü tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatınını yitirmiştir. 
İstanbul Şehir Orkestrası, Radyo Senfoni Orkestrası ve İstanbul Opera Orkestrası'nda görev yapmış. Okan Demiriş konservatuvarda keman ve armoni konularında ders vermiştir. 1979 ve 1992 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesine dört kez Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni olarak atanmıştır.

Orkestra şefi olarak da yerli ve yabancı birçok opera ve baleyi yöneten Dr. Okan Demiriş' in eserleri yurt içi ve dışında birçok kez icra edilmiştir. 1990 yılında ABD' de New York Senfoni Orkestrası'nı yönetmiş. 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından sanat ve kültürün gelişmesi yolunda seçkin hizmet ve katkılarından ötürü Fahri Doktora unvanı ile ödüllendirilmiştir. 1991 yılında  Kültür ve Turizm Bakanlığınca Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.

Eserleri;
Operalar;
IV. Murat,  
Karyağdı Hatun, 
Yusuf ile Züleyha, 
Büyük Hakan Alparslan, (1971)
Deniz Kurdu (1971).

Orkestra süitleri; Hançerli Düzü, Posof, Digor, Pasinler, Handere.
Soprano; Dere, Uyum, Boşlukta, Bir Aşk, Dadaşım.
Bale; Rüyalar.

Varoluşculuğun kurucusu olan ünlü Danimarka'lı filozof ...

Kierkegaard,
Søren Kierkegaard,
Søren Aabye Kierkegaard,
(1813-1855)
Danimarkalı bir filozof, ilahiyatçı, şair. 
İlk varoluşçu filozof olarak kabul edilen eleştirel ve dini yazar. Örgütlü din, Hristiyanlık, ahlak, psikoloji ve din felsefesi üzerine eleştirel metinler yazdı. 

Yazılarında metafor, ironi ve benzetmeler için bir düşkünlük sergiledi. Çocukluğu insanlardan uzak ve mutsuz geçti. Annesini, ablalarını, iki ağabeyini daha yirmi birini bitirmeden kaybetti. Babası 1838 yılında öldü. Sören'e ve ağabeyine büyük bir servet bıraktı. Bu sayede hayatını maddi sıkıntı çekmeden yazarak geçirdi. Ancak babasından kalan psikolojik miras çok zarar verdi. Babasının güçlü kişiliği ve dindarlığı üzerinde büyük etki bıraktı. Kierkegaard, ilk başlarda Danimarka'da sonra da XX. yüzyılın başlarında, yazıları Fransızca, Almanca ve diğer büyük Avrupa dillerine çevrildi. 

Eserleri;
Ölümcül Hastalık Umutsuzluk (1849).
Aforizmalar,
Müzikal Erotik ya da Dolayımsız Erotik Evreler
Hakikat Şaraptadır,
Korku ve Titreme,
Tekerrür & Deneysel Psikolojiye Tehlikeli Bir Teşebbüs
Tanrı’ya İhtiyaç Duymak
Evliliğin Estetik Geçerliliği
Kaygı Kavramı,(1844).
Felsefe Parçaları Ya Da Bir Parça Felsefe,
Korku ve Titreme & Diyalektik Lirik
Soren Kierkegaard Toplu Eserler 2
Baştan Çıkarıcının Günlüğü,
Meseller,
Kahkaha Benden Yana,
Evliliğin Estetik Geçerliliği.

Zıt, uymaz, aksi, aykırı.

Münafi,
Arapça Münafi, منافی
Mugayir,


Arapça, mugayir, مغایر
İng. Contrary, adverse, opposite
Frn. inconditionnel
Alm. Entgegen, gesetzt, unvereinbar
Aykırı, 
Zıt, Zıd.
Aksi,
Mugayir ve muhalif olan.
Aykırı. Uymaz.
 
Başka türlü.
Arabozanlara münafık denir.

Münafık, 
Arapça, münafık, المنافقين
Arabozan,
İki yüzlü
Fitnekar,
Araya nifak sokan.
Ahdini bozan.
Yalan söyleyen, hıyanet eden.

Görünüşte müslüman olup hakikatte kafir ve düşman olan.
Dini kurallara inanmadığı halde inanmış gibi görünen kişi olarak geçmektedir. 
İlmihallerde, Allah’ın birliğini, Hz. Muhammed’in peygamberliğini ve onun, Allah’tan getirdiklerini kabul ettiklerini söyleyerek, müslümanlar gibi yaşadıkları halde, kalpten inanmayan kimselere münafık denir.

Endonezya'da Sulawesi Adası'nda bir yanardağ ...

Soputan,
Karangetang,
Api Siau,
Karangetang volkanı Api Siau olarak da biliniyor. 
Soputan Yanardağı,
Yükseklik 1,784 m.
Endonezya' da Sulawesi Adası' ndadır. 

Bir Stratovolkan olan Soputan Yanardağı en son 12.12.2018 tarihinde faaliyete geçti. Soputan Yanardağı'nda püsküren kül ve duman 3 bin metreye kadar çıktığı görülmüş. 

Yanardağın jeolojik olarak andezit ve bazalt kayadan oluşmuş. Kuvaterner döneminde oluşan Tondano kalderasının güneyindedir.

Ege bölgesinde yaygın olan ve çeşitli sebzelerle yapılan zeytinyağlı bir yemek ...

Çipohorta,
Bahçeotu,
Ege bölgesinde yaygın olan ve çeşitli sebzelerle yapılan zeytinyağlı bir yemek .
Çipohorta için malzemeler;
1 soğan
1 pırasa
1 kırmızı kapya biberi
250 g ıspanak
1 yemek kaşığı cibez otu

1 yemek kaşığı deniz börülcesi
Zeytinyağı,
Kabak çiçeği ve girit kabağı4-5 dal radika
5-6 dal hardal otu
2-3 dal şevket-i bostan
3-4 dal ısırgan otu
Yarım demet yeşil soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım demet taze nane
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, Karabiber
100 g tatlı lor peyniri

Çipohorta Nasıl Yapılır;
Soğanın kabuklarını soyup yemeklik doğrayın. Pırasayı ve kırmızı kapya biberini ince jülyen doğrayın. Ispanağı temizleyip yıkayın ve iri doğrayın. Bir tencerede cibez otu, deniz börülcesi, radika, hardal otu ve şevket-i bostanı sırasıyla haşlayın. Isırgan otunun yapraklarını temizleyin. Eldiven takın ve tuzla ovup yıkayın. Yeşil soğan, maydanoz, dereotu ve taze naneyi ince kıyın.

Zeytinyağını bir tavaya alıp yemeklik doğradığınız soğan ve pırasaları soteleyin. Kırmızı kapya biberi, yeşil soğan ve ıspanağı ekleyip birkaç dakika daha soteleyin. Tüm malzemeleri ekleyip karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Üzerine lor peyniri serpip servis yapın.

Çipohorta (bahçeotu), genellikle sebze bahçelerinde , bostan tarlalarında kendiliğinden yetişen yabani bitkilerle hazırlanan bir yemektir. Girit ‘in Hanya bölgesinde yaşıyan türkler için vazgeçilmez bir yaz yemeğidir. Kabak çiçeği ve girit kabağı olmazsa olmazıdır.

Çiphorta tek başına yenilebileceği gibi yaygın olarak balık ile birlikte servis edilir.

Botswana'nın para birimi ...

Pula,
Botswana Pula,
(BWP)
Botsvana'nın para birimi.
Botswana pulası Zimbabve'de de kullanılır.
1 Pula, 100 Thebe'dir.
Botsvana, Botswana,

Botsvana Cumhuriyeti-Republic of Botswana,
Setsvana, Lefatshe la Botswana.
Başkent; Gaborone
Nüfus (2017) 2.292 million
Başkan; Mokgweetsi Masisi (2017)
Resmi dilleri; English, Tswana

Botswana, batısında Namibya, güneyinde Güney Afrika, kuzeydoğusuda Zimbabwe, kuzeyde Zambiya ile sınırları olan bir Güney Afrika eyaletidir. Birleşik Krallık'tan, 30.09.1966 tarihinde bağımsızlığını kazandı. Nüfusun %79'u Tsvana grubu üyesi olup çoğunluğu oluşturur. Diğer Kalangalar (%11) ve Buşman' lar (%3) olup, %7 oranında beyazlar ve diğer küçük etnik gruplar vardır. 

Para birimine adını veren, Pula, Tswana dilinde yağmur anlamına gelmektedir. Yağmur ise bir lütufdur. Botsvana'da bulunan Kalahari Çölü'nde yağmur çok nadir yağar ve çok değerlidir. 

Napoli'nin 9 km. doğusunda bulunan, 1281 m yüksekliğindeki aktif bir yanardağ ...

Vezüv,
Vezüv yanardağı.
Dünyadaki yanardağlar içinde en ünlüsüdür.
İtalyanca: Monte Vesuvio, 
Latince Mons Vesuvius.
Vezüv Yanardağı, İtalya
Vezüv volkanı civarında yaşayanlar, Vezüv Volkanı’na ‘Sterminator’  ismini koymuşlar. 
Ortaçağ’da "Cehennemin Bacası" diye anılır.

Napoli'nin 9 km. doğusunda bulunan, 1281 m yüksekliğindeki, somma-stratovolkanı olan aktif bir yanardağdır.

Avrupa kıtasında aktivite gösteren Etna, Stromboli  haricinde tek yanardağdır. Vezüv yanardağı MS 79 yılında püskürmüş ve bir çok rivayetle anılan Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir. 

Vezüv yanardağının  ayrı bir özelliği ise ünlü Spartaküs'ün başlattığı isyana ev sahipliği yapan yerdir. Spartaküs MÖ 73'te kendisiyle birlikte Capua'daki gladyatör okulundan kaçan 77 arkadaşıyla Vezüv Yanardağı'na sığınmıştır. 

1995 yılında yanardağ ve çevresi Vezüv Ulusal Parkı olarak düzenlenerek koruma altına alındı. Vezüv aktif bir yanardağ olup, zaman zaman buhar, duman, lav püskürtmektedir.  Yanardağ iç içe geçmiş üç konik yapıya sahiptir. İçteki üçüncü koni geçici olup sadece yanardağın şiddetli patlamaları sırasında ortaya çıkmakta. Lav kraterinin çapı 1200 m. dir.

Yanardağın zirvesinden Napoli, Napoli Körfezi, Pompei ve Herculaneaum’un harika manzaralarını seyredebilirsiniz.

Denizlerin kıyı kesiminde yaşayan bir balık ...

Çotira,
Çotira (Balistes capriscus), 
Denizlerin kıyı kesiminde yaşayan bir balık.
Akdenizde yaşayan bir balık. Çotiragillerden, dikenli, sert pullu, kısa ve geniş, siyaha yakın esmer bir balıktır. Akdeniz ve Atlantik kıyılarında yaşar. Boyu 30 cm kadar. Rengi, göz alıcı değildir. Morumsu kahve zemin üzerinde çeşitli renklerde dalgalıdır. 

Akdenizde yaşayan balıklar;

Akya (Leka).
Barbunya,
Çipura, Halk arasında Çupra olarak bilinir. Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genellikle Akdenizde yaşayan bir balık türüdür. 
Çırçır, Çupra, Çütre-Domuz,
Dikenli Lipsoz, Dülger,
Fener,
Grondin, Gümüş,
Hannos, Hani, Horozbina,
Iskarmoz (Turna), Iskatari,
İşkin, İskorpit, İzmarit
Karavida, Kardinal, Kılıç, Kırlangıç, Kikle, Kupes, Kolyos,
Lahos, Lagos, Lambuka,  Lapin, Lipsos, 
Lüfer, Levrek,
Mazak, Melanurya, Mendik, Mercan, Mırmır,
Orkinos, Orfoz,
Palamut, Papağan, Papaz,
Sarpa, Sargos, Sinarit, 
Tekir, Tirsi, Tombik, Trakonya,
Uskumru,
Yalederma, Yılan,
Zargana, Zurna.

Benzersiz, eşsiz ...

Yetime,Benzersiz,
Eşsiz,

Aarpça, Yetime یتيمه
Arapça yetim kız çocuğu.

Eski dilde Yetim kız anlamına gelen Yetime kelimesi eşsiz manasındadır.

Sünnet etme ..

Hatn,
Arapça, ختن
Hitan,
Hatin, Sünnet eden.

Damat.
Sünnet etme.
Azr, Sünnet etmek.


Sünnet etmek, erkeklerde penis başını örten üstderinin kesilmesidir. Penis başını koruyan üst deriye prepus denir. Bu derinin uygun şekilde kesilip atılmasıdır. Küçük çocuklara kesilen bu deri parçası ile pilav yapılacağı denir. Penis başına glans denir ki böylece glans'ın açıkta kalması sağlanır.

Sünnet etmek, erkeklere uygulanan (Bazı toplumlarda kızlara da uygulnıyor.) dini veya kültürel gerekçelerle uygulanır. Bu işlemin antik Mısır medeniyetinde uygulandığı bilinmektedir. Bazı toplumlarda sünnet olmayan erkeklere evlenme hakkı verilmemektedir.

Arapça sünnet,
Sünnet kelimesi, adet, yol, davranış anlamlarına gelir.
Kanun, yol, adet.
Siret-i hasene.
Sünnet'e Farz-ı Nebevi de denir.

Hurri-Hitit mitolojisinde gökyüzü krallığının ilk yöneticisi ...

Alalu,
Hurri/Hitit,
Hurri-Hitit söylencelerinde gökyüzü krallığının ilk yöneticisi.
Gökyüzü krallığının Alalu'dan sonraki yöneticisi, Anu.
Mezopotamya kökenli olan Alalu, yine Mezopotamya kökenli tanrı Anu ile yaptığı savaşı yitirince gökyüzü krallığı Anu’ ya geçer.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ