Böğürtlene verilen bir ad ...

Barec,
Böğürtlen,
İt üzümü, Diken dutu, Dut üzümü.
Bük, 
Bubumka,
Mora, Halk dilinde böğürtlene verilen ad, 
Rubus caesus,
İng. Jet berry bush, blackberry,
Fr. ronce.
Alm. Brombeerstrauch.

Gülgillerden, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen dikenli ve çok yıllık bir çalı. Bahçe çitlerinde, yol kıyılarında kendiliğinden yetişen dikenli bir çalı ve bunun tadı mayhoş meyvesi. Bu bitkinin önce kırmızı, olgunlaştığında kararan mayhoş yemişine verilen ad. 

Yapısında sambunigrin gibi siyanojenik glikozit bulunan ve Vitamin B1 (tiyamin) eksikliğine yol açabilen bir bitki. Gülgiller (Rosaceae) familyasından, meyveleri yalancı agregat tipte olan ve yenen, gövdeleri dikenli çalı şeklinde bir cins.

Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alır. Ülkemizde bol miktarda böğürtlen yetişir. Böğürtlenlere kumlu killi organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek, drenajı sağlayabilen topraklar uygundur. Fazla kireçli ve tuzlu topraklar uygun değildir. Hafif eğimli yerlerde, bük diplerinde yetişir. Bu sebeple çok eğimli yerlerde teraslama için kullanılır. Toprağı tutar. Kış aylarında, -20 °kadar soğuklara dayanır.

Böğürtleni mevsiminde meyve olarak tüketebileceğiniz gibi yaprağını kurutup kışın çay olarak içilir. Marmelat ve şurubu yapılır.  Dondurma, ilaç, pasta, kozmetik işlerinde de kullanılıyor. Böğürtlenin içinde anti kansorojen madde olarak bilinen ellagik asit bulunuyor. Böğürtlende C vitamini bulunuyor. Böğürtlenin cildi güzelleştirdiği biliniyor. Çiçekleri kaynatılarak vücut ve el losyonu elde ediliyor.

BÖĞÜRTLEN 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ