1942-2010 yılları arasında yaşayan ve "Dördüncü Murat", "Karyağdı Hatun" gibi operalarıyla da tanınan bestecimiz ...

Okan Demiriş,
Dr. Okan Demiriş, 
9 Şubat 1942 İstanbul - 18 Haziran 2010 İstanbul)
Orkestra Şefi,
Tanınmış opera bestecimiz ve sanatçımız.
09 şubat 1942 yılında İstanbul'da  doğmuş. Henüz 5 yaşında iken müziğe başlamış. İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda keman eğitimi almış. 1963 yılında mezun olmuş. Ankara Devlet Konservatuvarı' nı bitirdi. 

Soprano Leyla Demiriş ile evlenmiştir. 18 Haziran 2010 günü tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatınını yitirmiştir. 
İstanbul Şehir Orkestrası, Radyo Senfoni Orkestrası ve İstanbul Opera Orkestrası'nda görev yapmış. Okan Demiriş konservatuvarda keman ve armoni konularında ders vermiştir. 1979 ve 1992 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesine dört kez Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni olarak atanmıştır.

Orkestra şefi olarak da yerli ve yabancı birçok opera ve baleyi yöneten Dr. Okan Demiriş' in eserleri yurt içi ve dışında birçok kez icra edilmiştir. 1990 yılında ABD' de New York Senfoni Orkestrası'nı yönetmiş. 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından sanat ve kültürün gelişmesi yolunda seçkin hizmet ve katkılarından ötürü Fahri Doktora unvanı ile ödüllendirilmiştir. 1991 yılında  Kültür ve Turizm Bakanlığınca Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.

Eserleri;
Operalar;
IV. Murat,  
Karyağdı Hatun, 
Yusuf ile Züleyha, 
Büyük Hakan Alparslan, (1971)
Deniz Kurdu (1971).

Orkestra süitleri; Hançerli Düzü, Posof, Digor, Pasinler, Handere.
Soprano; Dere, Uyum, Boşlukta, Bir Aşk, Dadaşım.
Bale; Rüyalar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ