Portekiz Cumhuriyet’nin de facto diktatörü ...

Salazar,
Antonio de Oliveira Salazar,
D. 28 Nisan 1889 Santa Comba-dao/Lizbon yakınları, 
Ö. 27 Temmuz 1970 Vimieiro, Lizbon  Portekiz)
Portekizli politikacı.
Kendi politik rejimi Estado Novo'yu (Yeni Devlet) halka kabullendirmek için uyguladığı baskıcı ve acımasız taktikleri ile bilinen Salazar, 1932-1968 yılına kadar Portekiz’i yönetti. 
Portekiz'i 36 yıl boyunca "3 F" (Fado, Futbol, Fatima) ile yönettiğini söyleyen diktatör.

Estado Novo, Salazar'ın ölümünden dört yıl sonra 1974 Karanfil Devrimi sırasında çöktü. Salazar rejimini yıkan kansız askeri darbe, silahların namlularında karanfil takıldığı için karanfil devrimi olarak tarihe geçmiştir. Portekiz Bakanlar Konseyi Başkanı olarak adım attığı devlet yönetiminde Portekiz Cumhuriyet’nin de facto diktatörü olarak hüküm sürdü. Salazar'ın gizli polisi PIDE tüm muhalifleri çökertti. Musolini ve Franco hayranı olan diktatör Salazar, Nazi yanlısı görüşleri benimsedi.

Salazar Katolikliği destekledi. Kilise'nin rolünün toplumsal değil politik olduğu fikrindeydi. Bu konuda Deus, Pátria e Familia yani Tanrı, Anavatan ve Aile ana temasıyla hareket etti.
Döneminde önemli uluslararası örgütlerin kurulmasında yer aldı. 
  • İspanya İç Savaşı'nda Francisco Franco'ya destek verdi.
  • İspanya’da iç savaşın sonunda General Franco yönetimini tanıdı.
  • 1936 yılında İspanya'ya askeri ve mali yardımda bulundu, dostluk ve saldırmazlık antlaşması imzaladı.
  • 1950 yılında Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) 12 kurucu üyesi oldu.
  • 1950 yılında Avrupa Ödemeler Birliği'ne katıldı.
  • 1960 yılında Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nin (EFTA) kurucu üyesi oldu.
  • 1961 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı üyesi oldu.
  • 1962 yılında Portekiz, Tarife ve Ticaret Genel Anlaşması'na katıldı.
  • 1962 yılında Sömürge Savaşı'nı başlattı.
Ailesi  papaz olmasını istemişti.  1910 yılında ekonomi okumak için Coimbra Üniversitesi’ne gitti. 1914 yılında lisans öğrenimini tamamlayarak aynı üniversitede öğretim görevlisi oldu, 1916 yılında iktisat profesörü oldu. 1921 yılında Portekiz Katolik Merkez Partisi kuruluşunda çalıştı ve yıl parlamentoya girdi.  Gomes de Costo ve Antonio Carmona 1926 yılında askeri bir darbeyle yönetimi ele geçirdi.  Antonio Carmona 1928 yılında cumhurbaşkanlığına seçildi. Salazar, Maliye bakanlığına tam yetkili olarak atandı. Katı devletçi bir tutumla önce devlet harcamalarını ve dışalımı kıstı, ücretleri düşürdü, vergi gelirlerini arttırarak bütçe denkliğini sağladı. Devlet kasasını sağlam tuttu.

Portekiz’de, 1933 yılında, halkoylamasıyla yeni anayasa onaylandı. Bundan sonra Estodo Nova (Yeni Devlet) olarak adlandırılan otoriter ve korporatif bir diktatörlük yönetimi kurdu. Bu süre içerisinde Başbakanlık ve Maliye bakanlığı görevlerinin yanı sıra Savunma ve Dışişleri bakanlığı görevlerini de üstlendi. 

Yazlığında bulunduğu sırada, 1968 yılında oturduğu sandalyeden düşerek beyin kanaması geçirdi. Devlet başkanı tarafından görevden alındı. Onun yerine Marchisio Coentrao başkanlığa getirildi. Salazar son yıllarını gözlerden uzak geçirdiği ve 1970 yılında 81 yaşındayken kalp krizi geçirerek öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ