İnek ya da dana budunun orta bölümü ...

Tranş,
Fransızca: tranche,
İnek ya da dana budunun orta bölümü.
Etleri belirli kalınlıkta kesme veya bütün büyük parçadan porsiyonluk parçalara ayırma anlamında kullanılmaktadır. 
İnek ya da dana budu misafirlerin gözü önünde etlerin dilimlenmesi, porsiyonlanması veya temizlenmesi işlemine tranş adı verilir. 

Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin kesilip porsiyonlaşması ve gerekenlerin temizlenip dilimlenmesidir.
Bütün halde hazırlanan yemeklerin misafirlerin gözleri önünde kesilip porsiyonlaşması (Tranche) işinin tarihi eski Yunanlılara ve Romalılara kadar dayanmaktadır.

Kediden aşırı derecede korkma...

Gatofobi,
Ailurofobi,
Gatofobi, İspanyolcadan gelen  bir kelimedir.
Kediden aşırı derecede korkma.
Ailurofobi, yani kedi fobisi.
Hayvanlara duyulan korku yani zoofobi de en sık rastlanan fobilerden biridir. 
Özellikle tüylü, dişli ve kuyruklu hayvanlara olan fobi çok yaygındır.
Fobilerin aslında evrimsel bir kökeni vardır. 

Bu korkular sadece Freud’un çocukluk çağında yaşanan olaylardan değildir. Evrimin ilk zamanlarından beri genlerimize, bulaşır. Doğuştan korkulara karşı damgalı yani fobili  doğarız.




Tors, Gövde heykeli ...

Tors, 
Torso.
Gövde heykeli.
Heykeller Büst, Rölyef ve Tors gibi çeşitlere ayrılır. 
Büst: Kafa heykeli, 
Rölyef: Duvar üzerinde kabartma heykel; 
Tors: Gövde heykeli. 
Kolları, bacakları ve başı olmayan heykel anlamına geliyor.

Bursa'nın bir ilçesi ...

Keles,
Bursa'nın bir ilçesi.

Bursa ilinde bulunan ilçeler

Büyükorhan,
Yıldırım,
Gemlik - Gürsu 
Harmancık,
İnegöl - İznik 
Karacabey - Keles - Kestel 


Mudanya - Mustafakemalpaşa 
Nilüfer,
Osmangazi - Orhaneli - Orhangazi 
Yenişehir,

Uslup, tarz...

Biçem,
Reviş,
Uslup, tarz.
Stil,
Özanlatı,

“Koşaç” da denen ve ulandığı sözcüğe kesinlik ya da olasılık anlamı katan ek...

-dir, 
-dır, 
Koşaç,
Koşan,
Kopula,
Ekfiil,
İng. copula,

Eski dilde, Arapça haber edatı,
Ulandığı sözcüğe kesinlik ya da olasılık anlamı katan ve “koşaç” da denilen ek.
Ad cümlelerinde özne ile yüklemi birleştiren, yükleme güçlü ihtimal, olumluluk, olumsuzluk, süreklilik, kesinlik kavramları veren -dır / -dir eki veya değil kelimesi.

Başlı başına anlam taşımayan, birlikte kullanıldığı sözcüğe olumluluk veya olumsuzluk, sürerlik, kesinlik, kuvvetli ihtimal kavramları veren -dir eki veya değil sözcüğü.
Yüklemi özneye bağlıyan (koşan) kelime.
Özne-yüklem önermesinde özne ile yüklemi birbirine bağlayan -dır (-dırlar) ya da değildir (değildirler) biçimindeki deyim.

“Koşaç” da denen ve ulandığı sözcüğe kesinlik ya da olasılık anlamı katan ek.

Güney Amerika’da yetişen, tohumu gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan, baklagillerden bir bitki...

Tara,
Quinoa,
Kinoa,
Kırmızısüpürge otu,
Güney Amerika’da yetişen, tohumu gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan, baklagillerden bir bitki. 
Quinoa (Chenopodium Quinoa), Peru’da, İnka’lar tarafından yetiştirilen antik bir tahıl türüdür. 

Quinoa, İnkaların besleyici gıda kaynağıdır. 
Güney Amerika'dan gelmektedir. Bu süper tane, tara yüksek protein ve lif bakımından zengindir. Mineral bakımından zengindir. Quinoa (kinoa),  Orta ve Güney Amerika'da asırlardan beri biliniyor. Antik İnka ve Aztek uygarlıkları döneminde buğday ve pirinç gibi kullanılmış.  Kinoa, susamgillerden bir bitkidir. Yağ oranı düşük, protein içeriği yüksek bir tohumdur. Kinoanın gübre ve su problemi yoktur. Kinoa, Peru veBolivya gibi ülkelerde yetiştirilir.  Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlar. 

Kinoa, bulgur tanesi büyüklüğündedir. Boncuk tanelerini andıran tohumları doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Tadı buğday ile pirinç arasında.

Kinoadan pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişer. Kinoa pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanılır.


Manisa ve Aydın yöresinde Tara sözcüğü, bağ budamaya ya da ağaç kesmeye yarayan, eğri bir çeşit bıçak anlamında kullanılmaktadır. Başkaca Ağaç kökü çıkarmaya yarayan bir araç anlamında Tekirdağ yöresinde kullanılmaktadır.


Kinoa; Farsça Yıldız anlamına gelmektedir.

Büyüme, gelişme...

Neşvünema,
Nema,
Büyüme, gelişme, çoğalma.
Arapça (ﻧﺸﻮﻭﻧﻤﺎ), Neşvünema,
Arapça neşv,
Gelişme, büyüme, gelişim.
Arapça, ( ﻥﻤﺎ Nema,
Büyüme, gelişme.

İntişa, 
Meydana Çıkma, Büyüme, Gelişme.

Nema kelimesinin başka anlamı:
Eskimiş,
Ekonomi de Faiz, ürem demektir.

Kullanıldığı çağdan daha eski bir çağa ait biçimin, yapının özelliği...

Arkaizm,
İng. Archaism, Fr. archaisme
Kullanıldığı çağdan daha eski bir çağa ait biçimin, yapının özelliği.
Artık kullanılmaz olmuş eski sözcükleri, deyimleri ya da eski söz dizimine özgü biçimleri anlatımda kullanma eğilimi.

Söz ve yazıda eski kelimeler, deyimler ve ifade şekilleri kullanma yolu, böyle bir üslubun niteliği.

Kullanıldığı çağdan daha eski bir çağa özgü bir biçimin, bir yapının ayırıcı özelliği.
Biçim, yapı ve üslupta kullanıldığı zamandan daha eski bir çağa ait olan özellik ve bu özelliği yeni eserlerde uygulama ve taklit etme yolu.
Arkaizm karşıtı Neolojizm’dir.

Antik Yunancada eski moda, antika demektir.
Yaşayan hafızanın çok ötesinde bir tarih dönemine ait olan konuşma ya da yazı.
Konuşulan ve yazılan dilde, kullanımdan düşmüş olan eski söz ve deyim.
Kullanıldığı çağdan daha eski bir çağdan kalma bir biçimin, bir yapının özelliği.

Arkaik:
Güzel sanatlarda klasik çağ öncesinden kalan.
Arkaizmle ilgili, eskimiş (söz veya eser).
Antik'ten önceki ilk eski Yunan kültür akımı.

Protestanlık Reformu geleneğini kabul eden, 1572 yılında Paris'te kıyıma uğrayan Fransız Protestanlarına verilen ad ...

Huguenots,
Fransızca: Les huguenots,
Reform geleneği izleyen etno dini bir Fransız Protestan grubudur.
Huguenotlar, Protestanlık Reformu geleneğini kabul eden Fransız Protestanları' dır. 
Fransız Dinleri Savaşı olarak bilinen bir dizi dini çatışma, 1562-1598 arasında yaşandı. 

Bu dönemdeki en önemli olay, 23 Ağustos 1572 tarihinde Paris’te başladı. Katolik milisler, ellerinde bıçak ve kılıçlarla Protestanları evlerinden dışarı çıkarıp boğazlarını keserek Paris’i kan gölüne çevirdiler. Bütün Fransa’ya yayılan Aziz Bartolomeus Yortusu (Saint Barthelemy) kıyımı oldu. Paris’teki hemen bütün Huguenot önderleri yok edildi, bütün ülkede binlerce Protestan katledildi. Bu kıyım Fransız tarihinin en karanlık sayfalarından birisini oluşturmaktadır.

Binlerce Protestan'ın genel olarak taciz edilmesi ve inanç değiştirmeye zorlanması yıllarca sürdü. 1685 yılında XIV. Louis Nantes Fermanını yürürlükten kaldırdı. Bundan sonra çok sayıda Huguenot, Güney Fransa'nın uzak dağ köylerine sığındı. İngiltere, ’ye sürgüne gittiler. Bunu izleyen birkaç yıl içinde 400 bini aşkın Fransız Protestan, İngiltere, Prusya, Felemenk, Almanya, İsviçre ve Amerika’ya göç etti.

XIV. Louis 1715 yılında Fransa’da Protestanlığı tümüyle yasakladığını ilan etti. Buna karşılık aynı yıl Huguenot’lar Nimes’de Protestan Kilisesini yeniden oluşturmak üzere bir konferans topladılar ve ülkedeki varlıklarını korudular.  1745-1754 arasında Huguenot’lara yönelik baskılar yeniden arttı. Protestanların ezilmesi 1764 yılında sona erdi. Ancak Fransız kamuoyu bu baskılara karşı çıkmaya başlamıştı. Katolik din adamlarının şiddetli muhalefetine karşın 1787 yılında bir fermanla Huguenot’ların yurttaşlık hakları kısmen tanındı. 
1789 Fransız Devrimi sırasında Ulusal Meclis din özgürlüğünü kabul ederek Protestanların tüm devlet görevlerine ve her türlü mesleğe girebilmelerini sağladı.

Gaziantep yöresine özgü bir çorba...

Beyran,
Beyran çorbası.
Gaziantep yöresine özgü bir çorba.
Çorba, boyun eti ve koyun yanağından yapılır. Çorbada pirinç, sarımsak, tereyağı, yağ, biber sosu, su, tuz, karabiber ve Halep pul biberidir. Özellikle kahvaltıda da yenilir.

Yörelere göre meşhur çorbalar;
Adana: Analı kızlı, Bulgur, Börek, Cıdabır, Davşik, Dul avrat, Lepe (lapa), Mahluta, Mercimek, Nebelyalı köfte. Omaç (dutmaç), Tarhana, Toyga, Yüksük, Ayran.

Adıyaman: İşkembe, Kelle, Kulak, Mahluta, Maşık, Mercimek, Paça, Pirinç, Süt, Şehriye, Tarhana, Yoğurtlu (bulgurlu), Yoğurtlu pirinç.

Afyon: Arabaşı, Bamya, Göceli tarhana, Hamur, Mercimek, Miyane, Nohutlu paça, Pirinç, Sakala çarpan (sarkan), Söbelek, Tarhana, Tavuklu
, Tutmaç, Türkmen tarhanası, Un çorbası, Yoğurtu pirinç (Toğğa, toyga, tork, toykat, toykaç) çorbası.

Ağrı: Arpa çorbası, Bulgur çorbası, Ispanak çorbası, İşkembe çorbası, Pırasa Çorbası, Pirinç çorbası, Şehriye çorbası, Yoğurtlu çorba (ayran aşı).

Aksaray: Arap aşı, Bamya çorbası, Bulama Çorbası, Bulgur (yayla) çorbası, Duyu çorbası, Erişte çorbası, İşkembe çorbası, Kesme çorbası, Mercimek çorbası, Öç çorbası, Paça çorbası, Pancarlı çorba, Pirinç çorbası, Sütlü çorba, Şehriyeli tavuk çorbası, Tarhana çorbası, Tavuk çorbası, Un çorbası, Yoğurt çorbası,

Amasya: Beyaz göce çorbası, Bulgur çorbası, Çatal çorbası, Erişte çorbası, Fasulye çorbası, Helle çorbası (ciğ helle), Kırmızı göce çorbası, Kırmızı mercimek çorbası, Ovmaç çorbası, Patates çorbası, Şehriyeli Mercimek çorbası, Tekke çorbası, Toyga (doyga, doğa, toga, toğa, togali, toyka, toyurka, toygar, tarhana) çorbası, Tutmaç çorbası, yarma (katıklı, kanştırma, aşkarıştırma,) çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası, Uhut çorbası.

Ankara; Arapaşı çorbası, Bulgur çorbası, İşkembe çorbası, Keşkek çorbası, Köfteli çorba, Miyane çorbası, Sütlü çorba, Tahrana çorbası, Terbiyeli çorba, Toyga (toygar) çorbası.

Antalya; Arabaşı çorbası, Bozbulamaç çorbası, İşkembe (gülüklü işkembe) çorbası, Kaçal çorbası, Kelle-paça çorbası, Kulaklı çorba, Pirinç çorbası, Tarhana çorbası.

Artvin: Ayran çorbası, Bulgur çorbası, Helle çorbası, Hğarso çorbası, Kalaçoş (kalacuş) çorbası, Keş çorbası, Kuymak (kuymak, koymak, kuymak (un) diğer verilen isimlerdir.) çorbası, Mercimek çorbası, Pirinç çorbası, Sütlü çorba, Şehriye çorbası, Şevil çorbası, Tavuk suyu çorbası, Tutmaç çorbası, Umaç (umak, uvmak, oğamaç, oğmaç aşı, oğmaç, oğma, omaç, ovamaç, ömeç, öflemeç, öğcel, öymeç, umaçlı) çorbası.

Aydın: Arapaşı, Göceli tarhana, Hamur (kulak), Nohutlu paça Tarhana, Tutmaç, Tükenmez, 
Balıkesir: Düğün, Iskerpit, Kanarma, Midye, Nohutlu düğün çorbası, Tarhana, Uğmaç, Yayla.
Bartın: Pum pum çorbası.

Batman: Bulgur çorbası, Ciğerli nohut çorbası, Ispanak çorbası, İşkembe çorbası, Kelle-paça çorbası, Mehir (tahus, yoğurt) çorbası, Mercimek (nisk) çorbası, Nohut (halise) çorbası, Pirinç çorbası, Sütlü pirinç çorbası,

Bayburt: Ayranlı (toyga), Bozaş, Fasulye çorba, Herle (miyane), Kavut, Kesme, Lahana, Yayan.
Bilecik: Düğün çorbası, Oyna aşı (çorbası), Tarhana çorbası, Toğka çorbası, Uğmaç çorbası.
Bingöl: Ayran çorbası, Çiriş çorbası, Mercimek çorbası.
Bitlis: Avşar aşı, Ayran aşı, Gebol aşı, Helim aşı, Kan aşı, Kurut aşı, Pıçoç aşı, Umanç aşı.

Bolu: Bakla (yoğurtlu) çorbası, Beyaz göce çorbası, Bulgur çorbası, Çatal çorbası, Düğün çorbası, Erişte çorbası, Ezme çorbası, Fasulye çorbası, Gemci çorbası, Helle çorbası, İşkembe çorbası, Keşkeş çorbası, Kırmızı göce çorbası, Kırmızı mercimek çorbası, Matar çorbası, Mısır çorbası, Oğmaç çorbası, Paşa çorbası, Pancar çorbası, Patates çorbası, Süt çorbası, Şehriyeli mercimek çorbası, Tarhana (kızılcık tarhana) çorbası, Tavuklu şehriye çorbası, Tekke çorbası, Torata çorbası, Toyga çorbası, Tutmaç çorbası, Uhut çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası, Yoğurtlu taze fasulye çorbası.

Burdur: Analı-kızlı çorbası, Arapaşı çorbası, Beyaz göce çorbası, Bulamaç (bulamaç) çorbası, Bulgur çorbası, Çatal çorbası, Erişte çorbası, Fasıl (fasulye) çorbası, İrmik çorbası, İşkembe çorbası, Kırmızı göce çorbası, Mercimek (kırmızı) çorbası, Nohutlu tarhana çorbası,Övmek (örnek, oymak) çorbası, Patates çorbası, Pirinçli çorba, Sülük (sakal sarkıdan) çorbası, Sütlü çorba, Şehriyeli mercimek çorbası, Tarhana çorbası, Tekke çorbası, Toyga çorbası, Tutmaç çorbası, Uhut çorbası, Un çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası,.

Bursa: Düğün çorbası, Hamur tutma çorbası, İşkembe çorbası, Tutmaç çorbası.
Çanakkale: Balık, Erişte, İşkembe, Mercimek, Oma çorbası, Paça, Sütlü pirinç, Tarhana.
Çankırı: Erişte, Göce, Madımak, Pirinç, Şaştım aşı, Tarhana, Toyga çorbası, Tutmaç çorbası.

Çorum: Arabaşı çorbası, Bulgur aşı, Cıngıllı melek aşı, Çal aşı, Çatal aşı, Çiğdem aşı, Düğ (düğü, düğül )aşı, Ekşili aş, Helle aşı, Katıklı (katıklaş, katıklı katma) aşı, Kavurma herlesi aşı, Kırmızı göce aşı, kırmızı mercimek aşı, Körbelle aşı, Mercimekli hamur (erişte, şehriyeli mercimek! aşı, Oğmaç (ovmaç) aşı, Paça çorbası, Pancar çorbası, Patates çorbası, Şütlaş, Tarhana çorbası, Taze fasulye çorbası, Toyga aşı, Tutmaç aşı, Uhut çorbası, yarma (beyaz göce) aşı, Yayla çorbası, Yoğurtlu aş, Yoğurtlu pirinç çorbası.

Denizli: Arabaşı çorbası, Çapıtlı çorba, Kedi börülce çorbası, Mercimek çorbası, Nohutlu paça çorbası, Omaç (Oğmaç) çorbası, Ovme (Oğma) tarhana çorbası, Şehriye çorbası, Tarhana çorbası, Terbiyeli çorba, Tutmaç çorbası, Un çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası.

Diyarbakır: Bütün çorba, Döğme çorbası, Kulak çorbası, Lebeni (yoğurtlu toyga) çorbası, Mercimek çorbası, Musul aşı, Simindirik çorbası.

Edirne: Domates çorbası, Durme çorbası, Ommaç (sütlü) çorbası.

Elazığ: Anam aşı, Bulama aşı, Döğme aşı, Erişte aşı, Kulaklı aş, Kurutlu aş, Kuymak (kuymaç, koymak, kuymuk (un) aşı, Mercimek aşı, Mırmırik aşı, Pirinç çorbası, Tarhana çorbası, un çorbası, yoğurtulu çorba.

Erzincan: Ayran çorbası, Düğürcük lapa çorbası, Erişte çorbası, Herle (un) çorbası, Kesme çorbası, Kurut çorbası, Kuymak çorbası, Lövlezli (taze fasulye) bulgur çorbası, Pıt pıt lapası çorbası, Reyhanlı çorba, Sirkeli çorbası, Tarhana çorbası, Tarhana çorbası, (nohutlu, fasulyeli), Tutmaç çorbası, Un (köfteli) çorbası, Yarma çorbası.

Erzurum: Ayran aşı, Bezirgân çorbası, Bulgur çorbası, Düğün çorbası, Gendimeli ayran çorbası, Herle çorbası, İşkembe çorbası, Kesme çorbası, Kuymak (un) çorbası, Mercimekli Bulgur çorbası, Mercimekli kesme çorbası, Pirinç çorbası, Sebze çorbası, Şehriye çorbası, Tarhana çorbası, Tutmaç çorbası.

Eskişehir: Bamya çorbası, Bıtbıtı çorbası, Bulamaç çorbası, Ovmaç çorbası, Tere çorbası, Topa çorbası, Toyga çorbası, Tutmaç çorbası.

Gaziantep: Börek çorbası, Döğmeli alaca (alacaşora) çorbası, Ekşili malhıta çorbası, İşkembe çorbası, Lebeviye (yoğurtu) çorbası, Maş çorbası, Mercimek aşı, Öz çorbası, Püsürük çorbası, Beyran, Simindirik çorbası, Tarhana çorbası, Tatlılı malhıta çorbası, Un çorbası, Uyduruk çorba, Yoğurtlu döğme çorbası, Yoğurtlu pirinç (düğün) çorbası.

Giresun: Fasulye, Mendek, Oğmaç, Pancar, Tel çorbası, Yağlaç (yalaş) çorbası.

Gümüşhane: Dırma çorbası, Fırtılık (fırtfırt) çorbası, Fukara dırma (oğmaç) çorbası, Hoşmeri (un) çorbası, Kavurma herlesi çorbası, Mantı çorbası, Pancar çorbası, Tirina (tirma, tirima) çorbası, Yarpuzlu çorba.

Hakkari: Gulul çorbası, Kıris çorbası,
Hatay: Aya köfteli çorba, Ekşi (ekşili) aşı, Malhıta çorbası, Yoğurt aşı, Yoğurtlu aş.
Iğdır: Yoğurt aşı.

Isparta: Hamur çorbası, İrmik çorbası, Katıklı çorba, Kuymak (un) çorbası, Oğmaç çorbası, Oyma tarhana çorbası, Pirinç çorbası, Sakalı sarkan çorbası, Tarhana çorbası, Tatar çorbası, Top tarhana çorbası, Toyga çorbası, Tutma çorbası.

İçel: Analı kızlı çorbası, Arapaşı çorbası, Börek (mantı, dolma) çorbası, Cılvırı çorbası, Erişte çorbası, Oğmaç çorbası, Fasıl (Fasulye) çorbası, İrmik çorbası, İşkembe çorbası, Katıklı aş, Kulak çorbası, Lepe (bulgur) çorbası, Malhuta çorbası, Mercimek çorbası, Müceddere çorbası, Nohutlu tarhana çorbası, Paça çorbası, Patates çorbası, Sütlü çorbası, Tarhana çorbası, Tavuk çorbası, Topalak çorbası, Un çorbası, Ülübü çorbası, Yoğurtlu çorba, Yüzük çorbası.

İstanbul: Balık çorbası, Dalyan çorbası, Düğün çorbası, İşkembe çorbası, Şehriye çorbası, Tarhana çorbası, Vardar çorbası.

İzmir: Domatesli şehriye çorbası, Heybeli çorba, İşkembe çorbası, Mutafacık çorbası, Pirinçli domatesli çorba, Sade pirinç çorbası, Sade şehriye çorbası, Tarhana çorbası, Tırkış çorbası, Trança kellesi çorbası, Un (uğmaç) çorbası.

Kahramanmaraş: Ekşili çorba, Kelle paça çorbası, Mercimek çorbası, Pancarlı ekşili (tirşik) çorbası, Pancarlı (tirşik) tarhana çorbası, Patlıcanlı ekşili çorba, Pirinç çorbası, Pirpirimli ekşili çorba, Şalgamlı tarhana çorbası, Tarhana çorbası, Tavuklu şehriye çorbası, Toğga çorbası, Tutmaç çorbası.

Karabük: Göce çorbası, Tutmaç çorbası.
Karaman: Arabaşı, Bulgur, İşkembe, Mercimek, Paça, Piriç, Tarhana, Toyga çorbası.

Kars: Anık aşı, Ayran aşı (toyga), Borç çorbası, Cırfır çorbası, Erişte aşı, Evelik aşı, Geşniş (kişniş) aşı, Göce çorbası, Gurut aşı, Katık aşı (yoğurt aşı), Kesme aşı, Kuymuk (un) çorbası, Omak çorbası, Şaştım çorbası, Tarhana çorbası, Un (Hürre) çorbası, Yayım çorbası.

Kastamonu: Ana kız çorbası, Beyaz göce çorbası, Bulgur çorbası, Çatal çorbası, Erişte (yayım) çorbası, Fasulye çorbası, Gemici çorbası, Helle çorbası, Kırmızı göce çorbası, Mercimek çorbası, Mısır çorbası, Miyane çorbası, Ovmaç çorbası, Paça çorbası, Pancar çorbası, Patates çorbası, Şehriyeli mercimek çorbası, Tarhana çorbası, Taze fasulye çorbası, Tekke çorbası, Toyga çorbası, Tutmaç çorbası, Uhut çorbası, Un çorbası.

Kayseri: Arabaşı, Katıklaş, Kesme çorbası, Pancar çorbası, Tarhana çorbası, Tennuri çorbası, Toyga çorbası, Un (köfteli) çorbası.

Kırıkkale: Boz (yarma, kirli) aş, Bulgur çorbası, Döğme çorbası, Düğür çorbası, Havuç çorbası, İşkembe çorbası, Kelle paça çorbası, Kırmızı mercimek çorbası, Patates çorbası, Şehriye çorbası, Tarhana çorbası, Toyka çorbası, Yarma çorbası, Yeşil mercimek çorbası.

Kırşehir: Arap aşı, Düğ aşı, Katma aş, Kuru tarhana, Tarhana, Tırşık, Yeşil mercimek.
Kilis: Kölük aşı, Malhıta.

Konya: Arabaşı, Ayranaşı, Ayran tarhanası çorbası, Bamya çorbası, Bulamaç çorbası, Düğün çorbası, İşkembe çorbası, Katıklı aş, Kavrun çorbası, Kikirdek çorbası, Kuskus çorbası, Kuymak (hamur) çorbası, Mercimek çorbası, Mercimekli oğmaç (hamur) çorbası, Pancar çorbası, Patates çorbası, Sebze çorbası, Sütlü çorba, Şehriye çorbası, Tandır çorbası, Tarhana çorbası, Toyga (toğa) çorbası, Tutmaç (kesme) çorbası, Umak çorbası.

Kütahya: Kızılcıklı tarhana çorbası, Miyane çorbası, Oğmaç çorbası, Oğma şehriye çorbası, Tahanlı (miyane) çorbası, Tarhana çorbası, Toğka çorbası, Tutmaç çorbası, Yoğurtlu çorba, Yoğurtlu çevirme çorbası.

Malatya: 
Helle çorbası, Kulak çorbası, Kuymak (un) çorbası, Malhuta çorbası, Pıt pıt çorbası.
Manisa: Arapaşı, İşkembe çorbası, Nohutlu hamur çorbası, Nohutlu paça çorbası, Nohutlu tarhana çorbası, Oğmaç çorbası, Tarhana çorbası, Tutmaç (hamur) çorbası, Yoğurtlu Pirinç çorbası.
Mardin: Çoban çorbası.

Muğla: Arabaşı, Bulgur çorbası, Çilemez (un) çorbası, Dutmaç çorbası, Göce tarhana çorbası, İnce tarhana çorbası, Nohutlu paça çorbası, Nohutlu hamur çorbası, Tarhana çorbası, Terbiyeli pirinç çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası.

Muş: Gebol çorbası, Sade yoğurt çorbası, Yala çorbası, Yoğurt çorbası.
Nevşehir: Dolma (mantı, börek) çorbası, Patates çorbası, Tandır çorbası.

Niğde: Erişte çorbası, Kedi batmaz (un) çorbası, Kızılcık çorbası, Kuskus çorbası, Kuymak çorbası, Oğmaç (uğmaç) çorbası, Pancar çorbası, Tarhana çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu (toyga) çorbası.

Ordu: 
Beyaz göce çorbası, Bulgur çorbası, Çatal çorba, Erişte çorbası, Fasulye çorbası, Gemici çorbası, Hamsi çorbası, Helle aşı, Isırgan çorbası, Kırmızı göce çorbası, Madımak çorbası, Mısır çorbası, Ovmaç çorbası, Paça çorbası, Pancar çorbası, Peskütan (toyga) çorbası, Şehriyeli mercimek çorbası, Taze fasulye çorbası, Taze mısır çorbası, Tekke çorbası, Tırhıt çorbası, Toyga aşı, Tutmaç çorbası, Uhut çorbası, Yağlaş (un) çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası.

Rize: 
Arpa çorbası, Arpa şehriyesi çorbası, Ayran çorbası, Buğday çorbası, Çömlek çorbası, Fasulye (lobya) çorbası, İşkembe çorbası, Kabak çorbası, Kasa lahana çorbası, Korkota çorbası, Kuru fasulye çorbası, Paça çorbası, Pirinç çorbası, Şehriye çorbası, Un çorbası, Yayla çorbası, Yoğurt çorbası.

Sakarya: 
Arpa çorbası, Ispanak çorbası, İşkembe çorbası, Kuymak çorbası, Lahana çorbası, Mercimek çorbası, Mısır çorbası, Paça çorbası, Pirinç çorbası, Sebze çorbası, Sütlü çorba, Sütlü pirinç çorbası, Tel ya da arpa şehriyesi çorbası, Tarhana çorbası, Tavuk çorbası, Uğmaç çorbası, Un çorbası, Yayla çorbası, Yoğurt çorbası, Yoğurtlu bulgur çorbası.

Samsun: Beyaz göce çorbası, Bulgur çorbası, Kara lahana çorbası, Bükme çorbası, Çatal çorba, Erişte çorbası, Fasulye çorbası, Gemici çorbası, Helle aşı, Kavurma herlesi çorbası, Kedi batmaz çorbası, Kırmızı göce çorbası, Kırmızı mercimek çorbası, Kuymak (un) çorbası, Mısır çorbası, Ovmaç çorbası, Paça çorbası, Pancar çorbası, Patates çorbası, Pohot çorbası, Şehriyeli mercimek çorbası, Taze fasulye çorbası, Tekke çorbası, Toygar çorbası, Tutmaç çorbası, Uhut çorbası, Yayla çorbası, Yoğurt çorbası, Yoğurtlu çorba, Yoğurtlu pirinç çorbası.

Siirt: Ayran, Ayranlı yarma (şişe-şirten), Bulgur, Mercimek, Nube, Pırtike.
Sinop: Kırlangıç çorbası, Pirinç çorbası.

Sivas: Arapaşı, Bacaklı çorba, Bulgur çorbası, Düğülçek çorbası, Evelik çorbası, Herle (bozherle) çorbası, ince erişte çorbası, Kanarma çorbası, Katıklı çorba, Kavurma herlesi çorbası, Kelle çoş çorbası, Kesme çorbası, Keş çorbası, Madımak çorbası, Mercimek herlesi çorbası, Mercimekli bulgur çorbası, Pancarlı ayran çorbası, Patates çorbası, Peskütan çorbası, Pirinç çorbası, Rumeli (tarhana) çorbası, Şalgam çorbası, Şehriye çorbası, Tavka çorbası, Toyga çorbası, Tutmaç çorbası, Umaç çorbası, Yağlaş çorbası, Yoğun Erişte çorbası.

Şanlıurfa: 
Ayran (toyga) çorbası, Basma köfte çorbası, Hamurlu çorba, Malhuta çorbası, Mercimek aşı, Pıt pıt çorbası, Püşürük (un) çorbası, San şorba, Simindirik çorbası, Şöşberek çorbası, Tiritli köfte çorbası, Yoğurt çorbası.

Şırnak: Bulgur (safar), Ispnak, Mercimek, Pirinç, Şehriye, Yarma (şış), Yoğurt (mehire).

Tekirdağ: Çeneçarpan çorbası, Tarhana, Kelle paça, Ispanak çorbası, Kabak çorbası, Labada çorbası, Umaç çorbası.

Tokat: Bacaklı çorba, Beyaz göce çorbası, Bulgur çorbası, Bütün çorba, Çatal çorbası, Daru (mısır) çorbası, Düğ aşı, Erişte çorbası, Fasulye çorbası, Gendime (un) çorbası, Helle çorbası, Hoşmeri (un) çorbası, Katıklı aş, Kesme çorbası, Keş çorbası, Kırmızı mercimek çorbası, Ovmaç çorbası, Paça çorbası, Pancar çorbası, Patates çorbası, Şehriyeli mercimek çorbası, Tarhana çorbası, Taze fasulye çorbası, Tekke çorbası, Toyga aşı, Tutmaç çorbası, Uhut çorbası, Yarma (ayran) çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası.

Trabzon: Beyaz göce çorbası, Bulgur çorbası, Çatal çorbası, Erişte çorbası, Fasulye çorbası, Gemici çorbası, Hamsi çorbası, Helle aşı, Kabaklı lahana çorbası, Kırmızı mercimek çorbası, Kuymak (un) çorbası, Lahana çorbası, Ovmaç çorbası, Paça çorbası, Pancar çorbası, Patates çorbası, Sütlü kabak çorbası, Şehriyeli mercimek çorbası, Taze fasulye çorbası, Tekke çorbası, Tirina çorbası, Toygar çorbası, Tutmaç çorbası, Uhut çorbası, Un çorbası, Yağlaş çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu mısır çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası.

Tunceli: Ayranlı çorba, Balık çorbası, Bezelye çorbası, Bulgur çorbası, Çökelik çorbası, Döğme çorbası, Düğün çorbası, Ekşime çorbası, Erişte çorbası, Etli çorba, Fasulye çorbası, Isırgan çorbası, Ispanak çorbası, İşkembe çorbası, Lahana çorbası, Mercimek çorbası, Nohut çorbası, Paça çorbası, Pırasa çorbası, Pirinç çorbası, Sütlü çorba, Tarhana çorbası, Tavuklu çorba, Un çorbası, Yarpuz çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu çorba.

Uşak: 
Fide çorbası, Mercimek çorbası, Pirinç çorbası, Şehriye çorbası, Tarhana çorbası.
Van: Ayran aşı, Çortu (çortdi) aşı, Mişevişi çorbası, Tutmaç çorbası.
Yozgat: Arabaşı, Bozaş.

Zonguldak: 
Bulgur çorbası, Gocu çorbası, Göce çorbası, Kesme çorbası, Mercimek çorbası, Mısır çorbası, Nohut çorbası, Pum pum çorbası, Tarhana çorbası, Tıntış çorbası, Uğmaş çorbası, Un çorbası.

Bir ya da birden çok kum tepesinden oluşan uzun kumul...

Sif,
Şuşe,
Eksibe,
Kumul,
Nühbur,
Nehabir,
Ganga,
Bir ya da birden çok kum tepesinden oluşan uzun kumul.

Zayıf yapılı, güçsüz...

Debil,
Fransızca: debile.
Farsça: natüvan. 
Arapça: zayıf, güçsüz, zaif.
Zayıf, cılız, lagar.
Güçsüz, zayıf. 
Bedensel ve zihinsel bakımdan güçsüz. 

Dengesiz, sarsak, sendelemiş.
Zayıf yapılı, güçsüz (kimse). 
Bitkin, halsiz, güçsüz. 
Gücü olmayan, kuvvetsiz, zayıf.
Gücü yetişmeyen, aciz, zebun.

Debile kelimesinin anlamı; 
Cansız 

İlgeç ...

Edat,
Arapça: edat. 
İlgeç,
Tek başına anlamı olmayan, sonuna geldiği sözle cümledeki diğer kelimeler arasında ilişki kuran kelime türü, ilgeç.

Bağımlı kelime,
Bağlaç, takı, ünlem.

Arapça’da yardımcı kelime anlamındadır.
Türkçe’de tek başına manası olmayıp cümle içinde gramer görevi bulunan kelimedir.
Edat sözü önceleri dilimizde bağlaç, takı ve ünlem cinsinden kelimelerin hepsi için kullanılmıştır.  
Ancak bugün ise bağımlı kelimelerden yalnız takı karşılığı kullanılmaktadır.

Edat grubu, Takı öbeği. 
Edat-ı haber, Bildirme eki. 

İçten olmayan, yapmacık ...

Zahiri,
Suni,
Yapay,
Yapmacık,
İçten olmayan,
Suri,
Sahte,

Arapça, zahiri,  [ ظاهری ] 
Dış görünüş ile ilgili olan.
Dıştan görünen, meydanda olan.
Görünüşteki.
Görünen, 
Görünürdeki.
Görünüşte.

Arapça, suri kelimesinin anlamı surete ait, görünüşe ait ve müteallik demektir. 
Hakiki, ciddi ve samimi olmayan yani zahiridir.
Dış görünüşe ait, görünüşte.
Surete ait, görünüşe ait. 
Gerçek dışı, ciddi ve samimi olmayan.
Görünüşte.

Zahiri kelimesinin mecaz anlamdaki manası yapmacık demektir.

İşaretler, belirtiler...

Alaim,
İşaretler, 
Belirtiler.
Arapça, alaim, (ﻋﻼﺋﻢ) İzler,
İşaretler, deliller. 
Alamet,
Alamet, belirti, işaret, iz, nişan.

Arapça alamet kelimesinin çoğul halidir.
Alametler, nişanlar, izler.

Alaimi sema, (ﻋﻼﺋﻢ ﺳﻤﺎ)  
Gök kuşağı, 
İngilizce, rainbow olarak bilinen gök kuşağı;
Gökkuşağı, Yağmur kuşağı, Ebe kuşağı, Ebekuşağı, Alkım, Eleğimsarma, Hacılar kuşağı.

Böğürtlene benzeyen çayı, dondurması, likörü, reçeli ve pastası yapılan kırmızı, parçacıklı bir meyve ...

Ahududu,
Frambuaz,
Ağaç çileği.
İngilizce raspberry
Fransızca framboise
Frambuaz'ın Türkçede çeşitli teleffuzları-söyleyiş şekilleri şöyledir.
Fıramboaz, Fremboaz, Franbuaz, Framboğaz, Franboaz, 
Fırambuğaz, Franboğaz, 
Fıramboaz, Fıranbuaz, 

Frambuaz.
Böğürtlene benzeyen kırmızı, parçacıklı meyvesi vardır. Çayı, dondurması, likörü, reçeli ve pastası (turta ve cheesecake) güzel olur.
Frambuazlı Cheesecake.
Frambuazlı turta.
Ahududu likörü.
Ahududu Reçeli.
Ahududu yaprağı çayı.
Frambuazlı Dondurma.

Son yıllarda tüketiminin bolca olması (moda) üzerine seri üretimine başlanmıştır. Yılda 2 kez meyve veren oldukça arsız bir bitkinin meyvesidir.

Ahududu, gül ailesinin Rubus cinsinden, idaeobatus alt türünde bulunan çok sayıda bitki türünün yenilebilir meyvesidir. Ahududu odunsu saplı, çok yıllık bir bitkidir. Görüntü olarak böğürtleni andırsa da arada bazı bakımından farklar bulunuyor. Ahududunun en yaygın iki türü vardır, Kırmızı ve Siyah. Meyvenin en çok etli kısmından yararlanılıyor. Ancak yapraklarından da faydalanılıyor.

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün bir raporunda, ahududu da birçok meyve ve sebzede bulunan doğal bir fenol antioksidan olan ellagik asit açısından zengin olduğu ve ellagik asit, hekza hidroksidifenik asidin dilaktonu olup cilt, akciğer, mesane, meme ve yemek borusu kanserlerinde önleyici fonksiyonu açıklanmıştır.

Şimdi aşağıdaki turtayı farklı bir lezzet için mutlaka deneyin. 
Ama Frambuazlı dondurmadan asla vazgeçmeyin derim.

Frambuazlı Turta;
Malzemeler;
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta 4 su bardağı un
300 gram frambuaz
2 çay bardağı pudra şekeri.

Yapılışı:
Un haricinde bütün malzemeleri bir kaba alın ve karıştırın. Unu azar azar ilave edin, yoğurun.
Yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üçte ikisini fırın kağıdı serilmiş Ø23 cm' lik kelepçeli turta kalıbına yayın. Önceden ısıtılmış 180 °C,  15 dakika pişirin. Kalan hamuru donması için buzdolabına kaldırın.

Turtanın arası için:
Frambuazları tencereye alın damak tadınıza göre pudra şekerini ayarlayın karıştırın. Suyunu bırakınca mısır nişastasını da ekleyin. Kıvam alınca ocaktan alın. Pişen hamurun üzerine dökün. Buzluktan kalan hamuru çıkartın ve frambuazın üzerini kapatacak şekilde rendeleyin. 180 °C, derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun.

Cezayir’de bir dağ sırası...

Ksur,
Cezayir’de bir dağ sırası.
Cezayir’deki Sahra Atlasları arasında yer alır.
Cezayir’de deniz ile iç ovalar arasında Büyük Kabiliye ve Küçük Kabiliye kütleleri bulunur. En yüksek noktası, Curcura (2 308 m) dağıdır.
Bu yüzey şekillerinin gerisinde, Annaba Ovası, Mitica Ovası gibi alüvyonlu dar ovalar vardır.
Atlas Sıradağları ülkeyi birbirinden farklı üç coğrafi bölgeye ayırır. 

Kıyı bölgesinde doğudan batıya doğru gidildikçe Chliff (Şelif) Vadisi yer alır. Bu vadi diğer kıyı kesimlerine nazaran oldukça kıraç olup, daha sonra tekrar verimli toprakların başladığı Oran Sahili ismindeki bölge uzanır. Tell Dağları batıdan doğuya doğru gittikçe yükselmektedir. En yüksek yeri Djurdjura ( 2308 m) Tepesidir. Güneydeki İkinci Atlas Sıradağları Büyük Atlas (Sahra Atlasları) Sıradağları ismini alır. Büyük Atlas Sıradağlarının en yüksek yeri Cebel Chelia (2328 m) Tepesidir.

Sahra yüzey şekilleri iki şekilde kaplıdır. Birincisi, erg adı verilen kumlarla kaplıdır. Diğer ikincisi ise hammada denilen çakıl taşlarıyla örtülü kısımdır.

Cezayir'in kuzeyindeki bir dağ silsilesi olan Babür dağları vardır. Babür dağları aynı zamanda Babür sırası veya Kabylie Babors Babür dağ zinciri olarak da adlandırılır.
Babür dağları, Tell Atlas dağ sırasının doğusundadır. Babür dağları iki ikiz dağa verilen isimdir. Bunlar Jebel Babor - Babür dağı (2.004 m) ve Tababort (1.969 m) dağlarıdır.
Babür dağlarında bir milli park bulunur. Babür dağlarının ünlü milli parkının iki endemiği, Kabyle Cezayir sıvacı kuşu ve Numidian köknarıdır. Parkta ayrıca sedir ormanları ve magot maymunları (Berberi makakları) yaşarlar. 
Cezayir, 48 ile ayrılarak yönetilmektedir. 

Cezayir yemeklerinden seçmeler; 
Kuskus (Buğdaydan yapılan, et veya sebzeyle servis edilir), 
Merguez (mergez), (El açması kurutulmuş ince hamurun üzerine et sosu dökülerek yapılır) 
Şakşuka (Msila, Batna, Setif, Konstantin ve Biskra yöresinde yapılır). 

Güneyinde 3000 metreyi bulan volkanik dağlar da mevcuttur. Haggar (Ahaggar) Dağlarındaki Tahat Tepesi, yaklaşık 2918 m ile bölgenin en yüksek yeridir.

Ahaggar-Hoggar Dağları




Eski dilde yüz, çehre ...

Ru,
Didar,
Sima,
Aşgar, Aşkar,
Çipar,
Surat,
Vech,
Çehre,
Yüz,

Farsça çihre, çehre, (ﭼﻬﺮﻩ) 
Yüz,
Çehre, Yüz, surat, sima,
Yüz ifadesi,
Teşmil. 
Şahsiyet, insan, 
Görünüş

Sapkın ...

Heretik,
Dalalet,
Sapkın,
İngilizce: perverse,
Fransızca: pervers

Davranışlarıyla yaşadığı toplumun gelenek ve göreneklerine ters düşen, o toplumun yasa ve kurallarına uymamakta direnen, sapınca düşen (genç).

Bunak, deli gibi.
Doğru yoldan ayrılmış, sapıklığa düşmüş (kimse).

"Çakıldak" da denilen bir fındık cinsi ...

Delisava,
Gög,
Çakıl fındık,
Çakıldak,
Hazelnut,
Çakıldak Fındık, 
Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilir.  

Gög fındık, çakıldak veya çakıl fındık da denilen bu fındık çeşidi Batı Karadeniz bölgesinde Delisava adı ile tanınır. Üretimi geniş ölçüde yapılır.

Bu fındık türü diğer fındık çeşitlerinden daha geç uyanır.  Bahar sonuna denk gelen dondan etkilenmez. Her türlü iklim ve toprak koşullarında yetiştirilebilir. Verimi yüksektir. Bu fındık iri ve uzuncadır. Lezzet ve kalitesi pek iyi değildir. Kabuğu açık kahve renkli ve kolay kırılabilen bir türdür. Kabuk içerisini meyvesi tam doldurmuştur. Fındık içinin kalınca zarları bulunur. Fındık meyvesi fildişi renkli olup, gevrektir. Randımanı % 52-54 'dür. 

Genellikle dörtlü çotanak oluştururlar.

FINDIK ÇEŞİTLERİ,

1922’den sonra halkın Atatürk’e verdiği ad....

Halaskargazi,
1922 yılından sonra halkın Atatürk’e verdiği ad.
Halaskar Gazi, 1922 yılından itibaren Gazi Mustafa Kemal’e Halaskar Gazi denmiştir. Halas, Arapçada, kurtulma, kurtuluş anlamında isimdir. Kar ise Farsça bir ek olup isimlere katılarak o işi yapan anlamını verir. Halaskar, kurtarıcı anlamına gelir. 

Atatürk'e verilen ad ve unvanlar;
Mustafa Kemal, 19.yüzyılın son çeyreğinde Selanik’te dünyaya gelen ve seçilmiş anlamında isimlendirilen Mustafa; öğretmeni tarafından yetenekleri ve zekası ile sınıftaki diğer Mustafalardan ayırt etmek üzere adının sonuna Kemal eklemesiyle Mustafa Kemal adını almış.

Mustafa Kemal Bey,
Anafartalar Kahramanı,
Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa,
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa,
Müşir (Mareşal),
Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal
Büyük Millet Meclisi Reisi Başkomutan Mustafa Kemal Paşa
Kaderin Adamı,
İstanbul'u Kurtaran Kahraman,
Payitaht Kurtaran Kahraman,
Milli Timsal,
Gazi Paşa Hazretleri,
Gazi Paşa Kumandanı,
Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri,
Müşarunileyh,
Dahi-i Muazzam,
Kumandanı Besalet (Kahraman Komutan),

Türkiye Reisicumhuru Gazi Müşir Mustafa Kemal Paşa Hazretleri,
Sevgili Yurdun Gece Nöbetçisi,
Halaskar Gazi,
Münci-i Azam,
Millet Mektepleri Başöğretmeni,
En Büyük Türk tanımıyla özdeşleşen Bozkurt,

Türklerin Atası, Atatürk.

Yunan mitolojisinde savaş tanrısı ...

Ares,
Yunan mitolojisinde savaş tanrısı.
Zeus ile Hera'nın oğlu olarak doğmuş. 
On iki Olimposludan biri olan Ares, Yunan mitolojisindeki belki de en nefret edilen tanrıdır. 
Yunan mitolojisinde Ares, Savaş Tanrısı'dır.

Tövbe...

Dönü,
Tevbe,
Tövbe,
Tevbe, Tövbe, 
Taib, 
Arapça: taib,
Tövbekar, tövbe eden. 
Tevbe, tövbe. 
Arapça’ da tevbe, tevb, metab kelimelerinden türetilmiştir. Geri dönmek, rücu etmek, dönüş yapmak anlamındadır. Tövbe dönüş demektir. 
İşlediği bir günah veya suçtan pişman olarak bir daha yapmamaya karar verme. 
İşlediği bir hatadan, suç veya günahtan pişmanlık duyup bir daha yapmamaya karar verme. Bu kararı ifade eden söz.

Şiken:
Farsça: şiken, kıran anlamındadır.
Farsça: şikest  ise kırılmış manasındadır. 
Tövbesini bozan. 
Başkalarının tövbesini bozmalarına sebep olan, tövbe bozduran.
Yaptığı fenalığa pişman olmak. 
Allah' tan afv dilemek. Bir daha işlememeye azmetmek. 
Estağfirullah deyip, pişmanlık duymak.  

Tövbe tövbe; Estağfurullah.

Bilinen en eski ağırlık birimi...

Mina,
Mina (Mane)
İbranice.
Bilinen en eski ağırlık birimi.

1 mina (mane) = 50 şekel = 570 g  
1 şekel = 2 beka = 11,4 g  
1 mina = 100 drahmi = 340 g 
1 talant (altın ya da gümüş) = 60 mina = 20.4 kg 
1 talant = 60 mina = 34,2 kg 

İngiltere’de kız okullarında oynanan bir top oyunu...

Netbol, 
Netball,
Bireysel yeteneklerden çok, takım oyunu ve paslaşma yetilerinin öne çıktığı bir oyundur. 
Netball aslında Amerika' da kadınların basketbol oynaması ile 1895 yılında başladı.
Bir takım 12 kişiden oluşur.  Oyunda 7 kişi yer alır. Amatör spor olup 1990 yılından beri olimpiyatlarda yer almaktadır.


Hem iç sahada hem de dış sahada yedişer kişiden oluşan iki takım oyuncularının kısıtlı alanlarda oynadığı bir oyundur. 3.05 metre yüksekliğindeki bir direğe bağlı demirden yapılmış bir dairenin içerisine topu atmakla gol kazanılır.

Oyun sırasında oyuncuların birbirlerine dokunmaları yasaktır. Top oyuncuların elinde olduğu zaman oyuncuların atacağı adımlar belli kurallara bağlıdır. Bir oyunda toplam 14 oyuncu olur. Her oyuncu karşı takımdan birisiyle eşleşir. Her oyuncunun oyun alanında kendilerine ait bir yeri vardır. Topu elinizde 3 saniyeden fazla tutamaz ve topla hareket edemezsiniz.

Netball sahası basketball sahasına göre biraz daha büyüktür, saha 30.5 m uzunluk ve 15.25 m genişliğindedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ