Güney Amerika’da yetişen, tohumu gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan, baklagillerden bir bitki...

Tara,
Quinoa,
Kinoa,
Kırmızısüpürge otu,
Güney Amerika’da yetişen, tohumu gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan, baklagillerden bir bitki. 
Quinoa (Chenopodium Quinoa), Peru’da, İnka’lar tarafından yetiştirilen antik bir tahıl türüdür. 

Quinoa, İnkaların besleyici gıda kaynağıdır. 
Güney Amerika'dan gelmektedir. Bu süper tane, tara yüksek protein ve lif bakımından zengindir. Mineral bakımından zengindir. Quinoa (kinoa),  Orta ve Güney Amerika'da asırlardan beri biliniyor. Antik İnka ve Aztek uygarlıkları döneminde buğday ve pirinç gibi kullanılmış.  Kinoa, susamgillerden bir bitkidir. Yağ oranı düşük, protein içeriği yüksek bir tohumdur. Kinoanın gübre ve su problemi yoktur. Kinoa, Peru veBolivya gibi ülkelerde yetiştirilir.  Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlar. 

Kinoa, bulgur tanesi büyüklüğündedir. Boncuk tanelerini andıran tohumları doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Tadı buğday ile pirinç arasında.

Kinoadan pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişer. Kinoa pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanılır.


Manisa ve Aydın yöresinde Tara sözcüğü, bağ budamaya ya da ağaç kesmeye yarayan, eğri bir çeşit bıçak anlamında kullanılmaktadır. Başkaca Ağaç kökü çıkarmaya yarayan bir araç anlamında Tekirdağ yöresinde kullanılmaktadır.


Kinoa; Farsça Yıldız anlamına gelmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ