Böğürtlene benzeyen çayı, dondurması, likörü, reçeli ve pastası yapılan kırmızı, parçacıklı bir meyve ...

Ahududu,
Frambuaz,
Ağaç çileği.
İngilizce raspberry
Fransızca framboise
Frambuaz'ın Türkçede çeşitli teleffuzları-söyleyiş şekilleri şöyledir.
Fıramboaz, Fremboaz, Franbuaz, Framboğaz, Franboaz, 
Fırambuğaz, Franboğaz, 
Fıramboaz, Fıranbuaz, 

Frambuaz.
Böğürtlene benzeyen kırmızı, parçacıklı meyvesi vardır. Çayı, dondurması, likörü, reçeli ve pastası (turta ve cheesecake) güzel olur.
Frambuazlı Cheesecake.
Frambuazlı turta.
Ahududu likörü.
Ahududu Reçeli.
Ahududu yaprağı çayı.
Frambuazlı Dondurma.

Son yıllarda tüketiminin bolca olması (moda) üzerine seri üretimine başlanmıştır. Yılda 2 kez meyve veren oldukça arsız bir bitkinin meyvesidir.

Ahududu, gül ailesinin Rubus cinsinden, idaeobatus alt türünde bulunan çok sayıda bitki türünün yenilebilir meyvesidir. Ahududu odunsu saplı, çok yıllık bir bitkidir. Görüntü olarak böğürtleni andırsa da arada bazı bakımından farklar bulunuyor. Ahududunun en yaygın iki türü vardır, Kırmızı ve Siyah. Meyvenin en çok etli kısmından yararlanılıyor. Ancak yapraklarından da faydalanılıyor.

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün bir raporunda, ahududu da birçok meyve ve sebzede bulunan doğal bir fenol antioksidan olan ellagik asit açısından zengin olduğu ve ellagik asit, hekza hidroksidifenik asidin dilaktonu olup cilt, akciğer, mesane, meme ve yemek borusu kanserlerinde önleyici fonksiyonu açıklanmıştır.

Şimdi aşağıdaki turtayı farklı bir lezzet için mutlaka deneyin. 
Ama Frambuazlı dondurmadan asla vazgeçmeyin derim.

Frambuazlı Turta;
Malzemeler;
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta 4 su bardağı un
300 gram frambuaz
2 çay bardağı pudra şekeri.

Yapılışı:
Un haricinde bütün malzemeleri bir kaba alın ve karıştırın. Unu azar azar ilave edin, yoğurun.
Yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üçte ikisini fırın kağıdı serilmiş Ø23 cm' lik kelepçeli turta kalıbına yayın. Önceden ısıtılmış 180 °C,  15 dakika pişirin. Kalan hamuru donması için buzdolabına kaldırın.

Turtanın arası için:
Frambuazları tencereye alın damak tadınıza göre pudra şekerini ayarlayın karıştırın. Suyunu bırakınca mısır nişastasını da ekleyin. Kıvam alınca ocaktan alın. Pişen hamurun üzerine dökün. Buzluktan kalan hamuru çıkartın ve frambuazın üzerini kapatacak şekilde rendeleyin. 180 °C, derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ