Cezayir’de bir dağ sırası...

Ksur,
Cezayir’de bir dağ sırası.
Cezayir’deki Sahra Atlasları arasında yer alır.
Cezayir’de deniz ile iç ovalar arasında Büyük Kabiliye ve Küçük Kabiliye kütleleri bulunur. En yüksek noktası, Curcura (2 308 m) dağıdır.
Bu yüzey şekillerinin gerisinde, Annaba Ovası, Mitica Ovası gibi alüvyonlu dar ovalar vardır.
Atlas Sıradağları ülkeyi birbirinden farklı üç coğrafi bölgeye ayırır. 

Kıyı bölgesinde doğudan batıya doğru gidildikçe Chliff (Şelif) Vadisi yer alır. Bu vadi diğer kıyı kesimlerine nazaran oldukça kıraç olup, daha sonra tekrar verimli toprakların başladığı Oran Sahili ismindeki bölge uzanır. Tell Dağları batıdan doğuya doğru gittikçe yükselmektedir. En yüksek yeri Djurdjura ( 2308 m) Tepesidir. Güneydeki İkinci Atlas Sıradağları Büyük Atlas (Sahra Atlasları) Sıradağları ismini alır. Büyük Atlas Sıradağlarının en yüksek yeri Cebel Chelia (2328 m) Tepesidir.

Sahra yüzey şekilleri iki şekilde kaplıdır. Birincisi, erg adı verilen kumlarla kaplıdır. Diğer ikincisi ise hammada denilen çakıl taşlarıyla örtülü kısımdır.

Cezayir'in kuzeyindeki bir dağ silsilesi olan Babür dağları vardır. Babür dağları aynı zamanda Babür sırası veya Kabylie Babors Babür dağ zinciri olarak da adlandırılır.
Babür dağları, Tell Atlas dağ sırasının doğusundadır. Babür dağları iki ikiz dağa verilen isimdir. Bunlar Jebel Babor - Babür dağı (2.004 m) ve Tababort (1.969 m) dağlarıdır.
Babür dağlarında bir milli park bulunur. Babür dağlarının ünlü milli parkının iki endemiği, Kabyle Cezayir sıvacı kuşu ve Numidian köknarıdır. Parkta ayrıca sedir ormanları ve magot maymunları (Berberi makakları) yaşarlar. 
Cezayir, 48 ile ayrılarak yönetilmektedir. 

Cezayir yemeklerinden seçmeler; 
Kuskus (Buğdaydan yapılan, et veya sebzeyle servis edilir), 
Merguez (mergez), (El açması kurutulmuş ince hamurun üzerine et sosu dökülerek yapılır) 
Şakşuka (Msila, Batna, Setif, Konstantin ve Biskra yöresinde yapılır). 

Güneyinde 3000 metreyi bulan volkanik dağlar da mevcuttur. Haggar (Ahaggar) Dağlarındaki Tahat Tepesi, yaklaşık 2918 m ile bölgenin en yüksek yeridir.

Ahaggar-Hoggar Dağları




Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ