Ağaç kavunu ...

Utruç,
Cutrus medica.
Ağaç kavunu.
Şadok-Shaddock, 
Pomelo,
Çin Greyfurdu.
Sedef otugiller familyasından meyvesi yenen bir bitki türü. Meyve çayı yapımında kullanılan kalın ve sert kabuğu ile bilinir. 

Genelde bir süre saklandıktan sonra ya da hamur işlerinin içine katılarak tüketilir. 
Turunçgillerden olan ağaç kavunu soğuğa en dayanıklı olup, yavaş büyüyen, yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Ağacı üç yaşına gelince meyve vermeye başlar. Ağaç kavununun meyvesi tatlı ve ekşi olup en ağır turunçgil-rutaceae türüdür. Yaklaşık olarak 1-1.5 kilo olan meyvesi vardır. Meyvelerin kabuğu kalın, sert ve kokuludur. Meyveleri limondan büyük ve olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, dökülürler.

Güney Avrupa ve Hindistan’da yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişir. 

Meyve kabukları çiğnenirse ağız kokusunu giderir, diş etlerine faydası olur. Safrayı yok eder.
Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser.
Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir.
Sıtmaya iyi gelir.
P vitamini etkisi gösterir, kılcal damarları kuvvetlendirir. 
Hindistan'da ağacı baston yapımında kullanılır.

Moğol mutfağına özgü, mantıya benzer bir yemek ...

Booz,
Buuz,
Moğol mantısı. 
Moğol mutfağına özgü, mantıya benzer bir yemek.
Mantı çok büyük ve içi çok etli. Ülkede et çok ucuz o yüzden genelde et daha çok tüketiliyor. Un ise aksine pahalı bir gıda maddesi. 

Tat olarak bizdeki mantıdan farkı yok. Mayasız hamurdan yapılıyor. Mantı hamuru 6-8 cm arası çapta yuvarlak açılıp içine malzeme konduktan sonra bohça gibi kapanıyor. Hamur içine olabildiği kadar çok et alacak şekilde ince açılıyor sonra ya haşlanıyor ya da buharda pişiriliyor. Her ahçının kendine has bohçalama tekniği var. Amaç buharda pişirilen etin suyu mantının içinde kalması. Mantının içinde tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, yağlı et, soğan ve sarımsak var. 

Moğolların diğer meşhur yemekleri;
Moğol yemekleri ana hatlarıyla dört bileşenden oluşuyor: Et, un, patates ve süt ürünleri.
Banş,
Borst, (kurutulmuş et) 
Kuşur-Huşur (çiğbörek).
Booz, 
Bayntan çorbası (Bol etli tarhana çorbasına benzer). 
Khorhug (Parça etler soba üzerinde haşlanıyor).

"Tek Boynuzlu At", "İtalyan Kızı", "Kesik Bir Baş" gibi romanlarıyla tanınmış İngiliz kadın yazar ...

Iris Murdoch,
Jean Iris Murdoch, 
(1919 - 1999). 
İrlandalı yazar ve filozof. 
15 Temmuz 1919 yılında doğdu. Murdoch'ın annesi, İrlandalı babası İngilizdir. 1932 yılında Bristol şehrindeki Badmington College'i bitirdi. Oxford'daki Sommerville College' de klasik edebiyat okudu. Üniveriste yıllarında pek çok önemli şair ve entelektüelle tanıştı. Franz Steiner ile uzun süreli bir aşk yaşadı.

1938 yılında Komünist Partisine girdi. 1940 yılından sonra Londra'ya yerleşti ve Ekonomi Bakanlığında çalıştı. II. Dünya savaşının sonlarında Birleşmiş Milletler'de çalıştı Avusturya ve Belçika mülteci kamplarında çalıştı. 

Cambridge'de Nevnham Üniversitesi'nde felsefe doktorasını bitirdi. 1948 yılında Oxford'da St. Anne College'da felsefe profesörü olarak görev aldı. 1956 yılında eleştirmen ve Oxford Üniversitesi İngilizce profesörü olan John Bayley ile evlendi. Çocukları olmadı. 1997 yılında alzheimer hastası oldu. Kendi kitaplarının adını dahi hatırlayamıyordu. Murdoch, 8 Şubat 1999 yılında Oxford'da alzheimer hastalığından dolayı öldü.

XX. yüzyılın en zeki ve üretken yazarlarından olup 26 roman, 5 oyun, 5 felsefe ve bir adet toplu şiirler kitabı vardır. 1978 yılında Booker Ödülü aldı. 

Romanları;
Under the Net (Ağ) - 1954,
A Severed Head (Kesik Bir Baş),
Çan, The bell - 1958 
Kara Prens, The Black Prince - 1973 
Deniz Deniz, (The Sea, the sea) - 1978
Tek Boynuzlu At, 
İtalyan Kızı, 
The nice and the good - 1968
Melekler Zamanı,
Rüya Sakinleri,
Kesik bir Baş,
İkilem,
Kumdan Kale,
A Year of Birds (1978) - Şiirleri
Ateş ve Güneş,(Felsefe Çalışmaları)

Gıda zehirlenmelerine neden olan bir grup bakterinin adı....

Salmonella,
Gıda zehirlenmelerine neden olan bir grup bakterinin adıdır.  Tifo, para tifo ve gastro enterit etmeni, Gram negatif, fakültatif anaerob çubuk şeklinde bakteri. 

Çok hızlı yayılan ve çoğalan Salmonella, hidrojen sülfür üretirler ve hareketlidirler. Salmonella bakterisi kuşların, diğer hayvanların ve insanların bağırsak sistemlerinde yaşar. İnsan ve sıcak kanlı hayvanlarda hastalık yapan çubuk şeklinde bir bakteri grubudur. Sıcak yaz aylarında insanlara genellikle hayvan dışkısı ile kirlenmiş, saflığı kalmamış gıdalar (kontamine) yenmesiyle bulaşır. Kümes hayvanları, kirlenmiş yumurta, pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, et, peynir, kontamine çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler bulaşma kaynağıdır. Salmonella ısıya karşı duyarlı olup 75°C’ de ölür.

Salmonalla ismini Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon’dan almıştır. Salmonella bakterilerinin çok türü, yaklaşık 2300 vardır. Salmonella insan ve hayvanların sindirim sistemimi florasında bulunabilen bir bakteridir. Bazı tipleri tamamen zararsızdır. Ancak bazı tipleri kanatlı hayvanlarda ve yumurtada bulunur.

Salmonella bakterisi ile temas edildikten 12-72 saat sonra enfeksiyon, ishal, ateş, ve karın krampları başlar. Tüm yaş gruplarını etkiler. Hastalık genellikle 4 gün ile bir hafta sürer. Çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Ama bazı kişilerde, Salmonella enfeksiyonu bağırsaklarda kan dolaşımına ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve antibiyotik tedavisi gecikirse ölüme neden olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi bozulmuş olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk kadın başbakanı ...


Tansu Çiller,
Tansu Penbe Çiller,
(1946 - ....)
Prof. Dr. Tansu Çiller, 
Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi.
Türkiye Cumhuriyetinin 22.Başbakanı. 
1993–1996 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapmıştır. Tansu Çiller, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk kadın başbakanıdır. 

1946 yılında İstanbul'da doğmuştur. Robert Kolejinden mezun olup, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünü bitirmiştir. Tansu Çiller yüksek lisansını ABD' de New Hampshiɾe ve doktorasını Connecticut Üniversitesinde yapmıştır. Doktora sonrası Yale Üniversitesinde çalışmalarda bulunmuş. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör olmuştur.  Boğaziçi Üniversitesinde ve diğer çeşitli üniversitelerde çalışmalar yapmış. 

Özer Uçuran Çiller ile evli olup iki erkek çocuğu vardır. Çok iyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. 

1990 yılında Doğru Yol Partisinde siyasete atılmıştır. 1991 yılındaki seçimlerde İstanbul milletvekili seçilmiş. Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükumetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev yapmıştır. Başbakan Süleyman Demirel'in Türkiye Cumhuriyetinin dokuzuncu cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına aday olmuş ve 13 Haziran 1993 tarihinde DYP olağanüstü genel kurulunda en yüksek oyu alarak genel başkan seçilerek Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olmuştur.  

1996 yılında Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi arasında kurulan 54. hükumette Dış işleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapmış. 3 Кasım 2002 tarihinde yapılan erken genel seçimlerde Doğru Yol Partisinin seçim barajını aşamaması üzerine genel başkanlık görevinden istifa ederek, aktif politikayı bırakmıştır. Halen İstanbul'da yaşamaktadır.

Irak ve Şam İslam Devleti olarak bilinen Irak ve Suriye'de etkinlik gösteren silahlı bir grup ...

IŞİD,
Arapça, الدولة الإسلامية في العراق والشام 
Türkçe: IŞİD 
Irak Şam İslam Devleti
DAEŞ, DEAŞ, DAİŞ, IŞİD.
Irak ve Suriye' de etkinlik gösteren silahlı grup ve tanınmayan devlet. 

IŞİD-DAİŞ, kullanıldığında bütün Suriye, Ürdün ve Lübnan'ı içine alır. Levant kelimesi ile eski Suriye' nin içinde, Ürdün ve Lübnan' ı da kapsar. Arapça Şam, Dımeşk demektir.

Grubun lideri, 1971 yılında Bağdat-Samarra 'da doğan İbrahim bin Avad bin İbrahim el Bedri el Radavi el Hüseyni el Samarrai' dir. Kısaca Ebu Bekir Bağdadi. Ebu Dua olarak da bilinir. Bağdat İslam Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirmiş ve İslam üzerine doktora yapmış. Bu yüzden Dr. İbrahim olarak da anılıyor. 29 Haziran 2014 yılında taraftarları tarafından Halife ilan edildi.

IŞİDDAEŞ, DEAŞ, DAİŞ diye anılan grup Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya, Kanada, İsrail, Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan tarafından terör örgütü olarak nitelendirilmiştir. 

Arkeolojide, yıkılmış bir yapının büyük bir bölümünün alan üzerindeki buluntularla ve ilk yapılışında uygulanan mimarlık yöntemleriyle yeniden yapılması ...

Anastilosis,
İng. anastylosis
Arkeolojik restorasyon. 
Rekonstürüksiyon.
Yıkılmış bir yapının büyük bir bölümünün alan üzerindeki buluntularla ve ilk yapılışında uygulanan mimarlık yöntemleriyle yeniden yapılması.
Tümüyle yıkılmış, yok olmuş ya da çok harap durumda olan bir anıtın veya sit eserin elde bulunan belgelere dayanılarak yeniden yapılması.      

Kazı sonucunda ortaya çıkarılan bir yapının, hiç bir yeni öge eklenmeksizin eski biçimiyle yeniden yapımı.
Yıkılan bir yapı veya anıtın orijinal mimari unsurları kullanarak en iyi şekilde restore edildiği bir rekonstrüksiyon tekniği için kullanılan arkeolojik bir terim.
Yunanca, anastellein, yeniden yükselmek anlamında olup, Arkeolojiye anastilosis olarak geçmiştir.

Börülce salatası ...

Sallama,
Börülce salatası,
Malzemeler: 
Yarım kilo taze börülce, 
1 veya 2 limon, (Limon veya koruk suyu)
5-6 diş sarımsak, 
1 çay bardağı sızma zeytin yağı, 
Tuz,   

Yapılışı: 
Börülceler özenle ayıklanır. Taze olmayan kart börülcelerin içleri çıkarılır. Tencerede az tuzlu suda haşlanır. 
Haşlanan börülceler ne çok ne de az pişkin olmamalıdır. Pişme zamanı önemli. Servis tabağına alınır. Ayıklanan sarımsaklar döveç içinde dövülür. Sarımsakların üzerine limon suyu, zeytinyağı karıştırılarak dökülerek servis edilir.

Ama sallama Balıkesir usulü yapılacak ise ki daha güzel; üzerine küçük küçük doğranmış iki domates ve bir tutam doğranmış maydanoz ile yarım bardak sirke karıştırılarak ilave edilir.

İpek kozasının dışından alınan en kaliteli ipek ..

Flatör,
Örgü, 
İpek kozasının dışından alınan en kaliteli ipek.
Kozalar sıcak su içine bırakılır. Sıcak su ipliği kozaya ve birbirine yapışan serisin maddesini yumuşatıp eritir. Uçu eğri süpürge gibi araçlar vurularak kozaların uçlarının açılmasını ve takılmasını sağlar. Bu uçlara kamçı başı denir. Uçlar kopartılıp sonra birleştirilerek istenilen kalınlıkta iplik elde edilir. İpek iplik eldesi kozadan ipek çekimi ile başlar. İki veya daha fazla ipliğin katlanarak birbirine bükülmesiyle elde edilen ipliğe filatör iplik denir.

Farklı yapıda ipliklerden oluşan çok katlı ipliktir. Önce flamentlerin bir araya getirilip onları doğal serisinleriyle bağlayarak kozalardan çıkrığa sarma işlemidir. Çekilen elyaf bükülerek değişik kalınlık, kat ve bükümlerde iplik hâline getirilir. Hatalı koza, ipek çekimine elverişli olmayan ve bağlı olduğu türü göstermeyen kozadır. Bu kozalar ipek çekimi (filatür) sırasında kopma sayısının artmasına, ipek veriminin düşmesine, iş gücü ve zaman kaybına neden olduğundan istenmeyen kozalardır. Bu kozalar ezik, lekeli, ölü krizalitli, küçük, kükürtlü, küflü, formollü (formaldehitli), delik, ince gömlekli, şekilsiz, kaba (satenli), çifte kozalar askı hatalı kozalardır.

Flatör iplik üretiminde amaç: İpliğin mukavemetini arttırmak. Daha düzgün iplik elde etmek. Muhtelif cins ve renkteki iplikleri birlikte bükerek istenilen nitelik ve görünümde iplik elde etmek. Tek kat iplikleri muhtelif gerginlik altında bulundurarak fantezi iplik oluşturmak. İpeğin çekilmesi işlemini yapan makineye flatür denir. Bu makinada liflere büküm de verilerek çile haline getirilir.

1281 yılında Japonya'yı işgale hazırlanan Moğol donanmasını dağıtan tayfuna verilen ad...

Kamikaze,
Kamikaze Tayfunu,
Moğolların Japon imparatorluğunu işgal için başladıkları Japonya seferi esnasında Moğollara ait donanmanın yaklaşık dörtte üçü bu çok şiddetli kamikaze denen fırtınada batmıştır.  Kubilay Han tarafından Japonya'ya karşı düzenlenen 1274 seferi olmak üzere iki askeri sefer ve savaşı kapsar. 

İşgal girişiminin başarısız olması tarihsel açıdan büyük önem taşır. Başarısızlık sonucunda Moğol İmparatorluğunun yayılmasının doğal sınırları belirlenmiş ve Japon ulusal tarihi de derinden etkilenmiştir. Japonlar adalarını başarıyla savunurlar ancak Moğol donanmasının yaklaşık yüzde yetmiş beşinin çok şiddetli fırtınada batmasının da istilanın başarısız olmasında payı büyüktür. İşgal çok sayıda esere kaynaklık edecek ve Japon edebiyatında ilahi rüzgar anlamına gelen kamikaze kelimesinin ilk olarak bu dönemde kullanıldığı görülecektir. Ayrıca Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrası ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sayılmazsa adanın yıkıcı bir işgal tehlikesiyle yüz yüze kaldığı tek durumdur.

İpek iplikle dokunmuş ince, şeffaf kumaş ...

Şifon,
İpek iplikle dokunmuş ince, şeffaf kumaş.
Tek katlı ince ipek ipliklerle dokunan ince şeffaf kumaş. En şık kıyafetlerin en kaliteli ve en sağlıklı malzemesi ipek kumaşlardır. Yumuşak ve çok hafif bir kumaş çeşididir. İpek kumaşlar, günlük kıyafetler için genelde pek tercih edilmez.

Yelkenli gemilerde pruva direğinin en altta bulunan ana sereni ve bu serene bağlayan yelken ...

 
Trinketa,
Trinket,
Trinketa yelkeni,
İtalyanca, trinchetto,
İngilizce, Foresail
Ön yelken,
Yelkenli gemilerde pruva direğinin en altta bulunan ana sereni ve bu serene bağlanan yelken.
Rüzgar gücünden yararlanarak geniş bir yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun bir biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümüne yelken denir. Yelkenli gemilerde bulunan bazı yelkenlerin adları şunlardır;

Bocurum; Filika ve kotralarda ve bazı küçük teknelerin kıç aynalığı üzerinde bulunan direğe çekilen yamuk dörtgen şeklindeki yelken.

Randa; Gemilerde mizana direğinin gerisindeki yelken.
Velena; Yelkenli gemilerde iki direk arasına gerilen üçgen yelken.

Mayistra; Grandi direğinin en alt sereni ve bu serene çekilen yelken.
Trinket; Yelkenli gemilerde pruva direğinin en altta bulunan ana sereni ve bu serene bağlanan yelken.

Seren; Yelkenli gemilerde yelken açmak, işaret kaldırmak için kullanılan direğe yatay bağlanmış göndere verilen ad.

Foa; Üç direkli yelkenlilerde mizana direğinin en altta bulunan serenine denir.
Borinata; Denizcilikte, Tirinket yelkenini açıp gergin tutmakta kullanılan borinaya verilen ad. Yani Trinket yelkeninin borinasına Borinata denir. Pruva direğinin en alttaki yatay sereninin halatıdır.

Yelkenli tipleri;
Ketch, Gulet, Tırhandil, Yelkenli, Motorlu Yat.

Gelişigüzel, sıradan ...

Lalettayin,
Gelişigüzel, 
Alelade,
Sıradan, Rastgele,
Ayırd etmeksizin.
Belirlenmemiş,
Ayırd etmeksizin.
Önemsiz, değersiz,özensiz,  
Tayin edilmemiş, belirsiz,

Hayvanlara yapılan otopsi ...

Nekropsi,
Hayvanlara yapılan otopsi.
Ölüm sonrası muayene,
Postmortem muayene, 
Nekropsi (patoloji), hayvanlara yapılan otopsiye verilen ad. Otopsi, ölüm nedenini bulmak amacıyla, kadavranın iç organ ve boşluklarının dikkatle kesilmesi, açılması ve incelenmesidir.

Nekropsi, hayvanın ölümünden hemen sonra otoliz olayı (kendi kendini sindirme olayı) başlamadan yapılmalıdır. Aksi halde hücrelerin kendi kendini öldürmesi ile bozulma başlar. Eğer bozulma başlamış ise mikroskobik tanı, yani Putrefekasyonda hata yapılmasına neden olur. Nekropsi yapılacak yer hayvan barınaklarına veya gömüleceği yere yakın, temiz ve aydınlık olmalıdır. Kullanılacak kıyafet ve ekipman uygun olmalı ve mutlaka dezenfaktan bulundurulmalıdır. Operasyondan sonra kadavra gömülür ve üzerine kireç dökülür veya krematoryumda yakılarak imha edilir. Nekropside kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonu yapılmalıdır. Benmari veya otoklavda steril hale getirilmelidir. Eldiven önlük ve çizme yıkanarak dezenfekte edilmelidir.

Ölmüş birinin anısına yazılan yazı ...

Nekroloji,
Fransızca, necrologie, 
Nekroz bilimi, 
Ölmüş birinin anısına yazılan yazı.
Ölmüş kişilerin iyi özelliklerinin anıldığı, biyografi türüdür.

Herhangi bir alanda tanınmış bir kişinin, ölümünün hemen ardından arkadaşları tarafından yazılan yazılara denir. 
Ölen ünlü bir kişinin hemen ölümünden sonraki günlerde genellikle gazete ve dergilerde yakın çevresinde yer alan kişiler tarafından onun üstün niteliklerinin erdemlerinin çalışmalarının ve diğer özelliklerinin anı üslubuyla anlatıldığı yazılar nekroz bilimi kapsamındadır. Bu yazılar bir anlamda öleni çok seven birisi tarafından yakılan ağıt veya duygusal açıklamalardır.

Örnek olarak Yahya Kemal'in ölümü nedeniyle Vehbi Cem Aşkun tarafından İstanbul Aşığını Kaybetti yazısı, 5 Kasım 1958 tarihli Dünya gazetesinde yayınlanmıştır. Nekroloji biyografinin bir çeşididir. Kendi alanlarında söz sahibi olan bilim adamı, siyaset adamı, edebiyatçı, sporcu ve benzeri kişilerin hayatlarını, ortaya koydukları eserleri, insanlık adına neler yaptıklarını, hayatlarının önemli başarılarını ve dönüm noktalarını bütünüyle anlatan yazı ve kitaplara biyografi, (yaşam öyküsü) denir. Arap edebiyatında ise biyografiye tabakat denir. Divan edebiyatında biyografi türüyle benzerlik gösteren eserlere, tezkire denir.

Biyografi Türleri;
Evrensel biyografi, 
Ulusal biyografi, 
Bölgesel biyografi, 
Mesleki biyografi, 
Dönem biyografisi,
Portre,
Monografi,
Bilimsel biyografi,
Nekroloji,
Otobiyografik roman,
Biyografik roman.
Anı,

Artvin yöresine özgü, asma yaprağı ve etle yapılan bir yemek ...

Nepürşen,
Artvin yöresine özgü, asma yaprağı ve etle yapılan bir yemek.
Taze asma yaprağı kurutularak yapılan nepürşen ve taze fasulyenin kurutulup kabuklan ile etli ve ekşili olarak yapılan Puçuko, yemeklerin en ünlüsüdür.
Dağ pancarı, kuşekmeği, kazayağı, ebegümeci, kavurma, gımı, semizotu, gibi bitkilerden sebze yemekleri yapılır.

Hamur işlerinden katmer, erişte, hıngal, çerbağaz, bişi, lokum ve börekler yer almaktadır.
Köy evlerinde kışlık kavurma yapılarak uzun süreli olması için saklarlar ve taze etlerle ağaç şişlerle döner başta olmak üzere çeşitli kızartmalar yapılır. Tatlılardan başlıcaları ise hasuta, kaysefe, zurbiyet, ballı lokumdur.

Hasuta:
Artvin Yusufeli mutfağına özgü bir yemektir. Zeytinyağı, pekmez ve bir bardak su tavaya konur. Zeytinyağı, pekmez ve su kaynadıktan sonra ateşten indirilir. İçine iki, üç kaşık un katıp, ateşte biraz daha pişirildikten sonra servis yapılır.

Çoğunlukla hidrojen ya da helyumla şişirilmiş güdümlü balonlara verilen ad ...

Zeplin,
Zeppelin (Almanca)
İng. aerostat, airship, dirigible.
Hava gemisi.
Çoğunlukla hidrojen veya helyumla şişirilmiş, hava taşıtı olarak kullanılan, güdümlü çok büyük balon. Balona benzer, motorlu hava taşıtıdır. İçinde hafif gaz bulunduran, itme gücüyle çalışan yönlendirilebilir hava aracıdır.

Zeplin, Havada istenilen tarafa götürülebilen bir balondur. Adını, Alman yapımcısı, mucit ve uçak üreticisi Ferdinand Adolf August Heinrich Graf von Zeppelin'den alır.  Zeplinlerin, yassı oval biçiminde metalden yapılmış balon bölümüne, hidrojen ya da helyum gazı doldurulur. Bu zeplinin havada asılı kalmasını sağlar. Zepline bağlı olan motor ya da motorlar da zeplinin hareket etmesine yardımcı olur. Zeplini balondan ayıran en büyük özellik tahrik ve dümen sistemidir. Zeplinler, I. Dünya Savaşında silah olarak kullanılmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında Paris ve Londra zeplinlerle bombalandı.

19.06.1910 yılında Almanya'da Deutschland adlı ilk Zeplin balonu, ilk havalanışını başarıyla gerçekleştirdi. Graf Zeplin ve 1936 yılında yerine geçen Hindenburg (adını Almanya Cumhurbaşkanı Mareşal Paul von Hindenburg' dan alan), uzun yıllar yük ve yolcu taşımada kullanıldı. LZ 129 Hindenburg Alman zeplini, bugüne kadar yapılmış olan en büyük hava taşıtıdır. 

Hizmetinin ikinci yılında iniş sırasında yanarak yok olmuştur. Zeplinin yanarak düşüşünün statik elektrikten kaynaklandığı kanaatine varıldı. Zeplinler, yeni yolcu uçaklarının geliştirilmesi ve büyük kazalar nedeniyle 1949 yılının sonlarında üretimden kaldırıldı.  Günümüzde sadece ABD’de reklam amaçlı olarak kısıtlı sayıda üretilmektedirler. Bu amaçla 2006 yılında Palm Dubai'nin reklamı için yapılmış Dubai’nin Ruhu isimli zeplin dünyanın en büyük zeplinidir.

Artvin yöresel yemeklerinden koyun kuyruğu kavurmasına verilen ad ...

Nağiço,
Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir. Önce kuyruk yağını zeytin büyüklüğünde kuşbaşı  doğrayın. Kızgın sacın üzerine dökün. Kuyruk yağı pembeleşince üzerine kuşbaşı etleri ekleyin. Etleri kavurun. Pişince etleri 1 dakika kadar kavurduktan sonra, tuz karabiber ve pul biberi atın. 

Sacın üzerine bir kapak örtün ve ocağı söndürün. Kapak sacın üzerinde 2 dakika durduktan sonra kavurma hazırdır. Afiyet olsun.

Artvin yöresel yemekleri;
Ağoz (Avuz), Artvin Pidesi.
Bal Kabaklı, Taze Fasulye yemeği,
Bişi, Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt),
Cevizli, Fındıklı Börek, Civil Peynir  

Cağ Döneri, Yatık-Döner, 
(Meşhur Yusufeli Çağ Kebabı),
Çaşur, Çadi Mısır Ekmeği, 
Çılbır (Sarmısaklı), Çimur,
Çaşur, Çergabaz, 
Çılbır (Sarmısaklı),
Çarğala (pazı) yemeği,
Çiçil ya da Çeçil peyniri,
Çinçar (ısırgan otu) Çorbası

Dügmeç,  
Erişte, Ev Makarnası (Mantı),
Fırın ekmeği,
Garşo (Ekmek aşı), Gaviçi (Gaşil, Papa),
Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) Gemdimalı Süt Çorbası,
Hamsili Pilav, Harşo, Hasuta, Ham domates yemeği,  Haşlanmış Mısır, Hinkal, 

Kada, Kağ (Meyve kurusu), Kalaç aşı, Kara lahana, Katık, Katmer, 
Kavurmalı Yumurta, Kavrulmuş Zeytin, Kaygana, Kaygana Çılbır (Sarmısaklı), 
Kayısefe, Kaymaklı Börek, Kerk, Kesme (Mantılı Süt Yemeği), Kete, 
Kinzili Taze Fasulye, Koruh, Kuymak, Küme,
Lahana (Beyaz) Çorbası, Lapurçen, Lavaş Ekmeği, 
Laz Böreği, Lenger kebabı, Lokum, Lorlu Pekmez,

Mıhlama, Mısır Ekmeği (Çadi), Motrella, Murebbe (Bir çeşit erik yemeği). 
Nağiço, Nişoşlu Yoğurt Çorbası,
Nepürşen (Artvine özgü, taze asma yaprağı kurutularak, asma yaprağı ve etle yapılır).  

Papa, Pestil, Peynir tavalama, Pilek kebabı, PilekiPuçuko, Puçiko, 

Sahanda Yumurta, Sığen, Sığen (yoğurt), Sinor, 
Siyah Mercimek Çorbası, Su Böreği, Silor tatlısı, 
Şalgam çorbası, Şalgam (pancar) otu, Şoti Baklava, 
Tandır Ekmeği, Taze fasulye kızartması, Turşu Kavurma,
Tutmaç çorbası.
Zurbiyet, 

Kır ve bahçelerde kendiliğinden yetişen dağ pancarı, kuşekmeği, kazayağı, gımı, kavurma, semizotu, ebegümeci gibi bitkilerden çok lezzetli yöreye özgü sebze yemekleri yapılır. 

Artvin ilinde bir yayla ...

Bilbilan,
Bilbilan yaylası,  
Artvin ili Ardanuç ilçesindedir.
Bilbilan yaylasına, Ardanuç'dun  51 km. doğusundadır. Şavşat Ardahan üzerinden ulaşım mümkündür.   
Ülkemizde yaylaları ile meşhur ilimiz Artvin'dir. Artvin'in yarısı yaylalarla kaplıdır. Yayla, Plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış yüksekte kalan düz arazi şeklidir.  

Artvin yaylaları;
Arsiyan, Amaneskit Yaylası, Agara yaylası (Arhavi), Aklente,   
Balta, Ballı, Balkaya Yaylası, Bilbilan, Bülbülan, Beyazsu, Barhal Naznara yaylası.  
Cindağı yaylaları, Cavret Yaylası,   
Çamlıca, Çamlık,  Çihorul-Brilul,  Çukur Yayla, Çoluhsev,   
Dibe, Dargit Yaylası, Devtoban, Dikme Yaylası,  Düzenli, Dikme,  
Eyrek Yaylası  
Geliçivar Yaylası, Germicek Yaylası, Gorgit yaylası,  
Hanlıköy, Hafcala Yaylası, Haşut Yaylası, Haştaf -Hastaf-Haristav, Harran Yaylası,
Irmaklar,  
İvet (Artvin' in Gürcistan sınırında bir yayla).   
İnekli, İmerhevcan yaylası, İntkor, Özgüven (Yusufeli), İtik Yaylası,   
Kapik, Kireçli, Keşoğlu, Kurudere, Kocakarılı, Kafkasör, Karagöl, Karçal, Keşoğlu, Konk. 
Lekoban yaylası (2300m. Şavşat, Macahel-Karçallar)Lori.

Meşeli, Meydancık, Mersivan, Mereta, Mısırlı,  Mağara, Maçahel yaylaları, Modut (Yusufeli).  
Nogadit yaylası (Arhavi),  
Oba, Ovanat Yaylası,
Pelçur Yaylası,
Sahara Yaylası, Sakora, Satelev, Susuz Yayla,
Taşköprü, Taşyayla, Taşkınlık yaylası,  
Velat  yaylaları,  Vilizo(Yusufeli).   
Yığılı, Yoncalı yaylası, Yusufeli,   
 Zata.

"Avanak Avni", "Utanmaz Adam" gibi tiplerin de yaratıcısı olan ünlü karikatür sanatçımız ...

Oğuz Aral, 
(1936-2004).
Karikatür Sanatçısı,
Yazar, karikatürist, pandomimci ve çizgi film yapımcısı.
Dünya tarihinde en fazla satan 3. mizah dergisini kurmuş ve yayınlamıştır. 1936 yılında İstanbul'un Silivri ilçesinde doğdu. Davutpaşa Lisesinde okudu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi üçüncü sınıfından ayrıldı. 

1950 yılından sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı. Avanak Avni tiplemesini yarattı. Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de biliniyordu. Oğuz Aral’ın karikatürleri ve Huysuz İhtiyar başlığı altında mizahi öyküleri, Hürriyet Gazetesinde yayınlanmıştır. Tiyatro, müzik ve sinema konularında çalışmaları olmuştur.

1970 yılında Gün Gazetesinde, Gırgır adında küçük bir köşede çizmeye başladı. Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi oldu. Gırgır dergisinin tirajını 300 binin üzerine çıkarttı. Avrupa'nın üçüncü büyük mizah dergisi durumuna getirdi. 1972 yılında yayın hayatına başlayan Gırgır dergisi 1989 yılına kadar yayınlanmıştır. Daha sonra Avni dergisini çıkardı. 
26 Temmuz 2004 tarihinde Bodrum'da kalp krizi sonucu 68 yaşında vefat etti. Ölümünden sonra anısına 26 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. 

 
Avanak Avni,
Vites Mahmut, 
Utanmaz Adam, 
Mayk Hammer.   
Çıkarttığı Mizah Dergileri:
Gırgır, Avni.
Yarattığı Çizgi filmler:
Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adlı çizgi filmleri hazırladı.

Yönettiği Bazı Tiyatro Oyunları: 
Huysuz İhtiyar,
Keşanlı Ali Destanı.

Göz önünde bulunmama, yokluk ...

Gaybubet,
Arapça: gaybubet.
İngilizce: Absence.
Yokluk, Gayıplık, Kayıplık.
Göz önünde bulunmama.
Hazırda olmayıp başka yerde olma.


Bulunmayış,
Bulunmama durumu,
Batmak , Baygınlık,
Kayıp olmak, gaip olmak,
Koma, bayılmak, kendinden geçmek,
Saklanmak,
Yok olma.

Uzun yıllar Milliyet gazetesinde çalışan Gazeteci, Ressam ve Karikatürist...

Bedri Koraman,
(D. 1928 - Ö. 2015)
Gazeteci, Ressam ve Karikatürist.
 1928 yılında Samsun Bafra'da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde eğitim gördü.  1945 yılından itibaren İstanbul, Babıali' de ressam ve karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 

Çocuk Alemi, 41 Buçuk, Tef ve Taş gibi mizah dergilerinde çizdi. 1951 yılında Deve ve Gölge adlı mizah dergilerini çıkardı. Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı. 

1954 yılından itibaren Milliyet gazetesinde çalışmaya başladı. 1970 yılında Abdi İpekçi' nin isteğiyle, gazetenin birinci sayfasında, renkli karikatürler çizmeye başladı. 1978 yılının Kasım ayında uğradığı bir silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Bedri Koraman, ülke içinde ve dışında bir çok ödül kazandı. 

2015 yılında Muğla Bodrum'da öldü. 

Bozulmaya başlamış yiyecek ...

Kaksık,
Bozulmaya başlamış yiyecek.
Acımaya, ekşimeye yüz tutmuş, yağ, peynir.
Çillenmek, küflenmeye, bozulmaya başlamak.
Kaksımak, 
Acımak, kokmak, bozulmak (yiyecekler için). 
Çürümek, küflenmek, ekşimek.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ