Gıda zehirlenmelerine neden olan bir grup bakterinin adı....

Salmonella,
Gıda zehirlenmelerine neden olan bir grup bakterinin adıdır.  Tifo, para tifo ve gastro enterit etmeni, Gram negatif, fakültatif anaerob çubuk şeklinde bakteri. 

Çok hızlı yayılan ve çoğalan Salmonella, hidrojen sülfür üretirler ve hareketlidirler. Salmonella bakterisi kuşların, diğer hayvanların ve insanların bağırsak sistemlerinde yaşar. İnsan ve sıcak kanlı hayvanlarda hastalık yapan çubuk şeklinde bir bakteri grubudur. Sıcak yaz aylarında insanlara genellikle hayvan dışkısı ile kirlenmiş, saflığı kalmamış gıdalar (kontamine) yenmesiyle bulaşır. Kümes hayvanları, kirlenmiş yumurta, pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, et, peynir, kontamine çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler bulaşma kaynağıdır. Salmonella ısıya karşı duyarlı olup 75°C’ de ölür.

Salmonalla ismini Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon’dan almıştır. Salmonella bakterilerinin çok türü, yaklaşık 2300 vardır. Salmonella insan ve hayvanların sindirim sistemimi florasında bulunabilen bir bakteridir. Bazı tipleri tamamen zararsızdır. Ancak bazı tipleri kanatlı hayvanlarda ve yumurtada bulunur.

Salmonella bakterisi ile temas edildikten 12-72 saat sonra enfeksiyon, ishal, ateş, ve karın krampları başlar. Tüm yaş gruplarını etkiler. Hastalık genellikle 4 gün ile bir hafta sürer. Çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Ama bazı kişilerde, Salmonella enfeksiyonu bağırsaklarda kan dolaşımına ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve antibiyotik tedavisi gecikirse ölüme neden olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi bozulmuş olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ