"Avanak Avni", "Utanmaz Adam" gibi tiplerin de yaratıcısı olan ünlü karikatür sanatçımız ...

Oğuz Aral, 
(1936-2004).
Karikatür Sanatçısı,
Yazar, karikatürist, pandomimci ve çizgi film yapımcısı.
Dünya tarihinde en fazla satan 3. mizah dergisini kurmuş ve yayınlamıştır. 1936 yılında İstanbul'un Silivri ilçesinde doğdu. Davutpaşa Lisesinde okudu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi üçüncü sınıfından ayrıldı. 

1950 yılından sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı. Avanak Avni tiplemesini yarattı. Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de biliniyordu. Oğuz Aral’ın karikatürleri ve Huysuz İhtiyar başlığı altında mizahi öyküleri, Hürriyet Gazetesinde yayınlanmıştır. Tiyatro, müzik ve sinema konularında çalışmaları olmuştur.

1970 yılında Gün Gazetesinde, Gırgır adında küçük bir köşede çizmeye başladı. Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi oldu. Gırgır dergisinin tirajını 300 binin üzerine çıkarttı. Avrupa'nın üçüncü büyük mizah dergisi durumuna getirdi. 1972 yılında yayın hayatına başlayan Gırgır dergisi 1989 yılına kadar yayınlanmıştır. Daha sonra Avni dergisini çıkardı. 
26 Temmuz 2004 tarihinde Bodrum'da kalp krizi sonucu 68 yaşında vefat etti. Ölümünden sonra anısına 26 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. 

 
Avanak Avni,
Vites Mahmut, 
Utanmaz Adam, 
Mayk Hammer.   
Çıkarttığı Mizah Dergileri:
Gırgır, Avni.
Yarattığı Çizgi filmler:
Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adlı çizgi filmleri hazırladı.

Yönettiği Bazı Tiyatro Oyunları: 
Huysuz İhtiyar,
Keşanlı Ali Destanı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ