Çoğunlukla hidrojen ya da helyumla şişirilmiş güdümlü balonlara verilen ad ...

Zeplin,
Zeppelin (Almanca)
İng. aerostat, airship, dirigible.
Hava gemisi.
Çoğunlukla hidrojen veya helyumla şişirilmiş, hava taşıtı olarak kullanılan, güdümlü çok büyük balon. Balona benzer, motorlu hava taşıtıdır. İçinde hafif gaz bulunduran, itme gücüyle çalışan yönlendirilebilir hava aracıdır.

Zeplin, Havada istenilen tarafa götürülebilen bir balondur. Adını, Alman yapımcısı, mucit ve uçak üreticisi Ferdinand Adolf August Heinrich Graf von Zeppelin'den alır.  Zeplinlerin, yassı oval biçiminde metalden yapılmış balon bölümüne, hidrojen ya da helyum gazı doldurulur. Bu zeplinin havada asılı kalmasını sağlar. Zepline bağlı olan motor ya da motorlar da zeplinin hareket etmesine yardımcı olur. Zeplini balondan ayıran en büyük özellik tahrik ve dümen sistemidir. Zeplinler, I. Dünya Savaşında silah olarak kullanılmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında Paris ve Londra zeplinlerle bombalandı.

19.06.1910 yılında Almanya'da Deutschland adlı ilk Zeplin balonu, ilk havalanışını başarıyla gerçekleştirdi. Graf Zeplin ve 1936 yılında yerine geçen Hindenburg (adını Almanya Cumhurbaşkanı Mareşal Paul von Hindenburg' dan alan), uzun yıllar yük ve yolcu taşımada kullanıldı. LZ 129 Hindenburg Alman zeplini, bugüne kadar yapılmış olan en büyük hava taşıtıdır. 

Hizmetinin ikinci yılında iniş sırasında yanarak yok olmuştur. Zeplinin yanarak düşüşünün statik elektrikten kaynaklandığı kanaatine varıldı. Zeplinler, yeni yolcu uçaklarının geliştirilmesi ve büyük kazalar nedeniyle 1949 yılının sonlarında üretimden kaldırıldı.  Günümüzde sadece ABD’de reklam amaçlı olarak kısıtlı sayıda üretilmektedirler. Bu amaçla 2006 yılında Palm Dubai'nin reklamı için yapılmış Dubai’nin Ruhu isimli zeplin dünyanın en büyük zeplinidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ