Batman'ın bir ilçesi ...

Beşiri,
Kobin,
Batman'ın ilçeleri;
Batman (il merkezi).
Beşiri.
Gercüş.
Hasankeyf.
Kozluk.
Sason.

Batman'ın komşu illeri; Kuzeyde Muş, batıda Diyarbakır, doğuda Bitlis ve Siirt, güneyde Mardin illeridir. İlin kuzey ve kuzeydoğusu yüksek sarp ve dağlık arazidir.

Batman'ın dağları;
Sason (Aydınlık) 2500 m.
Meleto 2967 m.
Kuşaklı Dağı 1947 m
Avcı Dağı 2121 m.
Meydanok Tepesi 2042 m.
Kortepe 2082 m.
Raman Dağı 1288 m.

Önemli akarsuları; 
Dicle Nehri, Batman, Sason, Garzan, Sorkan ve Pisiyar çaylarıdır. Batman ve Garzan çayları Dicle'ye dökülürler.

Batman suyu ile Botan suyu arasında kalan bölgeye eskiden Elekhanı denirmiş. Elekhanı zamanla telafuz edilirken Elah ismine ve daha sonra da İluh adına dönüşmüş. İluh köyü, Siirt vilayeti, Elmedin kazasına bağlı olarak kayıtlara geçmiş. 1926 yılında Batman Çayının taşmasıyla Elmedine yerleşim yeri haritadan silinmiş.  İluh köyü Beşiri (Kobin) ilçesine bağlanmıstır.  

Tarihte "Besarabya" olarak anılan bugünkü ülke ...

Moldova,
Besarabya,
Bessarabia,
Boğdan 
(Buğdan)
Başkenti Kişinev.
Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Besarabya bugünkü Moldova'nın tarihteki adıdır. Dinyester ve Prut nehirlerinin arasında yer alır. Besarabya topraklarını, eskiden yöneten Eflaklı Basarab ailesinden adını alır. 

Osmanlılar XV. yüzyılda Eflak ve Boğdan'ı ele geçirmişler. 1812 yılına kadar Boğdan vilayetinin bir parçası olarak kalmış. Besarabya 1918 yılında Rusya' nın egemenliği altına girmiş, Besarabya olarak kalmıştır. 1918 yılında ise Rusya'dan ayrılarak Romanya'ya katılmış. SSCB, 1945 yılında Besarabya'yı tekrar ele geçirmiş ve Moldova Cumhuriyeti adıyla 1991 yılına kadar, SSCB'nin bir cumhuriyeti olarak kaldı. SSCB'nin 1991 yılında dağılmasından sonra bağımsızlığını kazandı.

Ülkede konuşulan dil, Romence olmasına rağmen Rusça ikinci dil olarak konuşulur.
Para birimi, Moldova Ley'idir.
Dini inançları Hıristiyan, Ortodoks.

Ülkenin önemli şehirleri;
Traspol-Tiraspol,
Socoro, Çingenelerin başkenti olarak bilinir.

Afrika'da en uzun bir nehir ...


Nil,
Nil nehri 
(6852 km).
Yalnızca Afrika’nın değil dünyanın en uzun ırmağıdır.
Nil nehri, Ruanda ve Burundi dağlarından doğar. Tanzanya'dan geçer. Uganda, Güney Sudan ve Sudan, sonra Mısır'dan Akdeniz'e dökülür.  Nil nehrinin kolları mavi ve beyaz Nil denir. Mavi nil yukarıdaki resimde olduğu gibi bazen kahverengidir.

Nil Nehri - Afrika


Ubangi, 
Oubaungi (2250 km).
Ubangi nehri Orta Afrika'daki Kongo Nehri'nin en büyük akarsu koludur. Mbomou ve Uele nehirlerinin birleşimiyle başlar ve batıya akar. Uele ile birlikte en uzun kolu 2,270 km. dir. Ubangi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kongo Cumhuriyeti topraklarından geçerek Kongo Nehri ile birleşir.

Afrikanın diğer nehirleri;
Benue, 1400 km.
Kongo, Rio Kongo 4700 km,
Shabelle 1820 km.
Kasai 2153 km.
Limpopo 1770 km.
Lualaba 1645 km.
Nijer 4183 km.
Orange 2090 km.
Senegal 1633 km.
Chari 949 km,
Okavango 1800 km.
Zambezi 2735 km.
Juba (Cubba)1658 km.
Volta 1500 km.
Cuando 1500 km.
Kwando, 1500 km. olup Zambezi Nehri'nin Güney Afrika'daki en uzun sağ koludur.
Linyanti,
Chobe,
Shari(Chari) 1400 km. Afrika, Çad' dadır.
Lomami 1.450 km uzunluğunda Kongo'dadır.

"Kitabu’l-İber" ve "Mukaddime" adlı eserleri ile tanınan, XIV. yüzyıl düşünürü, sosyolog, devlet adamı ve tarihçisi ...

İbni Haldun,
Arapça, ( ابن خلدون ) Ibn Khaldun.
Tam adı, Ebu Zeyd Abdurrahman bin Muhammed bin Haldun el Hadrami,
D. 27 Mayıs 1332, Tunus - Ö. 19 Mart 1406 Kahire.
XIV. yüzyıl düşünürü, sosyolog, devlet adamı ve tarihçisi.
İbni Haldun köklü bir aileden gelmiş. Yaşadığı dönemin ünlü hocalarından fıkıh, hadis, akaid, mantık, şiir, felsefe, tefsir ve edebiyat dersleri almıştır. Ülke yönetimini elinde tutan Beni Hafs hanedanından Sultan Ebu lshak'ın katipliğine getirilmiş. 

İbni Haldun, Tunus ve Fas'ta devlet görevlerinde bulunmuş. Daha sonra Gırnata ve Mısır'da çalışmış. Bedevi kabilelerini çok iyi tanımasından dolayı aranan bir devlet adamı ve danışman oldu. Mısır'da 6 defa Maliki kadılığı yaptı. Şam'ı işgal eden Timur ile görüşmesi tarihe geçmiş. 
İbni Haldun, Miladi 1332 yılında Tunus’ta dünyaya geldi ve 1406 yılında Kahire'de hayata gözlerini yumdu. Tunus’ta, doğduğu Halduniye mahallesi bugün koruma altına alınmış ve bir müze gibi muhafaza edilmekte.

Eserleri;
Kaside-i Bürde şerhi
İbn Rüşd felsefesi hakkında bir risale
Kitab el-Mantık
Kitab el-Hisab
Kitabul-İber
Mukaddime
Marakeş sultanına yazılan bir risale.

İbni Haldun'un adını tarihe geçiren, 7 ciltlik dünya tarihi Kitabul-İber ve onun başlangıç kitabı Mukaddime 'yi yazdı. Bu eseri arap dünyasında etki yaratmasa da Osmanlı anlayışını etkilemiş. Katip Çelebi, Naima ve Ahmet Cevdet Paşa gibi Osmanlı tarihçileri eserlerinden faydalanmıştır. 19. yüz yıldan itibaren Avrupalı tarihçiler tarafından eserleri ilgiyle incelenmiştir.

Hasım olma durumu, düşmanlık ...

Husumet,
Hasım olma durumu, 
Düşmanlık.
Hasımlık. 
Kincilik. 
Zıddiyet. 
Çekişmek. 
Davacı olmak.
Hukuki bir işlemde karşı karşıya gelme.

Mısır'a özgü fıstık ve kuru üzümlü bir hamur tatlısı ...

Umm Ali,
Ümmü Ali,
Umali,
Omali,
Mısır'a ait bir tatlı. Umm Ali Mısırda en sevilen tatlıdır.
Mısır’a giderseniz mutlaka tadına bakın. Bir de yine Mısır'a özgü Basbusa tatlısı var ki revaniye benzer bir tatlı. İrmikten yapılan bu tatlı hindistan cevizi ile tatlandırılıyor ve üzerine badem serpilerek servis ediliyor. 
Tatlının adı, Ali'nin annesi anlamına geliyor. Tatlının hikayesi şöyle;

Osmanlı'nın Mısır Valisi, Hidiv zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karışır ve onları evlerine misafir olurmuş. Yine vali bir gün Kahire'nin yan mahallelerinden birindeki küçük bir eve konuk olur. Kıyafet değişikliğine rağmen valiyi tanıyan aile ne ikram edeceği konusunda telaşa düşer. Evde yenebilecek hiçbir şey yoktur. Fakat evin hanımı mutfağındaki malzemelerle (çeşitli kuruyemişler, süt ve yufka), çok hoş bir tatlı yapar ve hidive ikram eder. Hidiv, vali tatlıyı çok sever, ev sahibine tatlının adını sorar. Tatlının herhangi bir adı olmadığından ev sahibi birden şaşırır ve hemen tatlıyı karısı yaptığı için ali'nin annesi anlamında ommu ali der. Mısır’da bu tatlı ünlü olur ve büyük bir zevkle yenir. 

Ümmü Ali tatlısının tarifi;
Malzemeler:
1 paket milföy hamuru
1, 5 litre süt
1 fincan toz şeker
1 fincan Antep fıstığı, badem ve fındık
2 yemek kaşığı kuru üzüm
½ fincan krema
2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:
Ruqaq denilen milföy hamurunu küçük parçalara ayrılır. Tereyağ ile karıştırarak önceden orta ısıda fırında rengi kızarıncaya kadar pişirin. Sütü ılıtın, şekeri ekleyin ve karıştırarak şekerin iyice erimesini sağlayın.  Sütü tepsideki karşımın üzerine dökün. Üzerine üzüm ve küçük parçalara ayrılmış, kavrulmuş fıstık, badem ve fındık serpin. Tepsiyi orta hararetli ısıda hamurlar sütü çekinceye kadar bekletin. Fırından alın. Kremayı 1 kaşık toz şeker ile çırpın. Üzerine dökün.  Yaklaşık 10-15 dakika 175 derecede ısıdaki fırında pişirin. Üstü hafif kızarınca fırından alın ve ılık iken servis yapın. Arzu ederseniz üzerine fıstık, badem hatta tarçın bile serpebilirsiniz. 
Bence afiyetle bu lezzetin  tadına varın. 

Sinemadaki ilk müslüman iki Türk kadın oyuncumuz ...

Bedia Muvahhit,
Emine Bedia Şekip, 
Bedia Muvahhit, Statzer.
D. 16 Ocak 1897, İstanbul - Ö. 20 Ocak 1994, İstanbul,  
Türkiye'nin ilk iki kadın müslüman oyuncusundan birisidir.
Kadıköy Terakki Mektebi ve Notre Dame de Sion Lisesinde okumuş ve küçük yaşta Fransızca ve Rumca öğrenmiştir. İlk kadın olarak yeni kurulan Telefon Şirketinde çalıştı. 1921 yılında Erenköy Kız Lisesinde Fransızca öğretmenliğine başlamıştır. 

Sanat yaşamı 1908 yılında başlamıştır. 1923 yılında Muhsin Ertuğrul' un teklifiyle, Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanından sinemaya uyarlanan filminde oynamış ilk kadın  müslüman sanatçısından birisi olmuştur. 

Filmleri:
Ateşten Gömlek, Pençe, Çalıkuşu, Casus, Yaşlı Gözler, Halk Çocuğu, Paydos, İstanbul Sokaklarında, Tatlı Sevgilim,  Karım Beni Aldatırsa, Belalı Torun, Beklenen Şarkı, Son Beste, Son Mektup,, Gülmeyen Yüzler, Sokak Kızı, Şoförün Kızı, Çapkınlar,  Barut Fıçısı, Gönül Ferman Dinlemez, Kaynana Zırıltısı, Zehirli Hayat, Katip, Bir Gecelik Gelin,  İstanbul Kaldırımları, Manyaklar Köşkü, Hep O Şarkı, Ateşli Çingene,  Sarı Kızla Kopuk Ahmet. 

Neyyire Neyir;
Münire Eyüp Ertuğrul.
(D. 1902, İstanbul - Ö. 13 Şubat 1943, İstanbul) 
Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. 
Türk sinemasının ilk kadın müsluman oyuncularından birisidir. Türk tiyatrosu ve tiyatrosunun öncülerinden Muhsin Ertuğrul'un eşidir. 1921 yılında İstanbul Kız Öğretmen Okulundan mezun oldu ve Amerikan Kız Kolejine devam etti. Profesyonel sanat hayatı, Muhsin Ertuğrul yönetmenliğinde çevrilen Ateşten Gömlek filmi ile 1922 yılında başladı. Kezban rolünü canlandırdı. Bu filmde aldığı rol sayesinde Bedia Muvahhit ile birlikte Türk sinemasının ilk kadın müsluman oyuncularından birisi oldu. 

Bedia Muvahhit, Ayşe rolü ile aynı filmde oynamıştır. Filmde ve afişinde Neyyire Neyir ismini kullanmıştır. Muhsin Ertuğrul ile evlenmiş.  13.02.1943 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti. 

Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanı, sinemaya uyarlanmış ve bu filmde oynamış ilk kadın müslüman sanatçısıdır.
Rol aldığı oyunlar; 
Othello, Hortlaklar, Bora, Aşkın Ölümü, Suç ve Ceza, Kör, Müfettiş, Hile ve Sevgi, Mum Söndü, Hamlet, Tohum, Zehirli Kucak, Sürtük, Kafatası, Hülleci, Yanlışlıklar Komedyası.
Oynadığı Filmler; 
Ateşten Gömlek, Kız Kulesinde Bir Facia, Ankara Postası


Sığınarak, sığınma yoluyla ...

İyazen,
Arapça: iyazen.
Sığınarak, sığınma yoluyla.
İyazen,
Osmanlı Döneminde, Sığınarak anlamındadır.

Şalgama verilen bir başka ad ...

Çelem,
Şalgam,
(Brassica napobrassica, Brassica rapa). 
Halk dilinde şalgama verilen ad.
Şalgama verilen bir başka ad.
Yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.
Şalgam, turpgillerden, etli ve tatlı, yumru köklü bir bitkidir. 

Şalgam, hem insanlar hem de hayvanlar için üretilir. Adana, Osmaniye, Mersin yöresinde şalgamın suyu içecek olarak kullanılır.  Şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır. 

Şalgam

Azarlama, Çekiştirme ...

Telvim.
Azarlama,
Arapça: telvim.
Çekiştirme,
Paylama,
Telvimat kelimesinden türetilmiştir.
Birisinin yüzüne karşı kötü söz söylemek.
Levm,
Çekiştirmek.
Zemmetmek.
Paylamak.
Azarlama, paylama.
Başa kakmak.
Tevbih.
Tekdir.
Rencide etmek.
Takaza,
Azarlama,
Başa kakma.

Kaba yünden dokunmuş ve eskimiş kumaş parçası ...

Palaspare,
Paçavra,
Paçavre, 
Çaput,
Farsça: Paçavra, kirli bez.
Pasaklı, yırtık giysi.
Farsça; Pasaklı, yırtık giysi demektir.
Eskimiş, değersiz kumaş parçası, paçavra.
Eskimiş bez veya kumaş parçasına çaput, paçavra denir.

Kaba yünden dokunmuş ve eskimiş kumaş parçasına Palaspare denir.
Kaba dokunmuş bir tür kalın yün kumaş'a Şayak denir.
Eskimiş, yıpranmış giysi, yatak, yorgan, yaygı vb. şeylere Pırpıt denir.

Güzellik ...

İyem,
Arapça: iyem.
Fransızca: beaute,
İngilizce: beauty.
Farsça: hüsn.
Hüsün,
Güzellik,
Estetik bir zevk, coşku, hoşlanma duygusu uyandıran nitelik.

"Yenirce" de denilen yara ...

Akile,
Kanser,
Yenirce,
Eskiden kansere verilen ad.
"Yenirce" de denilen yara.
Arapça: akile.
Arapça, yiyici anlamındaki  akil' den, türetilmiş.

Üstünde belirdiği organı yavaş yavaş yiyip bitiren, yenirce denilen yara,
Kemirici ülser, kanser.
Yiyen,yiyici kimseler.
Akile eski dilde, yenirce denilen yaraya verilen ad.

Gürültülü kavga, silahlı çatışma ...

Arbede,
Arapça, arbede.
Gürültü patırtı.
Kavga,
Cidal, kavga,
Patırtı.
Münazaa.
Çekişme,
Dövüş.
Farsça kavga demektir.
Düşmanca davranış ve sözlerle ortaya çıkan çekişme veya dövüş.

Erimekte bulunan buzun sıcaklığı ile kaynar suyun sıcaklığı arası sıcaklık ölçer ...

Reomür,
°R, (°Re)
Reomür ölçeği,
Reomür termometresi.
Erimekte bulunan buzun sıcaklığı ile kaynar suyun sıcaklığı arası sıcaklık ölçer Suyun donma ve kaynama noktalarını 0 ve 80 derece kabul eden bir sıcaklık ölçüm aracıdır.

Rene Antoine Ferchault de Réaumur tarafından 1730 yılında yapılan çalışmalardan dolayı Reomür adı verilmiştir. Bu sıcaklık ölçer seyreltilmiş alkol içerir. Suyun donma noktasını 0 °C kabul eder. 1772 yılında Jean-André Deluc termometrelerde kullanılan farklı malzemeler ile ilgili bir araştırma yapmıştır ve cıvalı termometrelerin en iyi sonucu verdiğini belirtmiştir.

Sıcaklık ölçmek için kullanılan araçlara termometre denir. XVIII. yüzyıl sonlarında neredeyse termometrelerin tamamı cıvalıdır. Maddelerin boyutlarında meydana gelen değişim, sıcaklıktaki değişim olarak kabul edilebilir. Termometreler bu esasa göre düzenlenmişlerdir. Termometrelerde 76 cm-Hg basıncında sabit iki sıcaklık değeri seçilir. Birisi suyun donma sıcaklığı diğeri ise suyun kaynama sıcaklığıdır. Sıcaklık - Temperature, T ile sembolize edilir.

Celcius (Santigrad °C) termometrelerinde, suyun donma sıcaklığı 0 °C , kaynama sıcaklığı 100 °C alınarak, 100 eşit bölme yapılmıştır. Kelvin suyun donma sıcaklığını 273 °K, kaynama sıcaklığını ise 373 °K alarak 100 eşit bölme yapmıştır.

Yunus balığı ile yakın akraba olan küçük yapılı balinaların ortak adı ...

Musur,
Phocoena phocoena.
Yunus balığı ile yakın akraba olan küçük yapılı balinaların ortak adı. Musurgiller familyasına adını veren yunussu bir balina türüdür. Musurlar, deniz kıyısına yakın kısımlarda yaşarlar.  
Bir musur yavrusu 70-90 cm, yetişkini 140-190 cm boyundadır. Ağırlıkları 60-75 kg. 

Sırtları, yüzgeçleri ve kuyrukları siyahtır. Yanları gridir. Alt kısmı çoğunlukla beyazdır. Kuzey Kutbuna yakın bölgelerde yaşarlar.

İstanbul'un Şile ilçesine bağlı bir belde ...

Ağva,
İstanbul'un Şile ilçesine bağlı bir beldedir.
Yeşilçay ve Göksu derelerinin Karadeniz’e döküldükleri yerde oluşan deltada kurulan Ağva, iki dere arası anlamına gelir. İstanbul’a 97 km uzaklıkta bir tatil beldesidir. Roma, Ceneviz ve Bizans hegemonyasında kalmıştır. Bölgede, Osmanlı döneminde daha çok Rum nüfusu varmış. 

Ağva'nın mağara ve şelaleleri ile ünlü Hacıllı köyü 12 km uzaktadır. Ünlü Kilimli ve Kadırga koyları, yürüyüş için çok elverişlidir. Gelin Kayası, Kilimli Koyu ve Saklı Göl gibi yerler doğal güzellikleriyle meşhur yerlerdir.

Şile, Philee, Shila, Aschil, Artena, Kilio ve Kalpe gibi isimlerle anılmıştır. Dünyanın II. Büyük Feneri olan Şile Feneri, Karadeniz’den İstanbul Boğazına girecek gemiler için 1858 yılında yapılmıştır. Şile (Mercanköşk)’nin ilk yerleşik kavmi Greklerdir.

Şile'nin diğer belde ve köyleri;
Ahmetli,
Çavuş, Çayırbaşı,
Değirmençayırı,
Erenler,
İmrendere, 
Karamandere, Kızılca, Korucu, Kurnaköy, 
Meşrutiyet, 
Ovacık, 
Sahilköy (Domalı), Saklıgöl, Satmazlı.

Bangladeş'te bir kent ...

Rangpur,
Başkent, Dakka (Dhaka).
Bangladeş,
Bangladesh.
Bangladeş Halk Cumhuriyeti,
Bengal ülkesi.
Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. 

Resmi dili Bengalce'dir. Ancak çok yaygın olarak İngilizce de konuşulur. Resmi dini islam olup, nüfusun %90'u Müslümandır. Diğer kalan kısmı Hindu ve Budisttir. 
Para birimi, Taka (BDT)'dır.

Bangladeş'in kendine özgü yemeklerinden achar, sebze ve meyvelerin hardal ve baharatlarla pişirilmesiyle yapılır. Ayrıca ülkede en popüler olan hilsa balığının hardal ve köri ile pişirilermesi ayrı bir tatdır. Tatlı olarak şekerlendirilmiş yoğurt olan mishti doi' dir.

Şehirleri;
Başkent, Dakka, 
Barisal, Bogra, Bandarban, Barguna,
Chittagong, Comilla, 
Feni, Gazipur, Khulna, Kurigram, 
Mymensingh, Natore, Netrokona, 
Pabna, Pirojpur, Rajshahi, Rangpur, 
Saidpur, Sylhet, Tungi, Tangail,

Kırgızistan'daki Issık Gölün kuzey kıyısında, eski Türklerin tapım merkezlerinden biri olan ve kaya resimleriyle tanınan yöre ...

Çolpon Ata,
Çolpan Ata,
Çulpan Ata,
Kırgızca: Чолпон-ата,
Isık Gölü kuzey kıyısındaki yörenin adı.
Başkent Bişkek'in 240 km doğusundadır.
Karakol şehrinin 135 km batısındadır. Isık gölün kuzey kıyısında Koşkol ve Tamçı köyleri vardır.

Batısında Balıkçı köyleri bulunur. Balıkçı köyü Kırgız demiryolunun son noktasıdır. Kırgızistan'daki Tanrı Dağları'nın kollarından olan Ala dağda (Çolpon Ata) 3500 kotunda Saymalıtaş, vadisi bulunur. Dar bir vadi olan Saymalıtaş'ın anlamı işlemeli, süslemeli taş demektir. Kaya üzerine Türkler tarafından yapılan yüzbinlerce resim bulunur. Isık göl ile Çon Kemin arasındaki Küngöy, Ala dağın Isık göl tarafındaki eteklerinde çok eski devirlere ait taş resimlerle süslüdür.

Issık Göl ,
Isık Göl
(Isık Köl).
Issık kul,
Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, tektonik çukurda yerleşmiş, 1606 m yükseklikte bir krater gölüdür. Hazar Denizi’nden sonra, dünyanın en büyük ikinci tuzlu gölüdür. Kırgızistan'ın bermeti (incisi) dir. Isık Gölü, Cengiz Aytmatov'nın bir romanına da sahne olmuştur.

İğdiş edilmiş horoz ...

İblik,
Enenik, İğdiş edilmiş hayvanlar için kullanılan sözcük.
Erkekliğini gidermek, iğdiş etmek,
Hadım,
Kısırlaştırılmış erkek.
İğdiş, (Farsça ikdiş).

Erkeklik bezleri çıkarılarak veya burularak erkeklik görevi yapamayacak duruma getirilmiş hayvan.

İğdiş edilmiş hayvanlar için kullanılan sözcük ...

Enenik,
Enenük,
İblik,
İğdiş edilmiş horoz için İblik,
İğdiş edilmiş hayvan,
İğdiş,
İkdiş, (Farsça).

Dana-Teke Burma (Eneme) Aleti - Burdizo Pensi yukarıda görülmektedir.
Erkeklik bezleri çıkarılarak veya burularak erkeklik görevi yapamayacak duruma getirilmiş (hayvan ve özellikle at).
Hayvanın hayalarını çıkarmak, iğdiş etmek.
Erkekliğini gidermek, iğdiş etmek,

Hayvanlara işaret koymak amacıyle kulaklarını kesmek ya da boynuzunu kertmek.
Hayvanın kulağından parça keserek im koymak.

Enek, 
Hadım,
Kısırlaştırılmış erkek.
İğdiş, (Farsça ikdiş).
Erkeklik bezleri çıkarılarak veya burularak erkeklik görevi yapamayacak duruma getirilmiş (hayvan ve özellikle at).

İğdiş edilmiş hayvan ...

Enenik,
Enenük,
İğdiş edilmiş hayvan,
İğdiş,
İkdiş, (Farsça).
İblik:
İğdiş edilmiş horoz için kullanılır.

Erkeklik bezleri çıkarılarak veya burularak erkeklik görevi yapamayacak duruma getirilmiş (hayvan ve özellikle at).
Hayvanın hayalarını çıkarmak, iğdiş etmek.
Dana-Teke Burma (Eneme) Aleti - Burdizo Pensi yukarıda görülmektedir.

Erkekliğini gidermek, iğdiş etmek,
Hayvanlara işaret koymak amacıyle kulaklarını kesmek ya da boynuzunu kertmek.
Hayvanın kulağından parça keserek im koymak.

Enek, 
Hadım,
Kısırlaştırılmış erkek.
İğdiş, (Farsça ikdiş).
Erkeklik bezleri çıkarılarak veya burularak erkeklik görevi yapamayacak duruma getirilmiş (hayvan ve özellikle at).

Vietnamlı kadınların ulusal giysisi olan bir tür tunik ..

Aodai,
Ao dai,
Vietnamlı kadınların ulusal giysisi olan bir tür tunik.
gOm (brocade robe), erkek modeli.
En yaygın olarak kadınlar tarafından giyilen ancak erkekler tarafından da giyilebilen Vietnamlı geleneksel bir kıyafettir. Mevcut haliyle, pantolon üzerine giyilen dar bir ipek tunik. 
Ao, gömlek anlamına gelir. Dai, uzun anlamına gelir.  Uzun gömlek anlamında bir tunik. Ao dai, Vietnamca bir kelime olarak ingilizce sözlüklerde yer almıştır. XVIII. yüzyılda Hue'deki Nguyen Lords mahkemesinde giyilmiş bir kıyafettir. Bu kıyafet XIX. ve XX. yüzyılın başlarında giyilen beş parçalı bir aristokrat kıyafeti bu giysi günlük kullanılmaya başlandı. 

Paris modalarından esinlenen Nguyen Cat Tuong ve Hanoi Üniversitesi ile beraber tasarlanmıştır. 1950 yıllarında Saigon tasarımcıları bugün Vietnamlı kadınlar tarafından giyilen versiyonunu üretmişler. 1960-1970 yıllarında Güney Vietnam'da son derece popüler olmuş. Vietnamlı erkekler daha kalın kumaştan yapılmış bir ao dai versiyonu olan bir gOm (brocade robe) giyiyorlar.

Vietnam'da kadınsı güzelliğe bağlanma biçiminde düzenlenen Miss Ao Dai yarışmaları çok popüler olmuştur. 

Efsane ..

Söylence,
Efsane,
İng. myth,
Fr. Légende,
Rivayet,
Mitoloji,

Bir hadisenin başkalarına anlatılması.
Eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen hayali hikaye.
Gerçeğe dayanmayan, asılsız söz, hikaye v.b.
Bir tarafı az çok tarihe dayanmakla beraber inanılmaz olgularla süslü olan halk hikayesi.
Hikaye edilen hadise veya söz.
Öykü Gürman-Efsane

Bir toplumun başka bir topluma, isteğini benimsetme amacıyla tüm olanakları ve güçleriyle yaptıkları düzenli saldırı ...

Savaş,
Fransızca: Lutte
İngilizce: war, 
Arapça: kıtal
Cenk,
Harp,
Kavga, 
Muharebe, 

Mücadele,
Mukatele.
Silahlı çatışma.
Uğraşma,

Bir toplumun başka bir topluma, isteğini benimsetme amacıyla tüm olanakları ve güçleriyle yaptıkları düzenli saldırı.
İki veya daha çok devletin birbirleriyle siyasi alakaları keserek silahlı kuvvetlerle çarpışmaları, vuruşmaları.
Devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele, harp, cenk.
Uğraşma, kavga, mücadele. 
Hayvanların birbirleriyle yaptığı mücadele,
Bir şeyi ortadan kaldırmak, yok etmek amacıyla girişilen mücadele.
İki ya da daha çok devletlerin, istediklerini kabul ettirmek ya da başkasının isteklerine boyun eğmemek amacıyla, birbiriyle diplomatik ilişkilerini keserek silahlı güçlerle vuruşmaları.
Başka toplumları, kümeleri sömürmek için ya da onların sömürüsünden kurtulmak için insan toplumlarının, kümelerinin giriştikleri silahlı kavga.

Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmış matematikçi ve bilim adamı ...

Cahit Arf,
(D. 11 Ekim 1910, Selanik - Ö. 26 Aralık 1997, İstanbul), 
Türk matematikçi ve bilim insanı. 
Arf invariant,
Arf değişmezi, Arf halkaları,
Arf Teoremi’nin babası.
Hasse-Arf Teoremi,
TÜBİTAK Bilim Kolu eski başkanı. 

Ord.  Prof.  Dr.  Cahit Arf Türk Einstein’ i olarak adlandırılır.
Alman matematikçi Helmut Hesse ile birlikte, Hesse-Arf Kuramını geliştirdi.  

Ülkemizde matematiğin simgesi haline gelen Cahit Arf, Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır.  Türk Parasına resmini bastılar. 

1910 yılında Selanik'te doğdu. 1932 yılında Galatasaray Lisesinde matematik öğretmenliği yapmıştır. 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde profesör yardımcısı olmuş ve Doktorasını 1938 yılında Almanya'da Clölting Üniversitesinde tamamlamış. Daha sonra İstanbul Üniversitesi'ne geri dönmüş ve 1943 yılında profesör olmuştur. 1955 yılında, ben doğduğum zaman Ordinaryüs Profesör oldu.

26 Aralık 1997 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Yedi Osmanlı saltanat sancağından birinin adı ...

Akalem,
Ak alem,
Ak sancak da denilen beyaz renkli sancaktır.
Yedi Osmanlı saltanat sancağından biri.
Osmanlı İmparatorluğu 622 yıl,  1922 yılına kadar hüküm sürmüştür.

1922 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından saltanat  ve hilafet kaldırılmıştır. Hanedanın son üyesi Fatma Neslişah olup 2012 yılında vefat etmiştir. 

Osmanlı saltanat sancağı, be­yaz, yeşil, iki tane kır­mı­zı ve iki tane ala­ca yeşil­li kır­mı­zı­lı ve bi­r de ye­ni­çeri­le­re ait olan ya­rı kır­mı­zı, sa­rı renk­ler­de ol­mak üze­re ye­di ta­ne Osmanlı sancağı vardır.
  • Elviye-i Sultani, 
  • Alemha-yi Osmani, 
  • Alem-i Padişahi 
  • Akalem,
Her pa­dişah cü­lu­sun­dan son­ra yani tahta çıkmasından sonra padişahın adının yazıldığı saltanat sancağı yaptırılırdı. Osmanlılarda saltanat sancaklarının sopalarının başları altın alemli olup bayrak üzerinde birer Kuran-ı Kerim asılı bulunurdu. Saltanat sancaklarını Mehteran-ı alem adı verilen Emir-i alem emrinde bulunan alemdarlar taşırlardı. Sadrazamın sancağı yeşil, vezirlerin kırmızı, beylerbeylerin kızıl renkli idi. Savaşta saltanat sancaklarını, sağ ve sol ulufeci'ler sınıfı korur.

Suudi Arabistan'a özgü geleneksel kılıç dansı ...

Arda,
Arapça: arda.
Kılıç dansı,
Suudi Arabistan'a özgü kılıç dansı.
Hükümdar asası.
Kumandan asası.
Vaktiyle bazı çavuşların elde tuttukları uzun değnek.

Arap erkeklerin icra ettiği geleneksel bir oyundur. Davul ve şarkılarla icra edilen bu kültürel oyun, günümüzde düğünler ve çeşitli kutlamalarda sergileniyor. Kılıç dansı geleneksel olarak bir çok ülkede yapılmaktadır. Türkiye, Yunanistan, Orta Doğu, Pakistan, Hindistan, Çin, Kore, İskoçya ve Japonya’da da kılıç dansları var. Suudi Arabistan'a da özgü kılıç dansı vardır. Büyük tören ve kutlamalarda yapılır. Devletin en üst kademesi, krallar ve prensler de bu dansı icra eder. hatta Tramp da ..

Gürbüz, güçlü, sağlam ...

Oğuz,
Fr. Vigourex,
Sağlam, gürbüz, güçlü delikanlı.
Doğru, sağlam, güçlü, genç.
Gürbüz,
Yavuz,
Sağlam,
For,
Fransızca fort.
Güçlü ve iyi gelişmiş.
Zirek, zeki.
Kuvvetli, önemli.
Sağlam, gürbüz, güçlü, iyi yürekli, iyi arkadaş, dost,
Hun imparatoru oğuz han’ın adından.

Doğurganlığın sembolü olduğuna inanılan küçük heykel ...

Willendorf
Willendorf Venüsü,
Doğurganlığın sembolü olduğuna inanılır. Tarih öncesi çağlarda dünya çapında en popüler ve bilinen bir kadın temsilidir.Yontma Taş Çağına ait olan Willendorf Venüsü heykeli, tarih öncesi çağın en önemli eserleri arasında gösteriliyor.
XX. yüzyılın başında 1908 yılındademiryolu inşaatı sırasında, Avusturya'nın Wachau'da Willendorf kentinde bulunmuştur. Buna izafeten Willendorf Venüsü olarak isimlendirilmiştir. Bu venüs heykelinin boyu 11 cm ve oolitik kireçtaşından yapılmıştır. 


Heykel dalgalı bir saç stili, büyük göğüsleri, dikkat çekici bir venüs tepesi (mons pubis) ve geniş kalçaları olan yüzü olmayan çıplak bir kadın figürünü temsil eder. MÖ 25.000 yıllarında yapılan bu sanat eseri Viyana Ulusal Tarih Müzesindedir.

At yarışlarında, binicilerin kilosunu tamamlamak için eyer ya da teyelti içine konan kurşun levhalar ...


Madraba,
At yarışlarında, binicilerin kilosunu tamamlamak için eyer ya da teyelti içine konan kurşun levhalar.
At yarışları ve konkur hipiklerde, binicilerin kilosunu tamamlamak için eyer ya da teyelti (eyer altı çul) içine konan kurşun levhalar.

Konkur hipiklerde binicilerin kilosunu tamamlamaları için kullanılan, teğelti içine yerleştirilen metal plakalar.

Konkur hipik, 
Fransızca: concours hippique.
Atlarla yapılan binicilikte engel atlama.

Teyelti, 
Eyer altı çul  demektir.

Cokey,
Jokey,
İngilizce: jockey,
Yarış atları binicisi, 
At yarışları binicilerine verilen ad, cokey.
Yarış atlarına binen, yetenekleri bu amaca göre geliştirilmiş kimse.
At yarışlarında 50 veya daha fazla yarış kazanan deneyimli binici.

Yasada, örf ve adet hukukunda uygulanacak kuralın açıkça bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun düşüncelerinden doğan sonuç....

İçtihad,
İctihad,
Arapça bir kelimedir.
Görüş,
Kanaat,
Kavrayış,
Çalışma,
Çabalama,
Anlayış.

Yasada, örf ve adet hukukunda uygulanacak kuralın açıkça bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun düşüncelerinden doğan sonuç.
Fıkıh bilgininin bir konu ile ilgili olarak İslam hukukunun temel kaynakları üzerinde derinlemesine yaptığı çalışmalar, araştırmalar sonucu elde ettiği kesin görüş ve kanaatidir.

Görüş, özel görüş, anlayış, kavrayış.
Kudret ve kuvvetini tam kullanarak çalışmak.
Gayret etmek.
Çalışmak.
Anlayış.
Kanaat.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ