Erimekte bulunan buzun sıcaklığı ile kaynar suyun sıcaklığı arası sıcaklık ölçer ...

Reomür,
°R, (°Re)
Reomür ölçeği,
Reomür termometresi.
Erimekte bulunan buzun sıcaklığı ile kaynar suyun sıcaklığı arası sıcaklık ölçer Suyun donma ve kaynama noktalarını 0 ve 80 derece kabul eden bir sıcaklık ölçüm aracıdır.

Rene Antoine Ferchault de Réaumur tarafından 1730 yılında yapılan çalışmalardan dolayı Reomür adı verilmiştir. Bu sıcaklık ölçer seyreltilmiş alkol içerir. Suyun donma noktasını 0 °C kabul eder. 1772 yılında Jean-André Deluc termometrelerde kullanılan farklı malzemeler ile ilgili bir araştırma yapmıştır ve cıvalı termometrelerin en iyi sonucu verdiğini belirtmiştir.

Sıcaklık ölçmek için kullanılan araçlara termometre denir. XVIII. yüzyıl sonlarında neredeyse termometrelerin tamamı cıvalıdır. Maddelerin boyutlarında meydana gelen değişim, sıcaklıktaki değişim olarak kabul edilebilir. Termometreler bu esasa göre düzenlenmişlerdir. Termometrelerde 76 cm-Hg basıncında sabit iki sıcaklık değeri seçilir. Birisi suyun donma sıcaklığı diğeri ise suyun kaynama sıcaklığıdır. Sıcaklık - Temperature, T ile sembolize edilir.

Celcius (Santigrad °C) termometrelerinde, suyun donma sıcaklığı 0 °C , kaynama sıcaklığı 100 °C alınarak, 100 eşit bölme yapılmıştır. Kelvin suyun donma sıcaklığını 273 °K, kaynama sıcaklığını ise 373 °K alarak 100 eşit bölme yapmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ