Mısır'a özgü fıstık ve kuru üzümlü bir hamur tatlısı ...

Umm Ali,
Ümmü Ali,
Umali,
Omali,
Mısır'a ait bir tatlı. Umm Ali Mısırda en sevilen tatlıdır.
Mısır’a giderseniz mutlaka tadına bakın. Bir de yine Mısır'a özgü Basbusa tatlısı var ki revaniye benzer bir tatlı. İrmikten yapılan bu tatlı hindistan cevizi ile tatlandırılıyor ve üzerine badem serpilerek servis ediliyor. 
Tatlının adı, Ali'nin annesi anlamına geliyor. Tatlının hikayesi şöyle;

Osmanlı'nın Mısır Valisi, Hidiv zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karışır ve onları evlerine misafir olurmuş. Yine vali bir gün Kahire'nin yan mahallelerinden birindeki küçük bir eve konuk olur. Kıyafet değişikliğine rağmen valiyi tanıyan aile ne ikram edeceği konusunda telaşa düşer. Evde yenebilecek hiçbir şey yoktur. Fakat evin hanımı mutfağındaki malzemelerle (çeşitli kuruyemişler, süt ve yufka), çok hoş bir tatlı yapar ve hidive ikram eder. Hidiv, vali tatlıyı çok sever, ev sahibine tatlının adını sorar. Tatlının herhangi bir adı olmadığından ev sahibi birden şaşırır ve hemen tatlıyı karısı yaptığı için ali'nin annesi anlamında ommu ali der. Mısır’da bu tatlı ünlü olur ve büyük bir zevkle yenir. 

Ümmü Ali tatlısının tarifi;
Malzemeler:
1 paket milföy hamuru
1, 5 litre süt
1 fincan toz şeker
1 fincan Antep fıstığı, badem ve fındık
2 yemek kaşığı kuru üzüm
½ fincan krema
2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:
Ruqaq denilen milföy hamurunu küçük parçalara ayrılır. Tereyağ ile karıştırarak önceden orta ısıda fırında rengi kızarıncaya kadar pişirin. Sütü ılıtın, şekeri ekleyin ve karıştırarak şekerin iyice erimesini sağlayın.  Sütü tepsideki karşımın üzerine dökün. Üzerine üzüm ve küçük parçalara ayrılmış, kavrulmuş fıstık, badem ve fındık serpin. Tepsiyi orta hararetli ısıda hamurlar sütü çekinceye kadar bekletin. Fırından alın. Kremayı 1 kaşık toz şeker ile çırpın. Üzerine dökün.  Yaklaşık 10-15 dakika 175 derecede ısıdaki fırında pişirin. Üstü hafif kızarınca fırından alın ve ılık iken servis yapın. Arzu ederseniz üzerine fıstık, badem hatta tarçın bile serpebilirsiniz. 
Bence afiyetle bu lezzetin  tadına varın. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ