Sinemadaki ilk müslüman iki Türk kadın oyuncumuz ...

Bedia Muvahhit,
Emine Bedia Şekip, 
Bedia Muvahhit, Statzer.
D. 16 Ocak 1897, İstanbul - Ö. 20 Ocak 1994, İstanbul,  
Türkiye'nin ilk iki kadın müslüman oyuncusundan birisidir.
Kadıköy Terakki Mektebi ve Notre Dame de Sion Lisesinde okumuş ve küçük yaşta Fransızca ve Rumca öğrenmiştir. İlk kadın olarak yeni kurulan Telefon Şirketinde çalıştı. 1921 yılında Erenköy Kız Lisesinde Fransızca öğretmenliğine başlamıştır. 

Sanat yaşamı 1908 yılında başlamıştır. 1923 yılında Muhsin Ertuğrul' un teklifiyle, Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanından sinemaya uyarlanan filminde oynamış ilk kadın  müslüman sanatçısından birisi olmuştur. 

Filmleri:
Ateşten Gömlek, Pençe, Çalıkuşu, Casus, Yaşlı Gözler, Halk Çocuğu, Paydos, İstanbul Sokaklarında, Tatlı Sevgilim,  Karım Beni Aldatırsa, Belalı Torun, Beklenen Şarkı, Son Beste, Son Mektup,, Gülmeyen Yüzler, Sokak Kızı, Şoförün Kızı, Çapkınlar,  Barut Fıçısı, Gönül Ferman Dinlemez, Kaynana Zırıltısı, Zehirli Hayat, Katip, Bir Gecelik Gelin,  İstanbul Kaldırımları, Manyaklar Köşkü, Hep O Şarkı, Ateşli Çingene,  Sarı Kızla Kopuk Ahmet. 

Neyyire Neyir;
Münire Eyüp Ertuğrul.
(D. 1902, İstanbul - Ö. 13 Şubat 1943, İstanbul) 
Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. 
Türk sinemasının ilk kadın müsluman oyuncularından birisidir. Türk tiyatrosu ve tiyatrosunun öncülerinden Muhsin Ertuğrul'un eşidir. 1921 yılında İstanbul Kız Öğretmen Okulundan mezun oldu ve Amerikan Kız Kolejine devam etti. Profesyonel sanat hayatı, Muhsin Ertuğrul yönetmenliğinde çevrilen Ateşten Gömlek filmi ile 1922 yılında başladı. Kezban rolünü canlandırdı. Bu filmde aldığı rol sayesinde Bedia Muvahhit ile birlikte Türk sinemasının ilk kadın müsluman oyuncularından birisi oldu. 

Bedia Muvahhit, Ayşe rolü ile aynı filmde oynamıştır. Filmde ve afişinde Neyyire Neyir ismini kullanmıştır. Muhsin Ertuğrul ile evlenmiş.  13.02.1943 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti. 

Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanı, sinemaya uyarlanmış ve bu filmde oynamış ilk kadın müslüman sanatçısıdır.
Rol aldığı oyunlar; 
Othello, Hortlaklar, Bora, Aşkın Ölümü, Suç ve Ceza, Kör, Müfettiş, Hile ve Sevgi, Mum Söndü, Hamlet, Tohum, Zehirli Kucak, Sürtük, Kafatası, Hülleci, Yanlışlıklar Komedyası.
Oynadığı Filmler; 
Ateşten Gömlek, Kız Kulesinde Bir Facia, Ankara Postası


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ