Yedikule zindanlarında boğularak öldürülen, XVI. Osmanlı padişahı ...

Genç Osman,
II. Osman,
Osman Çelebi,
XVI. Osmanlı padişahı, 95. İslam halifesi,
Farisi,
Divan edebiyatındaki mahlası Farisi'dir.
(3 Kasım 1604, İstanbul - 20 Mayıs 1622, İstanbul)
En genç ölen Osmanlı padişahı.
Boğularak ve işkence edilerek öldürülen ilk Padişah,

Genç Osman'ın babası I. Ahmed ve annesi Yunan kökenli Mahfiruz Hatice Sultandır. Babası 1617 yılında vefat edince tahta geçmesi gerekiyordu. Ancak babasının uyguladığı ekber ve erşed sisteminden dolayı hanedanın en büyük yaştaki üyesi olarak II. Osman'ın kafadan rahatsız amcası padişah olur. Osmanlı devletinde bu sistemin uygulanmasına I.Ahmet ile başlandı. Bu sisteme göre en yaşlı ve en olgun hanedan üyesi tahta çıkar.  

Sultan III. Mehmet'in oğlu olan I. Mustafa (d. 1591 Manisa – ö. 1639 İstanbul), XV. Osmanlı padişahı ve 94. İslam halifesidir. Osmanlı tarihinde ilk defa padişahlığın babadan oğula geçmesi kuralını bozarak kardeşinin arkasından tahta çıkmış olan ilk padişahdır. Genç Osman'dan önce ve sonra olmak üzere iki defa padişahlık yapmıştır. I. Mustafa devlet işleri ile ilgilenmediğini söyleyerek saltanatı kabul etmedi. Nitekim tahta çıktıktan 96 gün sonra 26 Şubat 1618 günü tahttan indirildi, yerine henüz 14 yaşında olan II. Osman geçirilir. 

II. Osman, Şeyhülislam Esad Efendinin ve Pertev Paşa'nın kızları ile evlendi. Tahta çıkar çıkmaz devlet erkanı içindeki üst düzey yetkilileri değiştirdi. Şeyhülislamın yetkileri kaldırdı. II.Osman padişah olduğunda, I. Mustafa'nın tahta geçirilmesine karışan ve İran seferinde olan sadrazam Damat Halil Paşa'yı azleder. Yeni iyi bir sadrazam bulamaz. Ancak yenilik taraftarı olmayanlar ve yetkileri elinden alınan bazı kişilerin tahrikleriyle yeniçeriler isyan eder. 19 Mayıs 1622'de ayaklanma olur. II. Osman tahttan indirilir. Sultan Mustafa’nın yeniden ikinci defa tahta çıkar. II. Osman iyi bir terbiye ve tahsil görmüş. Arapça ve Farsça öğrenmiştir. 


İsyancılar II. Osman'ı  yakalarlar. Yedikule Zindanlarına götürülen II. Osman, boğularak öldürülür. İşkence ile öldürülen Genç Osman'ın naaşı, babası Sultan I.Ahmet tarafından yaptırılan Sultanahmet Camisine gömülür.


II.Osman'dan sonra saltanatın başına  tekrar I.Mustafa geçer. I.Mustafa'nın akıl sağlığı olmadığı için 30 Ağustos 1623' tarihinde vezir olan Kemankeş Ali Paşa'nın önerileriyle, I.Mustafa tahttan indirilirek bir odaya kapatılır. Yerine IV.Murad tahta geçirilir.

Doğu Akdeniz bölgesindeki Araplar arasında yaygın bir halkoyunu ...

Dabke,
Arapça: dabke.
Debke,
Dabka,
Dabkeh,

Doğu Akdeniz bölgesindeki Arap nüfus arasında yaygın olan geleneksel halk oyununa verilen ad. Bu bölgede yaşayanlar Levant olarak bilinir.

Lübnan, Irak, Ürdün, Mısır, Türkiye ve Suriye' de de özellikle düğün ya da kutlamalarda oynanan yaygın bir halk oyunudur. Oyunda dabke kelimesinin anlamına uygun olarak birlikte ayağı yere sertçe vurma olarak ifade ve icra edilmektedir. Kadın ve erkek karışık olarak beraber oynayabilir. Ama sadece kadınlar ya da erkekler de oynayabilir.

Dabke, Taiyyara ...
Dabke, Al-Taiyyara

Dabke, Shaabye ...
Dabke, Al-Shaabye

Mardin'de evlerde yapılan sucuğa verilen ad ...

Şeredin,
Mardin sucuğu,
Mardin’ deki kasapların vitrinini süsleyen yöresel bir sucuk türüdür. 
Bu sucuk, diğer sucukların aksine oval olmayıp, şekil itibari ile basıktır. İçindeki  baharatlardan dolayı da etin fermantasyon süreci hızlı bir şekilde gelişip et, sucuğa dönüşüyor.

Mardin Yemekleri;
Alluciye, Fırkiye, Kaburga Dolması, Dobo, İkbebet, Irok(İçli köfte), Sembusek, Kibe, Merge gibi yemekleri sayabiliriz. 
  • Acur (Trozi - Kıtte), Acur, salatalarda kullanıldığı gibi kişniş de denilen gızbara ve koruk üzümü ile tatlandırılmış turşusu da çok lezzetlidir. Acur turşusunun en belirgin özelliği, fermantasyon esnasında  maydanoza çok benzeyen tadı değişik ama ilginç lezzette gızbara  baharatının kullanılmasıdır. Ayrıca turşu yapımında doğal şeker içeren Mazruna Koruğu kullanılır ki ayrı bir tat verir. Denediniz mi ? Deneyin derim.
  • Rami (Şelengo) meyvesi, Mardin'e özgü olup yazın olgunlaşır ve salata, turşularda kullanılır.
  • Ballot, Şeker hastalığına iyi gelir. Bölgede kayalık dağların eteklerinde, yarım boy ağaçlarında yetişir.
  • Petiğ, Midyat Kavunu, Tırş, Hamız, Aseli, Hıllu gibi dört farklı aroma taşır.
  • Pivok, Çiğdem de denir. Bölgede nisan ayından itibaren yetişir. Gerçekten kalp hastalıklarına iyi geldiği  bilinmektedir.
  • Keme, Çok güzel bir aromaya sahip bir yeraltı mantarıdır. Keme, müthiş aroması ile Avrupa’da paha biçilmez olan Trüf mantarının Mardin alternatifidir.
  • Kenger, diğer adı ise Harşef, Mardin yöresinde yetişen dikenli bir bitki olup ekşi tadı ile kahverengi, yeşil, beyaz renkli bir şifa bitkisidir.
  • Gızbara (Kişniş), Mardin mutfağının en belirgin baharatıdır. Bu baharat, toz olarak, taze yeşillik olarak veya tane olarak kullanılır.  Mardin' de bu tane kişnişler pirinç havanlarda dövülerek kullanılır.  Gızbara baharatı ikbebet(igbebet) ve erok(irok) köftelerinde de kullanılır. 
  • Çorbalık olarak hazırlanan bulgura dövme,  içli köfte yapımında kullanılan bulgura ihşane denir. 
  • Kapalı Lahmacuna, Sembusek denir. 
  • Kızarmış içli köfteye İrok denir. Haşlanmış içli köfteye İgbebet denir. 
  • Pırpare, Ekişimsi tadı ile salatalarda kullanılan bir çeşit Mardin otudur. Ekşi köy yoğurdu ile de çok kullanılmaktadır.
  • Mardin’de kaburga dolmasının ana baharatı olarak Tane Yeni Bahar, kullanılır. Kaburga dolmasından elde edilen et suyuna, kahverengimsi bir renk ve karanfilimsi bir aroma veren bu baharattır.
  • Meyan Kökü (Irksud) şerbeti, Meyan böbrek taşı düşürme özelliği  ile bilinir.
  • Mazruna Üzümü, Midyat ve köylerinde yetişen bir cins üzümdür. Özelikle Tori köylüleri ile bütünleşmiş olan bu üzümün son hasadı çok tatlı olur. Cevizli sucuk yapımında da kullanılır.
  • Badem Şekeri (Imlebbes), Badem şekerinin üzerinde bulunan mavi renk, rengini Lahor ağacının kökünden alır. Bu Lahor ağacının kökünden çıkan bu mavi özüt renk, eskiden  yara yapmasın diye bebeklerin ağzına da dezenfekten olarak sürülürmüş.
  • Harire, Mardin’de taze üzüm suyu ile yapılan bir çeşit tatlıdır. Kışın üzüm suyu yerine, harire yapımında  pekmez de kullanılıyor.
  • Cevizli Sucuk (Ikude), Üzüm bağlarından toplanan mazruna üzümünün çuvallar içerisinde dövülerek, bu üzümden elde edilen suyun kaynatılması ile yapılan geleneksel bir  Mardin yemişidir.
  • Bestik, Mazruna  bağlarının  son hasadından  elde edilen tatlı üzüm suyundan yapılan pestil türüdür.
  • Hımmıs, Mayıs aylarında yetişen taze nohuttur. Buket halinde, Mardin Pazar yerlerinde rahatlıkla bulunabilen bir mevsim yemişidir.
  • Mardin Lavaş Peyniri, 
  • Mardin Bardak Peyniri, 
  • Mardin Dil Peyniri, 
  • Göçer Peyniri, 
  • Tuzsuz Tatlı Peynir (Kahhiye ve Peynir Tatlısına kullanılır), 
  • Keçi Peyniri, 
  • Matfora Peyniri,
  • Megbuse Peyniri (Eritildikten sonra tenekelerde saklanan  Peynir)
  • Havdal, Cevizli Sucuk (Ikude)’nin ceviz ile harmanlanmadan önceki üzüm suyunun nişasta ile kaynatılmış halidir.
  • Danuk,(Selika), Belirli mevsimlerde yapılan buğday kaynatmasıdır. 
  • Goşte Maksut (Lahme Imneşşefe), Buzdolabının olmadığı dönemlerde muhafaza etmek amacı ile kurutulmuş ete verilen isimdir. Et, tuzlanarak bünyesindeki su minimize edilip kurutulur. Bu metot sayesinde etin bünyesinde var olan patojen bakteri oranı da minimum seviyede azaltılmış olur.
  • Şeredin, Mardin sucuğu,
  • Xoğ,
  • Taraki, 
  • Mış Mış, 
  • Incas, 
  • Alluc, 
  • Serupe, 
  • Maste Gameşa
Mardin yöresine özgü diğer yemekler;
Irok-Urok
Kiliçe,
Dobo,
Bello,

Afrika kıtasında Hint Okyanusunun güneybatı kısmında bir ada devlet ...

Mauritius,
Mauritius Cumhuriyeti,
Başkenti: Port Louis'dir.
Para birimi:Mauritius Rupisidir.
Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkedir. Madagaskar'ın doğusunda Hint Okyanusu'nun güneybatı kısmında yer alır.   Mauritius, Araplara ait eski dönem haritalarında gösterilmiş olup arap tüccarların uğrama ve dinlenme adası olarak kullanılmış.

XVI. yüzyıl başlarında Portekizli denizciler gelmiş ve  adaya isim olarak geldikleri geminin adı olan Cerne ismini vermişlerdir. Adayı sömürge olarak değilde üs olarak kullanmışlar. 1598 yılında Hollandalıların hakimiyetine geçen ada, 1710 yılından itibaren Fransızların hakimiyetine girmiştir.

Napolyon Savaşları ile Fransa adadaki hakimiyetini kaybeder. Fransa adanın yönetimini Birleşik Krallık'a devretmek durumunda kalır. Britanyalıların hakimiyetine 1810 yılında  girmiştir. Son olarak 2 Mart 1968 yılında da bağımsızlığına kavuşmuş ve adı Mauritius olarak değiştirilmiştir.

Dünyada daimi ordusu bulunmayan 25 ülkeden birisidir. Bağımsızlığını kazandıktan sonra adada küçük bir özel birlik ve kıyı emniyetini sağlayan bir birlik mevcuttur.

Issız ve kapalı bir yerde yalnız, tek başına, başbaşa kalma ...

Halvet,
Arapça, halvet.
Eski dilde, halet.
Başbaşa kalma,
Issız ve kapalı yerde yalnız kalma.
Yalnızlık. 
Tenhaya çekilme.
Tek başına kalmak.
Gizlilik.

Hamamlarda çok sıcak küçük yer.
Hamamlarda tek kişilik yıkanma hücresi.
Hamamlarda terlemek için yapılmış sıcak yer.
Tapınma için bir insanın içine girip yalnız kaldığı oda.

Yukarıda yapılan açıklamalardan gayrı argoda sevişmek anlamında da kullanılır. Toplum içinde sevişmek, cinsel birleşme anlamı daha çok kullanılır.

Eskiden halvete girmek, ibadet ve zikir ile meşgul olmak için yalnız başına tenha bir odada kalmaktır. Tekkelerde halvethane denilen tek kişilik hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır.

Tekkelerde çile denilen kırk günlük halvet eğitimi, çilehanede, halvethanelerde  yapılırmış. Farsça' da, çihil, kırk demek. Kırk gün tek kişilik bir odada ibadet etmeye halvet eğitimi yapılırmış, bu odaya da çilehane denir. Hak ile gizli konuşmak şeklinde tanımlanabilir. Bununla birlikte tekkelerde halvet, genellikle kırk gün sürdüğü için buna arapça erbain kelimesinden erbain çıkarmak denir. 

Toplum yaşayışından kaçıp tek başına yaşama ...

Uzlet,
Arapça, uzlet.
Yalnızlık, Köşesine çekilme.
Toplum yaşayışından kaçıp tek başına yaşama.
İnsanlardan ayrılarak bir tarafa çekilip yalnız kalmak.
Görünüşte halkla olduğu hâlde gerçekte kalben onlardan ayrı olma.
Bir köşeye çekilip toplumdan, insanlardan uzak, yalnız başına yaşama. Karşıtı: Ülfet, alışma.
Dostluk.

Ülfet belalı şey, fakat uzlet sıkıntılı,
Bilmem nasıl geçirmeliyim son beş on yılı?
Yahya Kemal BEYATLI

Afrika çevresini dolaşmaya gerek kalmadan, Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasını sağlayan kanal ...

Süveyş Kanalı,
Arapça: قناة السويس‎, 
Qana el-Suways. 
Suez Canal.
Mısır topraklarında bulunan suveyş kanalı, Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan yapay su yoludur. Sina Yarımadası' nın batısındadır.

193,3 km. uzunluğundaki kanalın en dar yeri 313 m. genişliğindedir. Asya ile Avrupa arasındaki deniz taşımacılığını sağlar. Dünyada kapakları olmayan gece ve gündüz geçiş yapılabilen en uzun kanaldır.

Temeli Osmanlı İmparatorluğu zamanında atılmıştır. Kanalın açılmasıyla baharat yolunun ve Akdeniz ticaretinin canlandırılması sağlanmıştır. Süveyş kanalı, I. Dünya Savaşında Almanya'nın  isteği ile Birleşik Krallık ve Arapların yardımı ile Osmanlı topraklarından çıkarak Birleşik Krallık sınırlarına dahil edilmiştir. Birleşik Krallık tarafından 17 Kasım 1869 yılında deniz trafiğine açılmıştır.

Satılacak şeyler, mallar ...

Emtia,
Arapça, emtia.
Mallar, Meta.
Eski dilde mal.
İng. commodity.
Ticarete konu olan mallar.
Satılacak şeyler, mallar.
Ticaret malları, meta
Ticaret malları.
Zahire,

Emtia, ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, doğal gaz, bakır, pamuk, mısır, buğday, şeker, kahve gibi malların tümüne verilen addır. 
Bu malların alım-satımının gerçekleştirildiği piyasaya Emtia Borsası denir 

Bir tür çökelek peyniri ...

Lolik.
Çökelek Peyniri
Ulaşık, 
Lolik peyniri,
Bir çeşit sertleştirilmiş çökelek peynirine, Kurut denir. 
Çökelekle Karışık Peynire, Alaman denir.
Yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına, Çökelek denir.  

Çökelek peynirinde albümin ve kazein proteinleri bulunur. Lor peynirinde bu proteinler bulunmaz. Hayvansal yağlı gıdaların vücutta birikmesi ile kalp, damar tıkanıklığı ve sertliği, yüksek kolestorel, hipertansiyon, kangren gibi rahatsızlıklar oluşmaktadır. Az yağlı çökelek peynirinin kalori değeri düşük, iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. 

Mersin ili, Silifke ilçesinde hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Trakya'da ise ekşimik denir. Doğu Karadeniz bölgesinde minci-minzi, ve Hatay'da sürk, denir. Azerbeycan'da çökelek peynirine, şor denir.

Çökelek peyniri, görünüş olarak lor peynirine benzerlik gösterir. Ancak farklı peynirlerdir.  İrimçik, bir tür lor peynirine verilen ad.

Çökelek türleri;
Cabaaltı, (İnebolu) 
Koyunun ilk iki gün verdiği ağızdan yapılır. Bir süt çökeleğidir.

Tortu ya da Ekşimik peyniri, 
Isparta Sütçüler ilçesinde koyun ya da keçi sütünden yapılır. Kahverengi bir çökelek türüdür.  Yoğurdun ayranına süt ilave edilerek kaynatılması sonucu elde edilir.

Kars çökelek peyniri,
Antakya Zahterli Cara çökeleği,
Milas Kırk tokmak peyniri,
Hatay tulum çökeleği,

Kurçi-Kurçta, Rize ve Erzurum yöresinde yayık altı suyundan kestirilerek yapılır. Elle ovuşturulduğunda ufalanır ve özellikle mısır ekmeği ile birlikte tüketilir.

Giresun çökelek peyniri,  
Keş Peyniri, 
Antakya Sürk Peyniri, 
Küflü Çökelek.

Çökelek peynirinin yapım metodu; 
Normal sağılmış süt bir gün öncesinden ekşimeye bırakılır. Ekşiyen süt ocak üzerinde hafif sıcaklıkta (40-45°C) çöktürmeye başlanır. Bunu hızlandırmak amacıyla içersine limon sıkılır ya da limon tuzu atılır. İçindeki su yavaş yavaş buharlaşır ve tortusu dibe çöker. Dibe çöken tortu, süzülmek için tülbent bezine alınır ve yüksek bir yere asılır. Tortu içindeki peynir suyu süzülür. Suyu iyice süzülen çökelek, bezden çıkarılıp tuzlanır. Genellikle taze olarak tüketilir. Bazen, daha sonra tüketilmek üzere tuzlanarak hava kalmayacak şekilde küp yada tulumlara basılır. Çökelek peynirinin olgunlaşması için serin bir yerde 3-4 ay bekletilir. 

Omuzlara kadar inen bir tür fes püskülü ...

Omuzdöven,
Omuzlara kadar inen bir tür fes püskülü.
Omuzdöven olarak adlandırılan daha çok gemiciler tarafından kullanılan ve omuzlara değin inen bir tür fes püskülüdür. Tunus’tan Osmanlıya gelmiştir. Fas'tan geldiği düşünülen fes, için ilk çıkış yeri Fas’ın Fes şehri olup Osmanlıcaya da Fes adıyla girmiştir. Fes püsküllü, silindir şeklinde, genelde kırmızı renkte, tepesi düz bir tür başlıktır. 

Osmanlı İmparatorluğunda olduğu gibi bir çok müslüman  ülkelerde de kullanılmıştır.  Subayların, polislerin erlerin feslerinin püskülleri burma şeklinde olup ortasında tahta bir düğme olurmuş. Zeybeklerin püskülleri uzun ve serpme şeklindedir. Feslerin püskülleri için ferahi denilen dökme pirinçten bir tepelik kullanılırdı. Fese has olan kırmızı rengi, kızılcık boyasından alır.

Bazı feslerde püskül fesin her tarafını kaplar ve rüzgarlı, yağmurlu havalarda birbirine karışır. En iyi püskül Dublin’den gelir ama Tunus’un mavi püskülleri de çok meşhur. Çocuk feslerine süs olarak nazarlıklar, muskalar, ziynet altınları gibi şeyler takılırmış. Fes gibi bir başlık türü olan Şapka, Türkiye’ye ilk getiren, Beyaz Ruslar’dır. İstiklal Caddesinde, şapkacı dükkanı açarak, yaptıkları şapkaları, azınlıklara satmaya başlarlar. 1923 yılında ilk şapkayı Jön Türkler, takmıştır. 

Fes çeşitleri: 
  • Aziziye, 
  • Sıfır.
  • Zuhat.
  • Mecidiye.
  • Hamidiye.

Aptal, budala, sersem ...

Dallama,
Denyo,
Gebeş,
Kaşalot,
Kaşkaval,
Kaşkariko,
Kes, Keş,

Pilaki,
Aptal, budala, sersem.
Seme,
Alık,
Lalak,
Sepelek,

Peygamber öküzü,
Saf,
Şaban,
Hışır,
Hırtapoz, 

Şaşkın,
Düdük makarnası.
Ayran ağızlı,
Andaval,
Armut, Angut, Bön,
Dallama,

Argo aptal, avanak, sersem ...

"Aptal, avanak" anlamında argo sözcük ...

Denyo,
Kaşkaval,
Kaşalot,
Ahmak, 
Alık, Andaval, Angut,  Anlayışsız, Aptal,  Armut, 
Ayran ağızlı,
Bön, Budala,
Dallama, Düdük makarnası, Dümbelek,

Gebeş,
Hırt, Hırtapoz,  Hışır,
Lalak,
Peygamber öküzü, Pilaki,
Saf, Salak, Samrana, 
Seme, Sepelek, Sersem,
Şaşkın, Şavalak,

Orta oyununda budala tipine, Denyo ya da Denilo denir.

Oğlak burcunun eski adı ...

Cedi,
Arapça, cedi.
Eski dilde Oğlak.

Cedi (Oğlak burcu).
Capricornus,
Oğlak burcunun eski adı cedi.
Güneş medarının oniki burcundan birisi de cedi'dir.
Oğlak burcu:
Güneşin cenuba doğru inişinin en aşağı derecesini bildirir.

Oğlak Burcu : 22 Aralık - 21 Ocak
Güneşin burçlara karşı olan durumunun değişmesi yüzünden, bugün burçlardan hiçbiri kendi adıyla anılan bölgede bulunmamaktadır.

Başka anlamı:
Keçinin erkek yavrusu, erkek oğlak.

Bütün kaygılardan kurtulup gönlü rahata kavuşan, içi rahat olan ...

Müsterih,
Arapça: müsterih.
İngilizce: be at ease.
Eski dilde, müsterih, 
Müsterih olan.
İstirahat eden.
Rahat,
İçi rahat olan.
Bütün kaygılardan kurtulup gönlü rahata kavuşan, 

İstirahat eden, rahat bulan.
Gönlü rahat.
Herhangi bir kaygısı bulunmayan.
Arapça dinlenen rahat eden anlamında mustarih kelimesinden türemiştir.

Kuran'da bir süre ...

Alak,
Taha,
Abese,
Rad,
Enam,
Nas

Kuran'da bir süre;
Kuran'daki süre isimleri ve numaraları;
Abese(80), Adiyat(100), Ahkaf(46), Ahzab(33),  Ala(87), Alak,(96), Ali İmran(3),  Ankebut(29), Araf(7), Asr(103).
Beled(90), Bekara(2), Beyyine(98), Büruc(85)
Casiye(45), Cin(72), Cuma(62)
Duha(93), Duhan(44),
Enam(6), Enbiya(21), Enfal(8)
Fatiha(1), Fatır(35), Fecr(89), Felak(113), Fetih(48), Fil(105), Furkan(25), Fussilet(41)
Gaşiye(88)
Hac(22), Hadid(57), Hakka(69), Haşr(59), Hicr(15), Hucurat(49), Hud(11), Hümeze(104)
İbrahim(14), İhlas(112), İnfitar(82), İnsan(76), İnşikak(84), İnşirah(94), İsra(17)
Kaf(50), Kadir(97), Kalem(68), Kamer(54), Karia(101), Kasas(28), Kehf(18), 
Kevser(108), Kafirun(109), Kureyş(106), Kıyamet(75)
Leyl(92), Lokman(31)
Maide(5), Maun(107), Mearic(70), Meryem(19), Muhammed(47), Mutaffifin(83), 
Mücadele(58), Müddessir(74), Mülk(67), Mümin(40), Müminun(23), 
Mümtehine(60), Münafikun(63), Mürselat(77), Müzzemmil(73),
Nahl(16), Nas(114), Nasr(110), Naziat(79), Nebe(78), Necm(53), Neml(27), Nisa(4), 
Nuh(71), Nur(24)
Rad(13), Rahman(55), Rum(30)
Sad(38), Saf(61), Saffat(37), Sebe(34), Secde(32)
Şems(91), Şura(42), Şuara(26)
Taha(20), Tahrim(66), Talak(65), Tarık(86), Yasin(36),  Tebbet(111), Tegabün(64), 
Tekasür(102), Tekvir(81), Tevbe(9), Tin(95), Tur(52)
Yusuf(12), Yunus(10),
Vakıa(56)
Zariyat(51), Zilzal(99), Zuhruf(43), Zümer(39).

Değersiz, saygınlığını yitirmiş, bol ve ucuz anlamında eski bir kelime ...

Mübtezel,
Arapça, müptezel, mübtezel.
Pek bol ve ucuz.
Değersiz.
Hor kullanılan.
Ortaya düşmüş olan.

Müptezel, Arapça bir kelimedir.
Eski dilde saygınlığını yitirmiş.
Çokluğundan dolayı değerini yitiren, değersiz.
Orta malı.
Çok bulunan.

Börülceye verilen bir başka ad ...

Acıbek,
Acebek,
Çukurova'da taze börülcenin ismidir.
Börülce,
(Vigna unguiculata), 
Maş,
Karnıkara,
Lobik, (Doğu, Elazığ yöresi.)
Lolaz, 

Fasulyeye benzer bir bitki.
(Vigna sinensis).
Lobya,
Libye,
Loglaz, 
Sıyırma, 
Ülübü, 
Endaze,

Kuru börülce: Baybarslavals,
Deniz Börülcesi: BBC

Bu bitkinin sebze olarak yararlanılan yeşil ürünü ve göbeği koyu benekli tohumu.
Dolmalık acı biberle zeytin yağlı yemeği yapılır.

Börülce, baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer, tek yıllık otsu bir tarım bitkisidir. Yaprakları üç yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak şeklindedir. Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde kara renkli halkası vardır. Bu yüzden karnıkara denir. Börülce salatası ve zeytinyağlı yemekleri çok güzel olur. 

Yunan mitolojisinde, güzel sanatların dokuz perisinin annesi olan bellek tanrıçası ...

Mnemosin,
Mnemosyne,
Hatıraların Titanı. 
Bellek Tanrıçası,
Uranus ve Gaia'nın kızı. 
Hafıza ve hatıranın şekil bulmuş halidir. 
Yunan Mitolojisi'nde hafızanın tecessümü olan Titan, tanrıça, Gaia ve Uranüs'nın kızı. 
Eski Yunan mitolojisinde edebiyat, bilgi, müzik ve dans tanrıçaları olan Musalar varmış. Tanrıların kralı Zeus ile bellek tanrıçası Mnemosyne' nin dokuz kızı varmış. Dokuz kız kardeş Pireus' da doğmuş ve öteki dağlara yayılmışlar. Vakitlerinin çoğunu Boiotia’ da bulunan 1750 m. yüksekliğindeki Helikon dağında geçirirlermiş.  

Mnemosyne aynı zamanda yeraltı dünyasında (ahiret - hades) akan bir nehrin adıdır. Yunan mitolojisi'nde yeraltı dünyasında (Hades) akan nehirlerden biri de Lethedir. Bu nehrin suyundan içen gölgeler (ölülerin ruhları) dünyada yaşamış oldukları geçmiş fani hayatlarına dair her şeyi unuturlardı. Lethe'nin zıddı olan bu nehir, Mnemosyne kendisinden içenlere (ki bunlar reenkarne olmaya hazırlanan ölü canlardır) geçmiş yaşamları hakkındaki her şeyi hatırlatır.

Yakışıklı bir çoban kılığına girmiş Zeus'la dokuz gece beraber olduktan sonra, ilham perileri olarak bilinen, dokuz kızları olmuştur:

Mnemosyne, kızları,
Calliope,- Epik Şiir
Clio - Tarih
Erato - Aşk Şiiri
Euterpe - Müzik
Melpomene - Tragedya
Polyhymnia - İlahi
Terpsikhore - Dans
Thalia - Komedi
Urania - Astronomi

Mnemosyne aynı zamanda yeraltı dünyasında (ahiret - hades) akan bir nehrin adıdır. Lethe'nin zıddı olan bu nehir, kendisinden içenlere (ki bunlar reenkarne olmaya hazırlanan ölü canlardır) geçmiş yaşamları hakkındaki her şeyi hatırlatır.

ERATO

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ