Omuzlara kadar inen bir tür fes püskülü ...

Omuzdöven,
Omuzlara kadar inen bir tür fes püskülü.
Omuzdöven olarak adlandırılan daha çok gemiciler tarafından kullanılan ve omuzlara değin inen bir tür fes püskülüdür. Tunus’tan Osmanlıya gelmiştir. Fas'tan geldiği düşünülen fes, için ilk çıkış yeri Fas’ın Fes şehri olup Osmanlıcaya da Fes adıyla girmiştir. Fes püsküllü, silindir şeklinde, genelde kırmızı renkte, tepesi düz bir tür başlıktır. 

Osmanlı İmparatorluğunda olduğu gibi bir çok müslüman  ülkelerde de kullanılmıştır.  Subayların, polislerin erlerin feslerinin püskülleri burma şeklinde olup ortasında tahta bir düğme olurmuş. Zeybeklerin püskülleri uzun ve serpme şeklindedir. Feslerin püskülleri için ferahi denilen dökme pirinçten bir tepelik kullanılırdı. Fese has olan kırmızı rengi, kızılcık boyasından alır.

Bazı feslerde püskül fesin her tarafını kaplar ve rüzgarlı, yağmurlu havalarda birbirine karışır. En iyi püskül Dublin’den gelir ama Tunus’un mavi püskülleri de çok meşhur. Çocuk feslerine süs olarak nazarlıklar, muskalar, ziynet altınları gibi şeyler takılırmış. Fes gibi bir başlık türü olan Şapka, Türkiye’ye ilk getiren, Beyaz Ruslar’dır. İstiklal Caddesinde, şapkacı dükkanı açarak, yaptıkları şapkaları, azınlıklara satmaya başlarlar. 1923 yılında ilk şapkayı Jön Türkler, takmıştır. 

Fes çeşitleri: 
  • Aziziye, 
  • Sıfır.
  • Zuhat.
  • Mecidiye.
  • Hamidiye.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ