Yunan mitolojisinde, güzel sanatların dokuz perisinin annesi olan bellek tanrıçası ...

Mnemosin,
Mnemosyne,
Hatıraların Titanı. 
Bellek Tanrıçası,
Uranus ve Gaia'nın kızı. 
Hafıza ve hatıranın şekil bulmuş halidir. 
Yunan Mitolojisi'nde hafızanın tecessümü olan Titan, tanrıça, Gaia ve Uranüs'nın kızı. 
Eski Yunan mitolojisinde edebiyat, bilgi, müzik ve dans tanrıçaları olan Musalar varmış. Tanrıların kralı Zeus ile bellek tanrıçası Mnemosyne' nin dokuz kızı varmış. Dokuz kız kardeş Pireus' da doğmuş ve öteki dağlara yayılmışlar. Vakitlerinin çoğunu Boiotia’ da bulunan 1750 m. yüksekliğindeki Helikon dağında geçirirlermiş.  

Mnemosyne aynı zamanda yeraltı dünyasında (ahiret - hades) akan bir nehrin adıdır. Yunan mitolojisi'nde yeraltı dünyasında (Hades) akan nehirlerden biri de Lethedir. Bu nehrin suyundan içen gölgeler (ölülerin ruhları) dünyada yaşamış oldukları geçmiş fani hayatlarına dair her şeyi unuturlardı. Lethe'nin zıddı olan bu nehir, Mnemosyne kendisinden içenlere (ki bunlar reenkarne olmaya hazırlanan ölü canlardır) geçmiş yaşamları hakkındaki her şeyi hatırlatır.

Yakışıklı bir çoban kılığına girmiş Zeus'la dokuz gece beraber olduktan sonra, ilham perileri olarak bilinen, dokuz kızları olmuştur:

Mnemosyne, kızları,
Calliope,- Epik Şiir
Clio - Tarih
Erato - Aşk Şiiri
Euterpe - Müzik
Melpomene - Tragedya
Polyhymnia - İlahi
Terpsikhore - Dans
Thalia - Komedi
Urania - Astronomi

Mnemosyne aynı zamanda yeraltı dünyasında (ahiret - hades) akan bir nehrin adıdır. Lethe'nin zıddı olan bu nehir, kendisinden içenlere (ki bunlar reenkarne olmaya hazırlanan ölü canlardır) geçmiş yaşamları hakkındaki her şeyi hatırlatır.

ERATO

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ