Pasta, çörek ...

Gato,
Pasta, çörek .
(Fr. gateau),
Pasta, (İtalyanca) 
Makarna,
Çörek.
Az yağlı, bazen şekerli ve yumurtalı, gevrekçe bir hamur işi.

İçine katılmış türlü maddelerle özel bir tat verilmiş, fırında veya başka bir yolla pişirilerek hazırlanmış bir tür hamur tatlısı.

Karadeniz yöresine özgü, mısır ununa çeşitli sebzeler karıştırılarak yapılan bir tür ekmek...

Laloto,
Lames,
Karadeniz yöresine özgü, mısır ununa çeşitli sebzeler karıştırılarak yapılan bir tür ekmek.
Doğu Karadeniz yöresine özgü, laloto da denilen ve mısır ununa çeşitli sebzeler karıştırılarak yapılan bir tür ekmek .
Karadeniz yöresine özgü, mısır ununa çeşitli sebzeler karıştırılarak yapılan ve "Lames" de denilen ekmek ...

İçine sebze konularak pişirilmiş pide.
Taş kapta pişirilen mısır ekmeğine ise bileki  ya da pileki denir. Bu taş, içinde ekmek pişirilen, taştan yapılmış bir çeşit kaptır.

Mısır Ekmeği, Bileki, Pileki (Ekmeğin pişirilen taşın adıdır).
1,5 cm. kalınlığında kat kat ve çeşitli boyutta granit taş. 
Mısır ekmeği pişirmeye yarayan içi oyuk taş.
Taş kapta pişirilen mısır ekmeğine bileki denir.
Karadeniz mutfağından değişik bir tat, Lames orjinal adı Laloto, sebzeli ekmek de diyebilirsiniz. Trabzon Maçka çevresinde yapılan yöresel bir yemek. 
Bayramlarda ve özel günlerde yapılır. Çok lezzetli ve tam bir vitamin deposu. 

Malzemeler; 
(5-6 lames için).
Hamur için; 4 tas buğday unu,  yarım tas mısır unu,  1 tatlı kaşığı kuru maya,tuz ve su  ile tüm malzemeler karıştırılarak cıvık bir hamur elde edilir. (Ekmek hamuru kıvamında) Mayalanmaya bırakılır.  

Hamurun iç malzemesi;
3 orta boy soğan, 2 havuç, 
1 kase haşlanmış renkli fasulye (barbunya),
1 bağ karalahana (küçük doğranmış ve haşlanmış), 
2 bağ pazı (küçük doğranmış ve haşlanmış), 
1 tatlı kaşığı nane, 
2 baş sarmısak (küçük doğranmış), 
1 kaşık salça, tuz ve baharatlar, 
tereyağ ve sıvıyağ.

Yukarıdaki iç malzemeleri tereyağ ve sıvıyağ ile kavurulur.  Tepsi yağlanır. Hamurun elimize yapışmaması için elimizi ıslatalım. Tepsiye bir miktar hamur alalım, tepsiye koyalım. Elimizi ıslatıp tepsiye yayalım. Hamurun üstüne kavrulan iç malzemesinden koyarak hamuru kapatıp üzerine basırarak tepsiye yayalım. Altı ve üstü kızarana kadar fırında pişirelim. Lames hamuru ince olur ve iç malzemesi bol olmalıdır.
Afiyet olsun herkese.

Ekinezya, Vatanı Kuzey Amerika olup çay gibi haşlanarak içilen şifalı bir bitki...

Ekinezya,
Ekinazya,
Echinacea,
Kirpibaşı,  
Kirpiotu,  
Erguvani kirpibaşı, 
Samson kökü, 
Koniçiçeği,
İnce yapraklı eflatun koza çiçeği, 

Vatanı Kuzey Amerika olup çay gibi haşlanarak içilen şifalı bir bitki.
Kirpiotu, Koniçiçeği gibi adlar da verilen ve vatanı Kuzey Amerika olup çay gibi haşlanarak içilen şifalı bir bitki. 
Echinacea angustifolia, 
Purple Coneflower, 
Latince İsmi, Echinacea purpureadır. 
Yunanca echinos (dikenli, dikenimsi) kökünden olup Ekinezya (Echinecea) olarak yunancadan türemiştir.

Asteraceae(Compositae) familyasından otsu, çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi kalın ve tüylüdür. Yaprakları uzun ve mızrağımsı olup tepedekiler sapsız alt taraftakiler ise uzun saplıdır. Çiçekleri eflatun renginde ve çok sayıda boru seklinde çiçeklerden oluşmuş konik bir disk seklindedir. Bitkinin tohumu hafif dikenimsidir.

Vücudun savunma hattını virüslere karşı korur. Egzama, çıbanlar, kesikler, yanıklar , sedef, sivilce,yaralar, ülser, kurdeşen v.b deri hastalıklarında büyük derecede iyileşme sağlar.

Asteraceae familyasından soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık Meksika kökenli bir bitkidir.

Kızılderililer bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı. Bitki Amerika’ya yerleşen ilk göçmenler tarafından da enfeksiyonlara karşı sık olarak kullanılmıştır. 

Gürcistan'daki en önemli dini bayramlardan biri ..

Mariamoba,
Saint Mary Günü,
28 Ağustos, Gürcistan'daki en önemli dini bayramlardan biri. 
Kutsal bakire Meryem'in varsayımı olarak bilinen Mariamoba. Bu gün, Kutsal Bakire' nin cennete girdiği varsayımı olarak hatırlanır. Gürcistan’daki tüm kiliseler bu günle ilgili özel törenlere ve dini hizmetlere sahiptir. 

Georgia, St. Mary'nin Varsayımını Belirledi.  Mariamoba, Gürcistan'daki resmi tatildir. Bu gün binlerce Gürcü kiliseye mum yakıp dua etmek için gider. Gürcüler tatilini birlikte kutlamak için arkadaşlarını ve ailelerini ziyaret ederler. Geleneksel olarak, Katolikos Patriği, Kutsal Ilia II, bu vesileyle özel bir ayine hizmet eder. 

2019 yılında bugün yüzü suyu hürmetine Cumhurbaşkanı, President of Georgia Salome Zurabishvili tarafından 8 kadın ve bir çocuk mahkum affedildi.

Aşkta değişken, bağlılığı olmayan, vefasız (kimse) ...

Hercai,
Farsça (ﻫﺮﺟﺎﺋﻰ)  
Yeltek, 
Gelgeç,
Vefasız,
Kararsız,
Sebatsız,
Aşkta değişken, vefasız.
Hiçbir şeyde kararlı olmayan veya konudan konuya geçiveren (kimse), yeltek, gelgeç.

Bir şey üzerinde sürekli durmayan, sözünden, kararlarından dönüveren, sebatsız, kararsız (kimse)
Hiçbir şeyde kararlı olmayan, bir dalda durmayan, bir işi sonuna değin götürmeyen, aşkta bağlılığı bulunmayan (kimse).

Hercai'nin Hikayesi;
Hikaye bu, çok uzun yıllar önce iki kır çiçeği birbirlerine aşık olurlar. Her bahar olduğu gibi çiçek açarlarmış. Çiçekler gibi bu iki kır çiçeği  de çiçek açıp güneşe merhaba derler. Ancak  bir bahar başlangıcı bu çiçeklerden biri diğerine; Biz diğer çiçekler gibi bu bahar açmayalım.  kışın ortasında herkesin soğuktan kaçtığı karlı günlerde açalım. Böylece bütün doğa bize ait olsun, der. Bunun üzerine her ikisi de o bahar çiçek açmamaya karar verirler. Ancak biri açmak için kışın gelmesini ve karın yağmasını beklerken, diğeri o yaz açar. O gün bugündür, karda açan ve sevgilisini bekleyen çiçeğe  kardelen, sevgilisini yarı yolda bırakan çiçeğe hercai denilir. 
İşte bu yüzden bu hayırsız sevgiliye hercai denilir. Vefasız.
Bu hikaye, Kardelen ve Hercai menekşesinin hikayesidir.

Denizli'nin Serinhisar ilçesinde bir yayla ...

Kefe,
Kefe yaylası,
Yatağan yaylası,
Denizli-Antalya karayolu 45. km'de Serinhisar İlçesindedir. Bıçak üretimi ile tanınan  Yatağan kasabasına 5-6 km. mesafededir. Kefe yaylası, Yatağan ile Honaz ilçesinin bazı köylerini birbirine bağlayan asfalt yol üzerindedir. 1100 m. rakımlı yaylada karaçam, kızılçam, ardıç ağaçları vardır. 

Denizli'de diğer yaylalar;
Beyağaç Topuklu yaylası:
Yukarı-Aşağı Erikli Yaylası: (Honaz)
Lala Bağlar Yaylası: (Honaz)
Süleymanlı Yaylası: (Buldan)
Tasdelen Yaylası: (Babadağ)
Karagöz Yaylası : (Çameli)

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde, doğal güzelliğiyle tanınmış şelaleler ...

Kapuzbaşı,
Derebağ Şelalesi,
Yeşilköy Şelalesi,
Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde, doğal güzelliğiyle tanınmış şelaleler.  
Kayseri’nin Aladağlar Milli Parkı’ nda bulunan en önemli şelalesi Kapuzbaşıdır. Derebağ Şelalesi,  Yahyalı’ya 10 km mesafede dir.

Yine Yahyalı’da bulunan ve Zamantı Irmağı’ nın iki yakasından akarak Düden Şelalesi’ nin benzeri olan Yeşilköy Şelalesi  de vardır.


Doğu Karadeniz yöresinde danaburnuna verilen ad...

Lakot,
Danaburnu,
Gryllotalpa,
Alm. Gemeine Maulwurfsgrille,
Fr. taupee-grillon,
İng. Mole Cricket.
Bazı laz bölgelerinde ğappa anlamı da kullanılır. 
Toprak içinde yaşayıp bitkilere, köklerini keserek zarar veren bir böcek, kök kurdu.

Böcekler sınıfının, düzkanatlılar takımından, kazıcı çekirgegiller familyasındandır. Lakot, Doğu Karadeniz yöresinde danaburnuna verilen ad. Danaburnu, Doğu Karadenizde atmaca ile bıldırcın yakalamak için kullanılacak yemi, yani ciceğen kuşunu yakalamak için kullanılır. Danaburnu ile ciceğen kuşu (diğer adlarıyla ğaço ya da örümcek kuşu) yakalanır. Küçük yapılı bir kuş olan ciceğen kuşu ile de atmaca yakalanır. Atmaca ile de bıldırcın yakalanır.

Danaburnu, zararlısı kadife gibi kısa tüylerle kaplıdır. Rengi kırmızımtrak kahverengi veya kirli koyu esmerdir. Üst kanatları kısa, alt kanatları iyi gelişmiştir. Ön bacakları toprağı kazmak için özel bir şekil almıştır. Vücut uzunluğu 4-6 cm olup kısa mesafelerle uçabilirler.

Böcekler sınıfının, düzkanatlılar (Orthoptera) takımından 5-6 cm uzunlukta bir eklembacaklı. Ön bacakları kazıcı tipdedir. Kırmızı renkli vücudu kadife gibi tüylüdür. Ömrünü toprak altında geçirir. Yuvasını kazmak için fidan köklerini kestiğinden zararlıdır.

Danaburnu gündüzleri toprağın içinde galeriler içerisinde yaşar. Beslenmeleri için geceleri faaliyet gösterirler. Bazen toprak yüzüne çıkarlar. Yaşama yeri olarak galeri açmaya uygun olan nemli, bol humuslu ve  killi-kumlu, hafif toprakları seçerler. Oldukça yüksek ses çıkarırlar ve insanların korkmasına sebep verirler. Yaşam süreleri oldukça kısadır.

Bazı kuşlar ve kümes hayvanları danaburnu ile beslenirler. Danaburnunun insanlara bir zararı yoktur. Zehirleme ve ısırma gibi bir durumları bulunmamaktadır. Esas olarak solucan ve larvalar ile beslenirler. Danaburnu bitkilere ve ekinlere, köklerini yiyerek zarar verirler. Tüm sebzeler, çeltik, buğday, mısır, ayçiçeği, tütün, pamuk, süs bitkileri, meyve ve orman fidanlarında zarar yapar. Daha ziyade yumrulu bitkilerin yumrularını kemirirler.

Ayrıca, botanikte Aslanağzı çiçeğine de danaburnu denir.

Kütahya ilinde bir baraj ...

Enne,
Kayaboğazı,
Çavdarhisar, Çetre,
Gümeleköy,
Söğüt,
Kuruçay,
Pullar,
Yeniceköy, Yoncalı.

Enne Barajı; Kütahya'da, Dereboğazı Çayı üzerinde, içme ve kullanma suyu temini amacı ile 1969 - 1972 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Kütahya’nın batısında şehir merkezine 18 km. uzaklıktadır. Toprak gövde dolgu tipindedir. Barajın gövde hacmi 570.000 m³ ve yüksekliği 24 m. dir. Enne Baraj Gölü ağırlıklı olarak kaplıca suları ile beslenmektedir. Enne Barajı, Porsuk Çayı’nın bir kolu olan Felent Çayı üzerinde kurulmuştur. Enne Barajı, Seyit Ömer Termik Santrali’nin su ihtiyacını karşılamaktadır. Kütahya’nın güzel bir mesire yeri olmasından dolayı özellikle olta balıkçılığı yaygındır. Kurak geçen yaz aylarında Kayaboğazı Barajından su pompalanarak su seviyesi kontrol altındadır.

Kayaboğazı Barajı;
Kütahya'da Kocaçay üzerinde sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak ve kaya dolgu tipindedir. Barajın gövde hacmi 628.000 m3 ve baraj yüksekliği 45 m. dir.

Çavdarhisar;
Çavdarhisar Barajı Kütahya'da Bedir Çayı üzerindedir. Sulama amacıyla 1985-1990 yılları arasında inşa edilmiştir. Toprak gövde dolgu tipidedir. Barajın gövde hacmi 1.674.000 m3  ve yüksekliği 51 m. dir.

Değme, dokunma ...

Mes,
Arapça, mess.
Arpça, mes, (ﻣﺲّ) 
Değme,
Dokunma,
Temas,
Değme, dokunma, temas. 

"Kötü", "Sevimsiz" anlamında argo sözcük ...

Madara,
Frigo,
Kötü,
Sevimsiz.
Niteliksiz, kötü.
Düşük düzeyli.
Kötü, Sevimsiz anlamında argo sözcük.

Anadolu'nun çeşitli yörelerinde yaşayan ve "Tahtacılar" da denen Alevi-Türkmen topluluğu ...

Ağaçeriler,
Anadolu'nun çeşitli yörelerinde yaşayan ve "Tahtacılar" da denen Alevi-Türkmen topluluğu.
Ege ve Akdeniz bölgelerinin ormanlık yörelerinde yaşayan ve ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevi Türkmenlerdir.

AĞAÇERİLER

Anasonla tatlandırılan alkollü bir içki ...

Pernod,
Bir Fransız yeşil anason aromalı aperatif içkisi. 
Pernod Absinthe hiçbir yapay boya veya şeker içermez. İdeal hizmet, bir küp şekerin üzerine dökülen buzlu suyun geleneksel ritüelidir. Başlıcaları anason, kişniş, mekelotu, meyankökü, tarçın, rezene, turunç.
Absent, çeşitli bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen, alkol oranı yüksek (hacmen %45 ila %75) bir içkidir. Ana bileşenleri alkol, pelin ve yeşil anasondur.

Bitki likörleri;
1) Nane,
2) Gentian,
3) Anason,
4) Alp pelini (genepi),
5) Yara otu (vulnerer).

Anason Tohumu, Tane Anason (Pimpinella anisum); 
Anason, maydanozgiller familyasındandır. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir. Türkiye’de Ege, Marmara ve Güney Anadolu’da yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilen bir bitkidir. Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olup yaprakları yuvarlak şekildedir. Rengi beyazdır. Anason kökleri ince yapılı, oldukça kısa bir iğ şeklindedir. Sapı yuvarlak ve 50-70 cm boyundadır. Üst kısmı dallıdır. Çiçekler dalların uçlarında yer alır ve şemsiye şeklindedir. Fransız, Hint, Hispanik ve İskandinav mutfağında sevilerek kullanılan bir baharattır.
Türkiye’de rakı, Yunanistan’da uzo, Fransa’da pernod gibi yöresel içeceklere kendilerine özgü koku ve tatlarını veren bir çeşnidir.

Türkiye’de en bilinen kullanımı rakıya kendine has aromasını vermesidir. 
Defne ve tarçın aromasını dengeler.
Rakı dışında uzo, anisette, pastis, pernod, ricard, anesone, ojen, aguardiente, arrak, kabib adı verilen alkollü içeceklere lezzet vermek için kullanılır. 
Deniz ürünlerine tat katmada kullanılır. 
Izgara balığın üzerine margarin, anason, limon ve taze soğandan pratik bir sos hazırlayıp farklı lezzetler yaratabilirsiniz. 
Hamur işlerinde kullanılırken ısıya maruz kalması ya da öğütülmesi, içerdiği özel kimyasalları açığa çıkararak, hamur işinin küflenmesini ve bozulmasını engeller. 
Anason pek çok bitkisel karışımı lezzetlendirmek için de kullanılır. 
Anason bitkisinden; anason çayı, anason yağı, anason tentürü ve çeşitli esanslar üretilir. 
İçki, sakız, dondurma, tütün, sabun, cilt kremi, diş macunu gibi çeşitli tüketim malzemelerinin üretiminde de kullanılmaktadır.



Antik Roma döneminde yemeklerde kullanılan bir tür balık sosu...

Garum,
Antik Roma uygarlığında yaygın olarak kullanılan fermente bir balık sosudur.
Antik Roma döneminde yemeklerde kullanılan bir tür balık sosu. 
Genel olarak yemeklerde kullanılmasının yanına ilaç olarak veya kozmetik amaçlı da kullanılmıştır. 
Afrodizyak etkisi olduğuna inanılır. 

Sardalye, hamsi, tekir gibi küçük balıklar bütün olarak, uskumru, torik, müren gibi büyük balıklarının iç organları büyükçe bir kapta tuzlu su ve bazı baharatlı otlarla karıştırılarak fermente için güneşe bırakılıp çürütülür. Eskiden tuz, çok pahalı olduğundan tuz yerine deniz suyu da kullanılırmış. Şarap, sirke, karabiber, yağ ve su gibi katkılarda kullanılır. 

Antik çağlardan beri Garum, Ançuez ve Mazmoz (Balık yemi) kullanılırmış. Bu üçlemede küçük balıklar kullanılıyor. Özellikle sardalya ve hamsi ile küçük gümüş balıkları, istavrit ve tekirler. Konserveleşme, turşulaşma ve fermente özelliklerine sahip ürünlerdir ve ağır kokuları ile ünlüdürler.

Antik dönemde garum ile bal, baharatlar ve keçiboynuzu tozu karıştırılarak küçük haplar şeklinde güneşte kurutulurmuş. Kuruyunca afrodizyak olarak kullanılırmış. Ayrıca sirke ile karıştırılıp yaralara ilaç olarak sürülürmüş.

Ançuez, Ançuez sosu;
Sardalya, hamsi gibi küçük balıkların bol tuz ile en az bir-üç ay bekletilmesiyle yapılan bir çeşit balık turşusudur. Yenmeden önce bol suda bekletilip, zeytinyağı, tane karabiber ve limon ile çeşnilendirilir. Sos haline getirmek için sirke, sarımsak, tereyağı, zeytinyağı, krema, maydanoz, biberiye, nane, kapari, biberin her türlüsü, yumurtanın sarısı, mayonez, limon, hardal, salça, beyaz şarap, yoğurt, peynir, yeşil zeytin gibi malzemelerle ezilip karıştırılarak hazırlanır. 

MazmozMazmuz;
Balık yemidir. Bir nevi silaj’dır.
Oldukça kötü ve ağır kokan bir yem.
Sardalye, istavrit, hamsi gibi küçük ve yağlı balıklarla büyük balıkların bağırsakları ve pislikleri bir teneke içinde güneş altında tutularak bir iki gün kokuşması sağlanır. Bu kokuşmuş mazmoz ince delikli bir file içine taş gibi bir ağırlık konarak avlanılacak suya yavaşça bırakılır. Balıklar artık oltadadır.

Tanrı'nın insan ruhlarını yarattığı zaman ...

Elest,
Tanrı'nın insan ruhlarını yarattığı zaman.

Elest,
Elestü,
Arapça, ﺃﻟﺴﺖ
Arapça, “ben değil miyim? anlamına gelen, e-lestu . 

Kuran-ı Kerim’de bildirildiği üzere Allah’ın ruhları yarattıktan sonra sorduğu, “Elestü bi-rabbiküm” (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?) sorusunun kısaltılmış şeklidir.
Elest,
Mealinde olan âyet-i kerimenin kısaltılmış işaretidir.

Tiyatro oyunlarının yanısıra "Şu Çılgın Türkler", "Diriliş" gibi romanlarıyla da tanınmış yazarımız ...

Turgut Özakman,
D. 1 Eylül 1930, Ankara 
Ö. 28 Eylül 2013, Ankara, 
Türk bürokrat, yazar ve avukat. 
1930 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1952 yılında bitirdi. Avukatlık yaptı. 

Almanya, Köln'de, Tiyatro Bilimi Enstitüsü' nde tiyatro öğrenimi gördü. Devlet Tiyatrosu'nda, Ankara Radyosu'nda çalıştı. TRT Merkez Program Dairesi Başkanı, Genel Müdür Yardımcılığı (1967) görevlerini yaptı. İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde öğretim görevlisi, Devlet Tiyatroları genel müdürü olarak, 1983-1987 yılları arasında görev yaptı.

2005 yılında yayımlanan Şu Çılgın Türkler adlı romanı dolayısıyla Yeditepe Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi tarafından Fahri Doktor unvanı, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi,  Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi tarafından ise Topluma Katkı, Topluma Hizmet ve Atatürk  Ödülü ile ödüllendirildi.

Turgut Özakman, 28 Eylül 2013 tarihinde doğduğu şehir olan Ankara’da hayata vefat etti. 

Eserleri;
Romanları: 
Korkma İnsancık Korkma,
Romantika,
19 Mayıs 1999/Atatürk Yeniden Samsun'da,
Şu Çılgın Türkler. 
Diriliş,
Çanakkale 1915.

Başlıca oyunları: 
Pembe Evin Kaderi, 
Güneşte On Kişi, 
Duvarların Ötesi, 
Kanaviçe, 
Ocak, 
Paramparça, 
Ah Şu Gençler, 
Sarıpınar-1914, 
Fehim Paşa Konağı, 
Resimli Osmanlı Tarihi, 
Bir Şehnaz Oyun, 
Töre, 
Delioğlan.

Tarih kitapları: 
Dr. Rıza Nur Dosyası,
Vahidettin, 
M. Kemal ve Milli Mücadele,
Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi.

Yerli bir erik cinsi...

Aynabakar,
Amerika eriği (Prunus americana),
Albardak, 
Bursa yöresinde, Albardak da denir.
Yerli bir erik cinsi.
Erik Türleri;
Alaerik (Üryani), Ağeruk,
Albardak (Bursa yöresinde), Aynabakar,  
Amerika eriği (Prunus americana),
Anjelika (Angeleno), 
Avrupa eriği (Prunus domestica)
Bardak, Börek eriği, 
Briton, Black Amber, Black Diamond,  

Can, Can eriği,
Climax, Cız Eriği,
Çakal eriği (Prunus spinosa), 
Gülgiller familyasındandır. Diğer adları Dağ eriği, Deli erik,  

D'Agant,
Damson eriği (Prunus insititia)
Delice erik,
Eterik, 
Formasa,
Gögem, 
Giant, Grandprix D'Agant,
Havran, Hamıtatlı, Hırsızçalmaz, 
İstanbul eriği, İtalyan Eriği, İrikara, 
Japon eriği (Prunus salicina) 
Kara erik (Prunus nigra), Karagöynük, Kiraz eriği (Prunus cerasifera), 
Köstendil, Kum eriği, Küpeli erik, 

Meksika eriği (Prunus mexicana) , 
Mürdüm Eriği,
Natal, 
Oregon eriği (Prunus subcordata),

Papaz Eriği, 
President,
Red Kennen, Reine Claude Violette, 
Reine Claude Verte, Red Heart, 
Sarol, Santa Roja, Simon eriği, 
Sahil eriği, Stanley,
Tamas, Türbe,
Üryani (Alaerik), Üzüm eriği ,
Yaban Eriği,
Zerdali eriği,

Benin Cumhuriyeti’nde bir kent...

Abomey,
Abomey-Calavi
Benin ya da resmi adı ile Benin Cumhuriyeti.
Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir. 
Ülkenin sınır komşuları Nijer, Nijerya, Togo ve Burkina Faso'dur. Benin'in güneyinde Gine Körfezi içerisindeki, Benin Körfezi vardır.

Geçmişte Fransa sömürgesi olmuş ülke, 1960 yılında Dahomey Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını ilan etmiş. 1975 yılında Benin Halk Cumhuriyeti olarak değiştirilmiş. 1990 yılında ise Benin Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. 

Ülkenin başkenti, Porto-Novo.

Diğer Önemli şehirleri;
Alibori, Allada,
Donga
Abomey-Calavi
Porto-Novo (Başkent).
Parakou
Borgou
Seme-Kpodji
Kandi,
Bohicon,
Malanville
Nikki,
Savalou,
Kouffo,
Dogbo,
Glazoue,
Bante,
Lalo, Lokossa,

Muhalefet etmek, dayatmak ...

Abamak,
Muhalefet etmek, dayatmak.
Menetmek, alıkoymak  abamak
Karşı davranışta bulunmak, karşı çıkmak,
Osmanlı Döneminde, Haz,

Abamak kelimesinin halk dilinde başka bir anlamı da;
Çirkin bir kızı veya kötü bir malı kandırma yoluyla birine yamamak. 
Bir şeyi birisine zorla vermek. 
Abamak.

Anadolu’nun en eski zeytinyağı merkezi olan antik kent...

Klazomenai,
Clazomenae,
Anadolu’nun en eski zeytinyağı merkezi olan antik kent.
Antik Çağın Zeytinyağı Merkezi. 
Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunanlı Arkeolog Giorgos P. Oikonomos tarafından Klazomenai’deki kazılar başlatılmış. Uzun bir kesintinin ardından kazılara 1981 yılında yeniden başlanmış. Arkeoljik kazılar Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Güven Bakır’ın yönetiminde 2007 yılına kadar sürdürülmüş. Kazılardan Klazomenai’nin önemli bir zeytinyağı üretim merkezi olduğu anlaşılmış. Günümüzde de Urla, hala nefis zeytinyağı üretimi ile ünlüdür. 

Klazomenai, Ege kıyısında Smyrna ile Khios arasında kurulu olup, İonia’nın en önemli şehirlerindendir. Antikçağda Urla - Yunanca,Vourla, Yarımadasında kurulu bu liman kentidir. Ege’nin batıya açılan önemli limanlarından birisiymiş.

Maddeleri doğrudan alevle temas ettirmeden ısı etkisinde tutmaya yarayan ateşe dayanıklı malzemeden yapılmış kap...

Mufla,
Kovan,
Firepan,
Payreks,
Porselen fırını.
Fırın işlerinde kullanılan ısıya dayanıklı metal ya da saç kap.
Maddeleri doğrudan alevle temas ettirmeden ısı etkisinde tutmaya yarayan ateşe dayanıklı malzemeden yapılmış kap.


Cisimleri, aleve değdirmeden ateşin etkisine maruz bırakmak için kullanılan büyük toprak kap.

Mufla,
Gazlı ya da elektrikli bir fırının ısı geçirmez bölümü.
Maddeleri doğrudan alevle temas ettirmeden ısı etkisinde tutmaya yarayan ateşe dayanıklı malzemeden yapılmış kap.

Sırlı ve bezekli seramiklerin dıştan ısıtılan pişirme odası. Burada alevlerden ve isten korunan parçalar mufla ateşi denen ısıda alçak derecede pişirilir. Özellikle porselen üretiminde, seramik dekorları pişirmekte kullanılan elektrikli fırın.

Dişçilikte takım dişin yapıldığı akrilik vb. malzemeyi suda kaynatarak pişirmeye yarayan özel metal kap.

Kefeki, ateşe dayanıklı ve işlemesi kolay, hafif bir taş.  
Aynı zamanda Dişlerin diplerinde ve kaplarda oluşan kireç tabakası olarak da adlandırılır.

Eski dilde zorunluluk, mecburiyet, çaresiz anlamında arapça bir kelime ...

Iztırar,
Eski dilde zorunluluk.
Arapça, ıztırarı, iztirar (ﺍﺿﻄﺮﺍﺭ)
Çaresiz olmak,
Mecburiyet,
İhtiyaç,
Iztırar, Zaruret, ihtiyaç, sıkıntı'dan türetilmiştir.
Çaresiz kalma, çaresizlik, mecburiyet.

Enerji ...

Erke,
Isın,
Enerji,
İngilizce, energy.
Fransızca, énergie.
Almanca, Energie.
Latince, énergie
Kuvvet, Güç.

Fiziki kuvvet.
Gücünü harcama isteği ve iktidarı.
Mecaz anlamda, Manevi güç demektir.
Durum enerjisi (potansiyel enerji), hareket enerjisi (kinetik enerji), elektrik enerjisi, ışık, ısı, kimyasal eneji ve nükleer enerji, başlıca türleridir.
SI sisteminde enerji birimi Joule (J)' dür. 

Genellikle kalori veya jul olarak ifade edilen, sistemin faaliyet veya iş yapma yeteneği. Herhangi bir iş veya hareketin yapılmasını sağlayan güç.

Maddenin yapısında var olan ve ısı, ışık, elektrik vb. şeklinde ortaya çıkan güç, maddenin tabiatında olan kudret.
Maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç, erke.
Organların çalışabilmesi ve vücut ısısının sürdürülebilmesini sağlayan besin ögelerinin oluşturduğu güç. 

Bir cismin, konumu, hareketi, taşıdığı elektrik yükü, içinde bulunduğu ortamdan daha yüksek sıcaklığa sahip olması sebebiyle iş yapabilme yeteneği

İçinde deniz kabuğu kırıntıları bulunan ve gübre olarak kullanılan deniz kumu...

Treaz,
İçinde deniz kabuğu kırıntıları bulunan ve gübre olarak kullanılan deniz kumu.
İçinde deniz kabuğu kalıntıları olan kum.
Gübrelik Deniz Kumu.




Eski dilde, içki içme ...

İşret,
Arapça, işret, (ﻋﺸﺮﺕ) 
İçki içme, içki,
İçki. 
Alkollü meşrubat. 
İçki içme. 
Alkollü içki kullanma.
Birlikte yiyip içme, ziyafet,

İçkili toplantı.  
Alkollü meşrubat.  
İçkili eğlence, sefahet.  
Arapça, İçki alemi.

Bu arada yukarıdaki reklamda adı geçen müskirat ne demek diye merak edenlere;
Müskirat, (Müskir) İçilmesi ve kullanılması Allah, tarafından men'edilmiş sarhoşluk veren şeyler demektir.

Yakışır, yerinde, uygun...

Reva,
Farsça, Reva, (ﺭﻭﺍ) 
Yakışır, 
Yerinde, 
Uygun.
Münâsip,
Lâyık,
Yakışır,

Osmanlıca, reva, روا  
Layık, uygun. 
Meydana gelmek. 

Farsça, Gidici. (Revan)
Lâyık.  
Layık uygun, caiz.  
Meydana gelmek,
Yakışır, yerinde, uygun 
Uyan, yakışan, uygun,

Yahudilerin ayırt edilmek için omuzlarına taktıkları sarı kumaş...

Aseli,
Yahudilerin ayırt edilmek için omuzlarına taktıkları sarı kumaş.
Yahudilerin ayırt edilmek için omuzlarına taktıkları sarı kumaş,
İbranilerin belli olmak için vücutlarının üst bölümüne koydukları sarı bez parçası,
Eskiden kullanılan bir kumaş çeşidi ,
Bal gibi sarı renkte olan,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ