Ekinezya, Vatanı Kuzey Amerika olup çay gibi haşlanarak içilen şifalı bir bitki...

Ekinezya,
Ekinazya,
Echinacea,
Kirpibaşı,  
Kirpiotu,  
Erguvani kirpibaşı, 
Samson kökü, 
Koniçiçeği,
İnce yapraklı eflatun koza çiçeği, 

Vatanı Kuzey Amerika olup çay gibi haşlanarak içilen şifalı bir bitki.
Kirpiotu, Koniçiçeği gibi adlar da verilen ve vatanı Kuzey Amerika olup çay gibi haşlanarak içilen şifalı bir bitki. 
Echinacea angustifolia, 
Purple Coneflower, 
Latince İsmi, Echinacea purpureadır. 
Yunanca echinos (dikenli, dikenimsi) kökünden olup Ekinezya (Echinecea) olarak yunancadan türemiştir.

Asteraceae(Compositae) familyasından otsu, çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi kalın ve tüylüdür. Yaprakları uzun ve mızrağımsı olup tepedekiler sapsız alt taraftakiler ise uzun saplıdır. Çiçekleri eflatun renginde ve çok sayıda boru seklinde çiçeklerden oluşmuş konik bir disk seklindedir. Bitkinin tohumu hafif dikenimsidir.

Vücudun savunma hattını virüslere karşı korur. Egzama, çıbanlar, kesikler, yanıklar , sedef, sivilce,yaralar, ülser, kurdeşen v.b deri hastalıklarında büyük derecede iyileşme sağlar.

Asteraceae familyasından soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık Meksika kökenli bir bitkidir.

Kızılderililer bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı. Bitki Amerika’ya yerleşen ilk göçmenler tarafından da enfeksiyonlara karşı sık olarak kullanılmıştır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ