Anasonla tatlandırılan alkollü bir içki ...

Pernod,
Bir Fransız yeşil anason aromalı aperatif içkisi. 
Pernod Absinthe hiçbir yapay boya veya şeker içermez. İdeal hizmet, bir küp şekerin üzerine dökülen buzlu suyun geleneksel ritüelidir. Başlıcaları anason, kişniş, mekelotu, meyankökü, tarçın, rezene, turunç.
Absent, çeşitli bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle elde edilen, alkol oranı yüksek (hacmen %45 ila %75) bir içkidir. Ana bileşenleri alkol, pelin ve yeşil anasondur.

Bitki likörleri;
1) Nane,
2) Gentian,
3) Anason,
4) Alp pelini (genepi),
5) Yara otu (vulnerer).

Anason Tohumu, Tane Anason (Pimpinella anisum); 
Anason, maydanozgiller familyasındandır. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir. Türkiye’de Ege, Marmara ve Güney Anadolu’da yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilen bir bitkidir. Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olup yaprakları yuvarlak şekildedir. Rengi beyazdır. Anason kökleri ince yapılı, oldukça kısa bir iğ şeklindedir. Sapı yuvarlak ve 50-70 cm boyundadır. Üst kısmı dallıdır. Çiçekler dalların uçlarında yer alır ve şemsiye şeklindedir. Fransız, Hint, Hispanik ve İskandinav mutfağında sevilerek kullanılan bir baharattır.
Türkiye’de rakı, Yunanistan’da uzo, Fransa’da pernod gibi yöresel içeceklere kendilerine özgü koku ve tatlarını veren bir çeşnidir.

Türkiye’de en bilinen kullanımı rakıya kendine has aromasını vermesidir. 
Defne ve tarçın aromasını dengeler.
Rakı dışında uzo, anisette, pastis, pernod, ricard, anesone, ojen, aguardiente, arrak, kabib adı verilen alkollü içeceklere lezzet vermek için kullanılır. 
Deniz ürünlerine tat katmada kullanılır. 
Izgara balığın üzerine margarin, anason, limon ve taze soğandan pratik bir sos hazırlayıp farklı lezzetler yaratabilirsiniz. 
Hamur işlerinde kullanılırken ısıya maruz kalması ya da öğütülmesi, içerdiği özel kimyasalları açığa çıkararak, hamur işinin küflenmesini ve bozulmasını engeller. 
Anason pek çok bitkisel karışımı lezzetlendirmek için de kullanılır. 
Anason bitkisinden; anason çayı, anason yağı, anason tentürü ve çeşitli esanslar üretilir. 
İçki, sakız, dondurma, tütün, sabun, cilt kremi, diş macunu gibi çeşitli tüketim malzemelerinin üretiminde de kullanılmaktadır.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ