Arnavutluk Kralı...

Zogu,
I. Zog,
Zogo,
Ahmet Zogu,
Ahmed Muhtar Zogolli 
(Ahmed Muhtar Zogoğlu),
(D. 8 Ekim 1895 Burgayet Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu - Ö. 9 Nisan 1961 Paris, Fransa)
Arnavutluk kralı (1 Eylül 1928 – 7 Nisan 1939)

Arnavutluk’ ta Cumhuriyet ilan edildikten sonra, 31 Ocak 1925 tarihinde Cumhurbaşkanı seçildi. İtalya’nın desteği ile Arnavutluk Meclisi, 1 Eylül 1928 yılıda Cumhurbaşkanı Ahmet Zogu’ yu, Zog I  Arnavutların Kralı, ilan etti. Ahmet Zogu, Kral olduktan sonra Kral Zog unvanını kullandı. Kral sıfatı olmadan hitap şeklinde Zogu kullanımı tercih edildi.

Alman kökenli Prens Wilhelm von Wied’ in 1914 yılında dış güçler tarafından Arnavutluk yönetimine getirildi. Bunun üzerine Ahmed Zogu, kendine bağlı kuzeyli birliklerle Sırbistan' a geçti. Avusturya - Macaristan İmparatoru Franz Joseph tarafından kendisine Kraliyet Albayı rütbesi verildi. 1917 - 1919 yıllarını Viyana ve Roma’ da geçirdi. 
Arnavutluk’ a dönen Ahmed Zogu, 1921 - 1924 yılları arasında kurulan hükumetlerde İçişleri, Dışişleri ve Başbakanlık görevlerinde bulundu. Ülkede isyan çıkası üzerine Yugoslavya’ ya geçti. Buradan topladığı kuvvetlerle Tiran’ a dönüp iktidarı ele geçirdi. 1925 yılında Tiran’ da Büyük Kongreyi topladı. Anayasayı ve rejimi değiştirip Cumhuriyeti ilan etti. 1925 yılında Cumhurbaşkanı seçildi. Tiran’ da toplanan kurultay 1928 yılında anayasayı yeniden değiştirerek krallığı kabul etti ve Zogu kral ilan edildi. Bu dönemde Arnavutluk’ ta, iktisat, toplum ve kültür alanlarında önemli yenilikler yapılmıştır.

1939 yılında, faşist İtalyan kuvvetlerinin Arnavutluk’ u işgali üzerine ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Önce İngiltere’ ye, daha sonra da Mısır' a gitti. 1953 yılında Mısır’ı da terk edip Fransa' da Nice’ e yerleşti. Kısa bir süre sonra II. Dünya Savaşı başladı ve Kral, bir daha ülkesine dönemedi.

9 Nisan 1961 tarihinde, Paris' te 65 yaşında öldü. Tiran' da Arnavutluk Kraliyet Ailesi mezarlığında defnedildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ