Paris' teki demir kule...

Eyfel,

Eyfel kulesi.
Eiffel Tower.
Fransızca: La tour Eiffel
Paris' teki demir kule.
Fransız mühendis, mimar Alexandre Gustave Eiffel tarafından tasarlanmıştır. Dünyanın en ünlü yapılarından ikisi olan Paris' teki Eyfel Kulesini ve New York' taki Özgürlük Heykeli’ ni tasarlamış. 

Alexandre Gustave Eiffel
(D. 15 Aralık 1832 Dijon - Ö. 27 Aralık 1923 Paris)
Yılda 7 milyon ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen anıtı ve dünyanın en çok fotoğrafı çekilen yerlerden olan kulenin, isim babası Gustave Eiffel’ in tasarımıdır. Mimarı ise yaygın kanının aksine Stephen Sauvestre.

Kulenin rüzgar ve çok güçlü fırtınalar karşısında ayakta kalabilmesi için tasarlanması gerektiğini biliyorlardı. Tüm suçlamalara ve eleştirilere rağmen onca çalışma 1889 yılında meyvesini verdi ve Paris’ in en büyük demir yapısı olarak tarihteki yerini aldı. Eyfel Kulesi, aynı zamanda tüm dünyada Fransa' nın sembolüdür. Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist ile en çok ziyaret edilen eserlerdendir.

Eyfel Kulesi, radyo dalgalarını çok uzun mesafelere yayabilmesi avantajıyla, l. Dünya Savaşında sinyal kesici ve bozucu olarak da kullanılmıştır. Eyfel Kulesi, günümüzde halen Paris' te 27 metrelik radyo vericisiyle bir verici istasyonu olarak kullanılmaktadır.

EYFEL KULESİ

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ