Keçiboynuzu ağacı ve meyvesi...

Harnup,

Harnub, Harnıp, Harrup, Harup,
Farsça, harnub, (ﺧﺮﻧﻮﺏ).
İngilizce: carob
Fransızca: caroube
Portekizce: alfarroba
Eskiden harnup,
Keçiboynuzu.
(Ceratonia siliqua), 
Keçiboynuzu ağacı ve meyvesi.

Keçiboynuzu Harnup olarak da bilinir. Baklagiller (Fabaceae) familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen her daim yeşil ağaç ya da çalı türü.
Baklagillerden, kerestesi marangozlukta, kabukları tabakçılıkta kullanılan bir ağaç.

Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, herdem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türüdür. Keçiboynuzu (harnup) Akdeniz bölgesi ülkelerinin tipik doğal bitki örtüsünü oluşturan, sıcağa uyum sağlayan bir bitkidir. Uzun ömürlü ve boyu 10 m. kadar olan maki türü bir ağaçtır. Sert ve koyu yeşil yapraklıdır. Yaprakları, karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar olup boyları 10-20 cm. uzunluğunda olup damla uçludur. Çiçekleri; 6-12 cm. uzunluğunda olup açık yeşilimsi kırmızı, küçük, çok sayıdadır. Çiçekler eylül, ekim aylarında açar ve kötü kokuludur. Ağacın meyveleri (legümen)  ise 15-20 cm. kadar olabilen ve ilk zamanlar yeşil ama olgunlaştığında kahverengileşmektedir. Ağaç Meyvesinin mezokarpı (orta tabakası), taze iken yumuşak ve tatlıdır. Her bir meyvenin (bakla) içerisinde on beş kadar sert kabuklu yassı tohumlar bulunur. Tohumlar Trigosol adı verilen bir madde içerir.

Anadolu’da harnup olarak da bilinen uzun ömürlü bir ağaç türü olan keçiboynuzundan, keçiboynuzu pekmezi, keçiboynuzu özü, keçiboynuzu unu, keçiboynuzu balı olarak yararlanılır. Dünyada en çok Portekiz' de üretilir. İtalya, Fas, Türkiye, Yunanistan ve İspanya sonraki büyük üreticilerdir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ