Teos ve Lebedos antik kentlerini de içinde bulunduran İzmir'in ilçesi...

Seferihisar,

Seferihisar, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Urla, Güzelbahçe ve Karabağlar, doğusunda Menderes ilçeleri, güneyinde ve batısında Ege Denizi bulunur.
1884 yılında ilçe olmuştur. İl merkezine uzaklığı 45 km’ dir. İlçe merkezi denizden 5 km içeride bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 375 km²' dir. Teos ve Lebedos antik kentleri Sivrihisar ilçesindedir.

Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yeri Teos olup, burasının MÖ 1000 yıllarında Akalar' dan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve İyonyalıların bir kenti olduğu bilinmektedir. Böylece yörenin 3000 yıllık bir yerleşim yeri olduğu söylenebilir. 

İlçe, İzmir, Adnan Menderes Havalimanı’ na 40 km uzaklıktadır. İlçenin deniz kıyısında yolcu ve yük taşımacılığına ait bir limanı yoktur. Sığacık’ ta bir balıkçı barınağı ve yat limanı vardır.
Sığacık ovası ve güneyindeki kıyılar düz ve girintisizdir. Bu alanlar dereler tarafından getirilen alüvyonla dolmuş ve bugünkü şeklini almıştır. İlçe arazisinde en fazla yükselti 680 metre ile Çakmaktepe' dir.

Antik kentleri;
Lebedos;
İzmir ili Seferihisar ile Selçuk ilçeleri arasındaki kıyıda Ürkmez Köyü’ nün yanındadır. İyonya' nın az bilinen kentleri arasında geçen Lebedos antik kenti, İyon birliğini oluşturan on iki Yunan şehir devletinden birisidir. Kuruluş tarihi MÖ 7. yüzyıl olarak tahmin edilmektedir. 

Teos (Teo):
Eski İyonya' da batısından yer alan bir antik şehirdir. İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi’ ndedir. Antik liman kenti Teos, İzmir’ in yaklaşık 60 km güneybatısındadır. Teos, MÖ 1000’ li yıllarda, Zeus ile Semele çiftinin oğulları olan Şarap Tanrısı Dionysos‘ un oğlu Athamas tarafından kurulan bir antik kent olduğu iddia edilmektedir.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ