Doğu Afrika'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine özgü çiçekli bir bitki...

Gat,
Kat, 
Çat,
(Catha edulis)
Yemen otu, 
Arapça kat (القات)
Celastraceae familyasından Doğu Afrika' nın dönenceler arasında kalan bölgelerine özgü çiçekli bir bitki. 

Doğu Afrika'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine özgü çiçekli bir bitki. Yemen ve Etiyopya’da yetişen, yaprakları uzun süre çiğnenince sarhoşluk veren bir ağaççık. Hem uyarıcı hem de sakinleştirici etkisi olan bir bitki, yaprak.
Etiyopya kökenli olduğu düşünülen gat, ağızda çiğnendiğinde verdiği uyarıcı etkisinden ötürü Doğu Afrika ile Arap yarımadasında yetiştirilir. İlk olarak XIII. yüzyılda Etiyopya' dan geldiği düşünülen bu bitkiyi o zamanlar transa geçmeyi kolaylaştırdığı için sufilerin ve kimi zengin kişilerin kullandığı bilinmektedir. Öyle ki Adisababa' dan her sabah taze çat yaprakları uçakla İngiltere'deki etiyopya vatandaşlarına özel olarak ulaştırılıyor. İlk olarak XIII. yüzyılda Etiyopya' dan geldiği düşünülen bu bitkiyi o zamanlar transa geçmeyi kolaylaştırdığı için sufilerin ve kimi zenginlerin kullandığı bilinmektedir.

GAT-ÇAT-KAT

Yemen' de ekonomi esas itibariyle tarım ve hayvancılığa dayanır. Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri süpürge darısı, susam, akdarı, buğday, arpa, hurma, kaba yonca, kat, kahve ve üzümdür. Meyve üretiminde ülke kendi kendine yeterli seviyededir. Kahve ve kat 1000-2000 m yüksekliklerde dağların eteklerinde yetişir. Yemen' e has bir bitki olan kat, çiğnendiğinde, kaynatıldığında veya içecek olarak kullanıldığında yapraklarının uyuşturucu etkisi vardır.

Kat, Dünya Sağlık örgütüne göre narkotik özellikleri olan, amfetamin benzeri etkiler gösteren bir bitki. İçki kullanımının yasak olduğu bir ülkede, böylesi bir uyarıcının, kadın, erkek, çalışan, çalışmayan, neredeyse istisnasız herkes tarafından kullanılması işin oldukça ilginç bir yönü.

Eğer Yemenli birine bunun zararlı, ya da daha çarpıcı bir biçimde, haram olabileceğini anlatmaya çalışırsanız, kendinizi çok büyük bir protestoya hazırlayın. Yemenlilere göre kat dünyanın en harika nimeti ve neredeyse her derde deva ve kesinlikle helal.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ