Fatma Rikkat Kunt,
(D. 27 Nisan 1903, İstanbul – Ö. 14 Ocak 1986, İstanbul)
Türk müzehhibe.
Türk müzehhibe.
Tezhip sanatının en önemli ustalarından birisi kabul edilir.
Arapça, Tezhip (Tezhib), (ﺗﺬﻫﻴﺐ);
Altınla Süslemek, Altınlamak, Yaldızlama, Bezeme.
Tezhip Sanatı:
Arapça altın anlamındaki Zeheb kelimesinden Tezhib olarak türetilmiştir. Yazma kitaplar, levhalar, murakkalar üzerine ezilerek fırçayla sürülecek hale getirilmiş olan altının ve çeşitli renklerin kullanılmasıyle gerçekleştirilen süsleme sanatı. Tezhip sanatını icra eden erkeklere müzehhip kadınlara müzehhibe adı verilir. Yalnız altınla yapılan tezhibe, halkari denir. Tezhiplenmiş esere müzehheb adı verilir.
27 Nisan 1903 tarihinde Beylerbeyi' nde doğdu. İyi derecede Türkçe ve Fransızca öğrendi. Tevfik Fikret' in adını koyduğu Rikkat Kunt, babasının görevi sebebiyle Serez, Selanik ve Halep' te kaldılar. Babasının işi gereği Beyrut' taki Fransız okuluna gitti. Birinci Dünya Savaşından dolayı 1919 yılında İstanbul' a döndüler.
İsmail Sarıca ile 1921 yılında evlendi. Kunt, eşinin dişçilik öğrenimi için gittiği Almanya'da 3 yıl konservatuvar, piyano ve müzik eğitimi aldı. 1924 yılında boşandı. 1926 yılında hariciyeci Fahreddin Gata ile evlendi. Eşi ile Atina' ya gitti. 1927 yılında ikinci eşinden de boşanarak Beylerbeyi' ndeki baba evine döndü. Babası 1934 yılında öldü.
1944 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Türk Tezyini Sanatlar Bölümü’ nü bitirdi. Rikkat Kunt akademinin kütüphanesine memur olarak girdi. 1948 yılında tezhip ve çini desenleri muallimi oldu. 1968 yılında emekli olana kadar, Muhsin Demironat ile birlikte Türk Tezyini Sanatlar Şubesi’ nin bezeme sahasındaçalıştı.
14 Ocak 1986 yılında öldü.