İtalya'da yaşayan ve Romalıların ilk komşuları olan eski halk...

Etrüsk,

Etrüskler.
Tuskiler,
(Rasena),İtalya'da yaşayan ve Romalıların ilk komşuları olan eski halk.
Etrüskler, İtalya' da Romalılardan önce yaşamış bir kavimdir.
Romalılar bunlara Etrüskler veya Tuskiler derken, onlar kendilerine Rasena derlerdi. İtalya Yarımadasına göç ederek Arno ve Tiberis ırmakları arasında yerleştiler. 

Merkeziyetçi büyük bir devlet kurup, medeniyet ve güzel sanatlarda kendi asrındaki kavimlerden çok ileriydiler. M.Ö. 8. yüzyılda oligarşiler tarafından idare edilen, konfederasyonlar, şehirler kurmuşlar. M.Ö. 7. yüzyılın ikinci yarısında da Romayı ele geçirmişlerdi.

Etrüskler, M.Ö. 6. yüzyılda Yunanlılarla savaştı. Denizlerde Kartaca ile birlik kurarak, 535 yılında Marsilya'nın Foçalılarını yendiler. Aynı yüzyılda Appennin Sıradağlarını aşarak Padus (Po) vadisine yayıldılar. Burada oniki site kurdular. Felsina şehrini bu bölgenin başkenti yaptılar. M.Ö. 3. yüzyılda Romalıların üstünlük kurmasıyla Etrüsklerin sonu olmuş.
Yunanlılarda ve Romalılarda da görülen puta tapıcılık ve çok tanrıcılık, Etrüsklerde de görülür. Etrüskler, demircilikte ve altın, bronz işlemekte çok usta imişler. İki tekerlekli yarış arabaları Estürkler zamanında Roma'ya getirildi. Ölümden sonraki hayata inanan Etrüskler ölülerini ev şeklinde yaptıkları içi süslü mezarlara gömerlerdi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ