Paraguay'ı 1954-1989 yılları arasında diktatörlükle yöneten asker ve devlet adamı ...

Alfredo Stroessner, 
Alfredo Stroessner Matiauda, 
(D. 3 Kasım 1912, Encarnacion - Ö. 16 Ağustos 2006 Brezilya) 
Ordu askeri lideri, başkan.
Paraguaylı asker ve devlet adamı. 
1954-1989 yılları arasında Latin Amerika'da en uzun süren diktatörlüğünü yürüttü.

3 Kasım 1912 tarihinde Encamacion’da doğdu. Babası Alman göçmeni olan İspanyol kökenli bir ailede büyüdü. Askeri bir okulda öğrenim gördü. Bolivya ile Paraguay arasında Chaco Savaşı’ nın başlaması üzerine 1932 yılında orduya katıldı. Generalliğe yükseldi. 1951 yılında ordunun Genelkurmay başkanlığına getirildi. 1954 yılında devlet başkam Federico Chavez’ i deviren askeri darbeye önderlik etti. 1954 yılında tek aday olarak devlet başkanlığına seçildi.

Devlet başkanlığı sırasında ülkeyi sıkıyönetimle yönetti. Göstermelik seçimlerle kendisini defalarca devlet başkanı seçtirdi. Stroessner, muhalefeti şiddetle bastırarak ülkede büyük toprak sahipleri ve işadamlarının çıkarlarını gözeten baskıcı bir yönetim kurdu. İktisadi alanda yabancı sermayeye, yabancı şirket ve bankalara ayrıcalıklar tanıdı. ABD’den aldığı büyük çaplı iktisadi yardıma karşın, Paraguay Güney Amerika’nın gelir düzeyi en düşük ülkelerinden biri olarak kaldı. Dış politikada ise Paraguay uluslararası bir yalnızlığın içine itildi. Stroessner tek müttefiki olan ABD oldu. 
Amerikanın 1965 yılında Dominik Cumhuriyeti’ ne müdahalesi sırasında asker gönderdi. 

Paraguay eski Naziler’in, uluslararası kaçakçıların ve dünyanın çeşitli ülkelerinde aranan suçluların barındığı bir kaçaklar cenneti durumuna geldi. Auschwitz toplama kampında insanları araştırmalarında kobay olarak kullanan Nazi savaş suçlusu doktor Josef Mengele’ yi sakladığı iddia edildi.

Stroessner 3 Şubat 1989 yılında yapılan bir askeri darbeyle devrildi. Aynı yıl Brezilya’ ya kaçtı ve burada sürgünde yaşadı.

Kendi adı ile anılan Asuncion Havalimanı, Silvio Pettirossi Uluslararası Havalimanı olarak değiştirildi.

Paraguay'ı yöneten askeri diktatör, 16 Ağustos 2006 tarihinde 93 yaşında Brezilya’ da öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ