Osmanlı ordusunda erlikten mareşalliğe kadar yükselebilen bir devlet adamı ...

Hasan Paşa,
Yedi Sekiz Hasan Paşa,
Osmanlı paşası, Beşiktaş Muhafızı.
(D. 1831 - Ö. 23 Ocak 1905),
Osmanlı ordusunda erlikten mareşalliğe kadar yükselebilen nadir isimlerdendir. Okuma yazması zayıf olduğu ve imzası Arapça yedi (٧) ve sekiz (٨) rakamlarından oluştuğu için bu lakabı (Yedi-Sekiz) almıştır.

1831 yılında Çorum’un Kuşsaray köyünde doğdu. Demirci ustası olup, askerliğini İstanbul’da yaptı. Kırım Savaşı’na katıldı. İstanbul’a dönüşünde çavuş oldu. Gözü pekliğiyle, daha çok Arnavut ve Çerkezlerin tekelinde olan muhafız alaylarında kendine yer edindi. Muhafız olarak katıldığı bir hac seferi sonrası içinde bulunduğu gemiyi batmaktan kurtarınca, Abdülmecit tarafından mülazımlık (teğmen) payesiyle ödüllendirildi. Abdülhamid, padişaha olan sadakati sebebiyle kendisini Beşiktaş Karakolunun başına geçirir. II. Abdülhamid’i devirmek için Çırağan baskınını gerçekleştiren Ali Suavi’yi bir sopayla kafasına vurarak öldüren Hasan Ağa’ya bu olaydan sonra paşalık (generallik) unvanı verildi.  

1905 yılında öldü. Paşa olduğu için Barbaros Parkı içinde bir türbeye gömüldü. Türbesi Cumhuriyet döneminde yapılan düzenleme sebebi ile Beşiktaşlı Yahya Efendi kabristanına taşınmıştır.

Osmanlıda başka Hasan Paşalar da vardır. Tanınmış isimlerine göre bunlar;
Vali Hasan Paşa
Kara Hasan Paşa (Barbaros Hayreddin'in oğlu)
Sokulluzade Hasan Paşa
Yedi Sekiz Hasan Paşa
Moralı Damat Hasan Paşa
Hasan Rıza Paşa
Hacı Kıran Hasan Paşa
Seyyid Hasan Paşa
Rusçuklu Çelebizade Şerif Hasan Paşa
Cezayirli Hasan Paşa
Kör Hasan Paşa
Sarıkçı Hasan Paşa
Yemişçi Hasan Paşa
Darendeli Seyyid Hasan Rıza Paşa
Hazinedar Hasan Paşa
Tiryaki Hasan Paşa
Hasan Fehmi Paşa
Mirahor Hasan Paşa.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ