Hemşireliğin kurucusu olarak bilinen İngiliz hemşire ...

Florence Nightingale,

(D. 12 Mayıs 1820 - Ö. 13 Ağustos 1910)
Hemşireliğin kurucusu.
Lambalı Kadın.
Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820 tarihinde doğdu. Annesi ve babası Avrupa turunda ve İtalya' da Floransa kentinde oldukları için Floransa adını verdiler. Florence, varlıklı bir aileye mensuptur. 
Ailesi tarafından felsefe, müzik, matematik, tarih eğitimlerinin alması sağlanmıştır. Döneminde istenmeyen bir meslek olan hemşire olmak istediğini ailesine söylemiştir. Florence Nightingale için hemşirelik ailesi tarafından istenmiyordu. Ailesi evlenmesini istedi. Ancak o evlilik taleplerini redderek hemşireliğe yöneldi. Bir Avrupa turu dönüşünde, 1851 yılında ailesinden bir şekilde izin aldı ve Almanya’ da hemşirelik okudu. Aradan 2-3 yıl geçtikten sonra sonra İngiltere’ deki bir hastanede çalışmaya başladı.

1853 yılında Osmanlı Rusya savaşı (Kırım Savaşı) patlak verir ve bu savaşta İngiltere ve Fransa’da müttefiğimiz olarak savaşır. Hemşirelikte yeni olan Florence, İngiltere’ de yaşamını sürdürmektedir. The Times’ın yayımı üzerine İstanbul, Üsküdar’a geldi. Osmanlı devleti yabancı müttefiklerin hastane olarak kullanması için Selimiye Kışlasını boşaltmış ve yaralı müttefik askerlerin tedavisi burada yaptırtmıştır. Florence Nightingale, buraya geldiği zaman içerideki pisliği fark etmiş, ölü hayvanları ve kanalizasyonları temizletmiştir. Yaralılarla sürekli ilgilenen Florence olumlu sonuçlar almıştır. Üstün başarılarıyla yaralılar arasında efsaneleşmiş ve sürekli gece lambası taşıdığından Lambalı Kadın olarak anılmıştır. Tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

İngiltere’ye muhteşem bir başarı elde ederek dönen Florence Nightingale resmen kahraman olmuştur ve kurulacak askeri tıp akademisine zemin hazırlamıştır. 1860 yılında Londra’daki St Thomas Hospital’da kendi hemşirelik okulunu kurmuş ve modern hemşireliğin kurucusu olmuştur.

Binlerce askerin hayatını kurtaran Florence Nightingale İngilterede’ ki tüm sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde büyük bir rol almış. Hindistan’ daki açlığa dur demiş ve o zamanın kadınlarının da büyük işler başarabileceğini kanıtlamıştır.

Florence Nightingale' in Doğum Günü Hemşireler Günü olarakkutlanıyor. Florence Nightingale sayesinde 12 Mayıs tüm dünyada hemşireler günü olarak bilinmektedir.

13 Ağustos 1910 yılında İngiltere’de hayatını kaybetmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ