Rus Çarı I. Petro'nun uygulamalarına karşı çıkarak oluşturulan, bir dinsel hareket ve yaşam tarzını kabul eden insanlar ...

Malakanlar,

Molokanlar.
(Rusça: Молокане),
Rus Çarı I. Petro'nun uygulamalarına karşı çıkarak oluşturulan, bir dinsel hareket ve yaşam tarzı olan Molokanizm'i bir hayat felsefesi olarak kabul eden insanlardır. 
Rus hakimiyeti altında kalan Kars' ta, bölgede yaşayan etnik gruplar arasında en dikkat çekici olanlardan biri Malakanlar olup hikayeleri 1660 yılına, dayanır. 

Rus Ortodoks Din ve Dua adlı kutsal kitapta yapılacak olan değişiklikleri kabul etmemeleri ile başlar. 1683 yılında Deli Petro’nun batılılaşma politikaları çerçevesinde giyimlerine karışılarak saç ve sakal kesme mecburiyeti getirilmesinden sonra problemler çoğalarak devam eder. 1805 yılında, dinsel anlaşmazlıklar doruğa ulaşır ve Saratof ve Dambuğ bölgelerinde yaşayan Malakanlar Rus sektisizminden ayrılırlar. O tarihlerde Rusya’da egemen olan inanca göre haftada sadece iki gün süt içilirken Malakanlar bu perhize itiraz ederek, her gün süt içilebileceğini savunurlar. Rusça’da Moloko kelimesi süt, Molokan ise süt içen, perhizi bozan anlamına gelir.

Türkiye'de Kars şehri, her ne kadar geçmişi zorluklar ve sürgünlerle dolu olan Malakanların tarihine sadece 40 yıl gibi bir süre tanıklık etmiş olsa da, hayatlarını şu anda Dünya’nın birçok farklı yerinde sürdüren Malakanların ya hafızasında ya da büyüklerinden duydukları hikayelerde varlığını sürdürmektedir. Buna s
on olarak Türk sinemasının efsanelerinden rahmetli Tarık Akan’ın, Kars’ta geçen ve yalnız kalmış bir Malakan’ın hikayesini anlattığı “Deli Deli Olma” filmini seyretmenizi öneririm.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ