Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100. yıldönümü için, Gustav Eiffel tarafından yapılan eser ...

Eyfel,
Eyfel Kulesi,
Alexandre Gustave Eiffel,
(D. 15 Aralık 1832 Dijon - Ö. 27 Aralık 1923 Paris)
Fransız mühendis, mimar. 
Dünyanın en ünlü yapılarından ikisi olan Paris'teki Eyfel Kulesi’ni ve New York' taki Özgürlük Heykeli’ni tasarlamış. 

Gustave Eiffel, 15 Aralık 1832 yılında Fransa’da doğdu. Mimar, Paris’te Ecole Centrale des Arts et Manufactures adlı okulda kimya okudu. Mezun olduktan sonra amcasının fabrikasını devralmak üzereyken ailede çıkan bir tartışma sonucu Eiffel bu fırsatı değerlendiremedi ve trenyolu köprüleri tasarlayan bir şirkette işe başladı.

Eiffel, tıpkı Eyfel Kulesi gibi Paris’in sembolü haline gelen La Ruche’a da imza attı. 1887 yılında Panama Kanalı’nın inşasına ortak olacak olan Fransa adına projeye katıldı. Ancak yanlış yönetim sonucu proje başarısız oldu ve yarıda kesildi. Girişimciler geri çekilmeye başlayınca da Eiffel’in ünü de zedelenmeye başladı. Mühendis, ilk yapım girişiminde kanal işini üstlenemedi.

Sonraki yıllarda Eiffel, aerodinamik üzerine yoğunlaşmaya başladı. Tasarladığı köprüler dünyanın dört bir yanında inşa ediliyordu. Çok yetenekli işçilerin çalıştırılması da gerekmediği için çok ekonomik bulunuyordu. 1889 yılında, Fransız İhtilali’nin 100. yıldönümü için tasarladığı Eyfel Kulesi inşa edildi. Kule, bir turistik patlamaya neden oldu, Fransa’nın sembolü haline geldi, halen dünyanın en çok ilgi çeken yapılarından biri olma özelliğini taşımakta.

Eiffel’in dünyaca ünlü bir diğer eseri ise, Fransızlar’ın Amerika’ya bir hediyesi olan Özgürlük Heykeli idi. Heykel, iki ülke arasındaki saygının ve dostluğun simgesiydi. Tıpkı Eyfel Kulesi gibi, Özgürlük Heykeli de Amerika’nın sembolü oldu. 1924 yılında ülkedeki yerini aldı.

Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100. yıldönümü için, Gustav Eiffel tarafından yapılan Eyfel Kulesi 31 Mart 1889 tarihinde açıldı. Eiffel, aynı zamanda dünya üstünde birçok ülkede halen kullanılan ekonomik yapılara imza atmıştır.  

San Sebastian Kilisesi (Filipinler), Garabit Viaduct Köprüsü, Souleuvre Viaduct Köprüsü, Long Bien Köprüsü (Vietnam) gibi birçok yapıya imza attı. Dünyanın en çok ilgi çeken iki yapısını tasarlayan bir mimar olarak Eiffel, bu yapıları ziyaret eden milyonlarca insan tarafından hergün hatırlanmakta.

27 Aralık 1923 tarihinde Paris'de Rue Rabelais' deki malikanesinde öldü. Cenazesi ise Levallois-Perret mezarlığına gömüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ