Başında akrep taşır biçimde betimlenen eski Mısır tanrıçası...

Selkis,
Selket, Selkit,
Selqet - Serqet - Serket.
Selkis ve kafasında bir akrep taşıyan büyü tanrıçası.
Selkis, Başında akrep taşır biçimde betimlenen eski Mısır tanrıçası.
Selkisa'nın altın heykeli Tutankhamun'un mezarında bulundu. En tehlikeli akrepler Kuzey Afrika'da yaşar. Selkis, Mafdeta'nın kız kardeşi, Ra'nın kızıdır. Isis, Nephthys ve Neit ile birlikte ölenlerin organlarını koruduğu yeraltı dünyasında yaşıyor. Horus küçükken bataklıkta bir akrep tarafından ısırıldı. Selkis, zehri vücudundan çıkararak Horus'a yardım etti. Başka bir efsanede, Toth yaptı.

Selkis'in yedi akrebi vardır: 
Tjetet, Matet, Mesetet, Mesetef, Tefen, Befen ve Petet. 
Son üçü Horus'u koruması için İsis'e verildi. Aynı zamanda Horus'un oğlu Kebehsenuf'un koruyucusudur. Oğlu, aynı zamanda bir akrep tanrısı olan Nehebkau'dur. Selkisa'nın babası Ra yeraltında yolculuk ederken yılan Apop'un saldırısına uğrar ve Selkisa'nın görevi onu sabaha kadar zinde tutmaktır.

Selkis'in tapınakları yoktu ama yılanların ve akreplerin yaralarını iyileştirmeyi öğreten rahipleri vardı. Başlangıçta Nil Deltası'nda saygı gördü. Çöl hayvanlarından korunmak için çağrıldı. İyi ama aynı zamanda korkutucu olarak kabul edildi ve yılanlar ve akrepler onun kontrolü altındaydı. Özellikle çocukların ve annelerin korunması için çağrılır.

Eski Mısır'da da akrep biçimli nazarlıkların Mısırlıları zehirli ısırıklara karşı koruduğuna inanılmıştır. Mısır mitolojisinde akrep tanrıça Serket, Serkis adını alır. İnsan biçimli olan tanrıçanın başında, sokmaya hazır biçimde kuyruğunu kaldırmış akrep bir taç bulunmaktadır. Tanrıçanın yeraltında bekçilik yaptığı gibi, ayrıca firavunun tahtını koruduğu söylenir.




Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ