İran hükümdarı Şah İsmail'in soyundan gelenlere verilen ad. ..

Safevi,

Safeviler.
İran hükümdarı Şah İsmail'in soyundan gelenlere verilen ad.
Safeviler, (الصفويّون)
İran’da 1501-1736 yılları arasında hüküm süren bir hanedan.
Safeviler (1502-1732)

Safeviler devleti Anadolu’dan İran’a giden Türk oymaklarının (Şadıllı, Şamlı, Afşar, Kaçar, Çağırganlı, Karamustafaoğlu, Tekeli, Beğdili, Humuslu, Ustaclu, Dulkadirlu, Varsaklar) desteği ile Şah İsmail tarafından kuruldu. İsmail Safevi, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın torununu Nahçıvan, yakınında yendikten sonra 1501 yılında Tebriz'de kendisini Şah ilan etti. Bundan sonra İran'ın tamamını ele geçirdi. 1509 yılında Bağdad’ı da ele geçirmiş. 1502 yılında resmen Safevi Şahı olan I. İsmail sonraki 235 yılda Orta Doğu'da bir Şii devletinin temelini atmıştır.

Safeviler, Safevi İmparatorluğu veya Safevi Devleti, 1501 ve 1736 yılları arasında varlığını sürdürmüş.  Modern İran tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen, İran tarihindeki en önemli hanedanlıklardan biri tarafından yönetilmiştir.

Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş. Tarihte ilk kez Şii Onikiciliğini resmi mezhep olarak kabul etmiş ve Azerbaycan ve İran'ın varis olduğu Safevi Hanedanı'nın devletidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ