Sebze ve sığır etiyle yapılan, Küba'nın ulusal yemeği...

Ropa Vieja,
Sebze ve sığır etiyle yapılan, Küba'nın ulusal yemeği. Temel malzemeleri domates sosu, sığır eti, kırmızı biber ve soğan olan leziz bir akşam yemeğidir. Bir renkli paçavrayı andıran kıyılmış sığır eti ve sebzelerle yapılan, Ropa Vieja, İspanyolca' da eski giysiler anlamına geliyor. Küba'nın en popüler ve sevilen yemeklerinden biri olup, ulusal yemekleri listesindedir. 

Malzemeler;
Biftek (Dananın karın boşluğunda kalan Pançeta bölgesinden çıkarılan biftek).
1 büyük sarı soğan(İnce dilimlenmiş)
Birer tane büyük yeşil, kırmızı ve sarı dolmalık biber (ince dilimlenmiş)
4 diş kıyılmış sarımsak
2 çay kaşığı kurutulmuş kekik
2 çay kaşığı öğütülmüş kimyon
2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
1 çay kaşığı füme kırmızı biber
1/8 çay kaşığı öğütülmüş yenibahar
1/8 çay kaşığı öğütülmüş karanfil
2 çay kaşığı koşer tuzu (normal tuzdan farklıdır. İri kaya tuzu gibidir.)
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 su bardağı kuru beyaz şarap
1 su bardağı tavuk suyu
Ezilmiş domates ve Domates salçası
2 defne yaprağı
1 büyük havuç ikiye bölünmüş.
1 büyük kereviz sapı ikiye bölünmüş.
1 su bardağı yeşil zeytin, durulanır ve süzülür (isterseniz dilimleyebilirsiniz)
1/2 su bardağı közlenmiş kırmızı biber
1/4 su bardağı pimientos (kiraz biberi) süzülmüş
2 yemek kaşığı kapari durulanır ve süzülür
1/3 su bardağı kıyılmış taze maydanoz.

Ropa vieja tarifimiz için zeytin, biber ve kapari gibi bir dizi başka klasik Küba ve İspanyol malzemesini de ekliyoruz. Soğanla karamelize edilen kırmızı dolmalık biberin yanı sıra, daha fazla dumanlılık, tatlılık ve lezzet için közlenmiş kırmızı dolmalık biberi de en son ekleyeceğiz.
Sığır etini kurulayın. Tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Yağı bir fırında yüksek ateşte ısıtın. Çok sıcak olduğunda, sığır etini ekleyin ve her tarafını kızartarak mühürleyin. Sığır eti bir tabağa aktarın. Tenceredeki damlamaları ve kararmış parçaları atmayın, bunlar lezzetin anahtarıdır. Soğanları ve dolmalık biberleri ince ince dilimleyin. Dilimlenmiş sebzeleri tencereye ekleyin ve karamelize olana kadar 15-20 dakika orta ateşte pişirin. Sarımsak ve baharatları ekleyin ve bir dakika daha pişirin. 

Beyaz şarabı ekleyin ve tencerenin dibini eriterek (tavanın altındaki esmerleşmiş parçaları kazıyarak) hızlı bir şekilde kaynatın. Et suyu, ezilmiş domates, salça ve defne yaprağını ekleyin. 5 dakika kaynatın. 

Kızartmayı havuç ve kereviz parçalarıyla birlikte tencereye geri koyun. Kaynatın, ısıyı en aza indirin. Kapağını kapatın. 3-4 saat veya sığır eti yumuşayıncaya ve kolayca dağılıncaya kadar pişirin. Et suyu, ezilmiş domates, salça ve defne yaprağını ekleyin. 5 dakika kaynatın.

Kızartmayı havuç ve kereviz parçalarıyla birlikte tencereye geri koyun. Kaynatın, ısıyı en aza indirin. Kapağını örtün ve 3-4 saat veya sığır eti yumuşayıncaya ve kolayca dağılıncaya kadar pişirin. Ya da sığır eti çatal yumuşayana ve kolayca parçalanana kadar pişirin.
Kereviz, havuç ve defne yapraklarını atın.
Sadece kalan malzemeleri ekleyin. Sığır etini bir tabağa aktarın ve iki çatalla parçalayın. Didikleyin.  Bu kıyılmış eti tencereye geri koyun. 

Zeytinleri, közlenmiş kırmızı biberleri, kaparileri, kiraz biberlerini ve yenibaharı ilave edip karıştırın. Sosu 30 dakika kalınlaştırmak için açıkta, pişirin.
Maydanozu karıştırın ve tadına tuz ve karabiber ekleyin.
Ropa Vieja'nız servise hazır. Bir gün bekletirseniz lezzeti iyileşir!.
Buğulanmış veya sarı pirinç ve siyah fasulye ile servis yapın.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ