Osmanlı sarayında mandalinaya verilen ad ...

Yusufcuk,
Yusuf Efendi,
Mandalina.
Mandarina, Mandarino,
Çin portakalı.
Araplara mandalinayı getiren Yusuf Efendi'nin adı meyveye verilmiş. 
Mandalina kelimesi, Türkçeye İtalyanca mandarino kelimesinden geçmiş. Batı kökenli bir sözcüktür. Bu sözcüğün kökeni Mandarin sözcüğüdür. 

Mandalina (Citrus reticulata), ılıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller (Rutaceae) familyasına ait bir meyve türüdür. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir.

Anayurdu büyük olasılıkla Çin ya da Laos olan mandalina ağacı, ülkemizde başta Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı şeridi olmak üzere Karadeniz ve Marmara bölgelerinin bazı kesimlerinde yetiştirilmektedir. Mandalina 5-8 m’ye kadar boylanabilir. Hep yeşil ağacının, toprakta derine uzayan sağlam bir kök yapısı, ince ama dikine boylanan bir gövdesi vardır. Düzgün yapılı dallarında koyu yeşil renkli, portakalınkinden küçük ve sivri, üzeri parlak ve düz olan yaprakları yer alır. Çiçekleri beyaz renkli ve çok hoş kokuludur. Genelde portakaldan küçük olan bu meyveleri, üstten ve alttan basık yuvarlak biçimli, turuncu renkli kabuğu gevşek, bol kokulu ve sulu eti hoş tatlı olur. 

Mandalin çeşitleri;
Ankor, 
Bodrum (Yerli, geç olgunlaşır ve bol çekirdekli olur),
Dancy, 
Encore
Fremond, Fremont, Fortune, Fairchild Marisol, 
Kara, King, Kinnow, Klausellina, 
Klemantin-Clemantin (ince kabuklu, az çekirdekli, güzel kokulu, bol sulu ve az çekirdekli), 
Lee, 
Minneola(Mineola), Monreal,
Nova, 
Okitsu, Ortanik, Orri, Ovari,
Robinson, 
Satsuma (soğuğa en dayanıklı türü), Suntina,
Topaz, 
Vinola.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ