Sac üstünde pişirilen küçük ekmek...

Billi,
Çocuklar için pişirilen küçük ekmek.
Gilik,
Sac üstünde pişirilen küçük ekmek.
Küçük saç ekmeği (Mut, İçel yöresinde).
Billi, Yufka yapılırken çocukların küçük parçalar alıp oyun olarak yaptığı kurabiye.

Bilik ya da Billik ekmeği. 
Malatya'nın tandır ekmeğine bilik denir. Odun ateşinde ve toprak tandırda yapılan organik buğday unu, süt ve yağ karıştırılarak yapılan ekmek. Malatya yöresinde sahur ya da kahvaltı için pişirilir.

Bilik ya da Billik Ekmeği;
Malzemeler;
1 paket eritilmiş margarin
1 su bardağı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı şeker
1 paket kuru maya
4 su bardağı ılık su
Yarım yemek kaşığı tuz
1 paket kuru maya ve aldığı kadar un.
Ayrıca, 2 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı sıvı yağı yada zeytinyağı, 1 çay kaşığı pudra şekeri yada pekmez, susam, çörek otu ve mavi yada siyah haşhaş malzemeleri üstü için kullanılacaktır.

Yapılışı;
Bir kap içine ılık suyu koyup, maya, şeker ilave ederek karıştırın. 5 dakika bekletin. 
Eritilmiş margarin ve sıvı yağ ile karıştırın. Unu azar azar katarak hamuru yoğurun. Çok sert bir hamur olmasın. Yoğurduğunuz hamurun üzerini bir bezle örtün ve 30 dakika bekletin ki mayası gelsin. Mayalanan hamurdan mandalina boyutunda bezeler yapın. Bir merdane ile bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Bezeler bitince açtığınız ekmekleri yağlanmış tepsiye dizin. Üzerini çatalla çizikler atarak desen çizin. Üzerine yumurta sarısı karışımını sürerek susam, çörek otu ve haşhaşı serpin. Önceden ısıtılmış 200 °C fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Fazla kurutmayın. Ekmeğin özelliği pamuk gibi yumuşak olsun. Pişen ekmekleri sıcak sıcak ramazanda sahurda ve kahvaltıda afiyetle tüketin. Fazladan yapıp buzluğa atarsanız acil durumlarda misafirlerinize çıkarıp ısıtabilirsiniz. 


Billi sözcüğünün yörelere göre diğer anlamları;
Küçük kuş (Silifke, İçel yöresinde verilen ad). 
Çelik çomak oyununda çelik çubuğuna verilen ad.
Karaman ve yöresinde 10-15 cm. uzunluğunda bir ağaç parçası(billi) ve 60-70 cm. uzunluğundaki düzgün bir dal parçasının yardımıyla oynanan oyunun adı, billi.
Nece, nice demektir.
Zaman, 
Ekin saplarından yapılan çalgı. 
Çelik çomak oyununda çelik.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ