Kuzey Afrika'da İngiliz birliklerine karşı kazandığı başarılar nedeniyle "Çöl Tilkisi" lakabıyla tanınan Alman mareşal ...

Rommel,
Erwin Johannes Eugen Rommel,
(15 Kasım 1891, Ulm – 14 Ekim 1944, Stuttgart),
Çöl Tilkisi, (Desert Fox).
Tankların Efendisi.
Nazilerin ünlü Mareşali,
3. Reich üyesi .
II. Dünya Savaşında Alman Afrika Kolordusu komutanı mareşal. Kuzey Afrika'da İngiliz birliklerine karşı kazandığı başarılar nedeniyle "Çöl Tilkisi" (Wüstenfuchs) lakabı ile tanındı. Askeri başarılarıyla ünlüdür. Almanya'nın Ulm kentinin 33 km kuzeyindeki Heidenheim kentinde doğdu. Babası öğretmen olan Rommel, 1912 yılında Danzig Subay Okulundan Teğmen olarak mezun oldu.

II. Dünya Savaşının en önemli komutanlarından biri olan Rommel, Nasyonal Sosyalist Partisi’ne girdi. 1939 yılında Hitler’in muhafız alayı komutanı oldu. Savaşta Polonya seferinin başarıyla yürüttü. Bunun üzerine Hitler, onu general yaptı. Rommel 1940 yılında da Afrika birliklerinin başına geçti. 1941 yılında Libya’da yeni askeri birlikleri harekete geçirdi.

Kuzey Afrika’da kazandığı başarılarla mareşal oldu. Afrikadaki bu başşarılarından dolayı Çöl Tilkisi lakabı verildi. Yalnız, 1942 yılında, Elalemeyn’de Mareşal Montgomery’nin ordusuna yenilince mevkii sarsıldı. Hitler, onu Almanya’ya çağırttı. Bir hava akınında yaralandı, daha iyileşmeden, Hitler aleyhine hazırlanan bir suikaste katıldığı şüphesiyle tevkif edildi. Hitler, Rommel’in hayatına kendi eliyle son vermesini istedi. Böylece İkinci Dünya Savaşı’nın en ünlü kişilerinden biri kendini öldürmek zorunda kaldı. 
14 Ekim 1944 yılında öldü ve askeri merasim ile defnedildi. Adı Tanklar ve Afrika ile anıldı. Birçok hatırlanacak yere adı verildi.

Tank konusunda İkinci Dünya Savaşında yaptığı başarılı taktiklerle ön plana çıkan General Patton olsa da aslında tankların Efendisinin Erwin Rommel olduğunu söyleyenlerin sayısı oldukça fazladır. İkinci Dünya Savaşında Rommel tankların oldukça ustaca kullanan zeki bir komutan olmuştur. 
Erwin Rommel savaşın bizzat içinde yer alan bir komutan olmuştur.

Savaşın ilk yıllarında tam bir Hitler aşığı iken daha sonradan bu düşüncelerinin değiştiği söylenmektedir. Yahudi soykırımına karşı olduğu bilinen Erwin Rommel bu sebepten Nazi olmayan Nazi olarak adlandırılır.

Tankların Efendisi

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ