Lor peyniriyle yapılan, hem tuzlu hem de tatlı bir hamur işi...

Kalçunya,
Samsades,
Kurabiye,
Lor peyniriyle yapılan, hem tuzlu hem de tatlı bir hamur işi.
Malzemeler;
6 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı süt
4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1.5 kg. ıspanak
100 gr lor peyniri
1 tatlı kaşığı karabiber
2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt

Yapılışı;
Hamur için süt, zeytinyağı ve yumurtayı bir kasede çırpın. Hamur yoğurma kabına unu, kabartma tozunu ve tuzu koyup harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp sütlü karışımı ekleyin. Pürüzsüz ve sert bir hamur elde edinceye dek yoğurun. Üzerini ıslak bir bezle örtün. Hamuru bu şekilde yarım saat dinlendirin. 

İç harç için ıspanakları yıkayıp süzün. İrice doğrayın. Kaynar suyun içine atıp birkaç dakika haşladıktan sonradan süzün. Karabiber ve lor peyniri ekleyip tatlandırın.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, un serpilmiş tezgahın üstünde küçük  tabak büyüklüğünde bir yufka hazırlayın. Üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Hamurun yarısına 2 kaşık iç malzemeden yerleştirin. Diğer yarısını da üstüne kapatın. Hamur uçlarını parmaklarınızla bastırarak yapışmasını sağlayın. Kalan hamurdan da aynı şekilde hamurları hazırlayın. Hazırladığınız hamurları yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine çırpılmış yoğurt sürün. Evvelden ısıtılmış 180 °C ayarlanmış fırında üzeri tamamen kızarıncaya kadar 30 dakika pişirin. Fırından alın. Sıcak veya ılık servis yapın. Afiyet olsun.

Samsades;
Malzemeler;
2 su bardağı su 
3 su bardağı un 
1 çay kaşığı kadar tuz 
4 yemek kaşığı lor peyniri 
1 buçuk yemek kaşığı toz şeker 
1 çay kaşığı toz tarçın 

Şerbet;
2 buçuk su bardağı su 
2 su bardağı toz şeker 
1 tatlı kaşığı toz tarçın
 3-4 damla limon suyu 

Yapılışı;
2 su bardağı unu bir karıştırma kabına alın. Üzerine bir fiske tuz atın. Sonra un karışımına, 1 buçuk su bardağı suyu ekleyin. Ardından hamuru yoğurmaya başlayın. Kontrollü bir şekilde su ve un ekleyerek hamur, ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamını alıncaya kadar yoğurun.
Hamur yoğurma işlemi bittikten sonra kabın üzerini bir bez örtüp 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru 2 eşit bezeye bölün. Her parçayı merdane ve un yardımıyla açarak inceltin. Açtığınız hamurun kenarlarını elinizle düzelterek dikdörtgen bir şekil verin. Hamuru, 3-4 cm genişliğinde şeritler halinde kesin. Daha sonra kestiğiniz parçaları tam ortalarından yatay bir şekilde ikiye bölün.  
İç malzemesi için; şeker, lor peyniri ve tarçını ayrı bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Hazırladığınız hamur şeritlerin bir ucuna lor peynirli harçtan yerleştirin ve daha sonra muska şeklinde sarın. Şekillendirdiğiniz hamurları kızgın yağda pişirin. 

Su, tarçın ve şekeri uygun boyutlarda bir ufak tencerede kaynatın. Şerbet kaynadıktan sonra limon sıkın. Bu şekilde de yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın. Kızarttığınız muskaları sıcakken yine sıcak olan şerbetin içerisine atın buluşturun. Daha sonra tatlınızı sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz. 

Ege'ye has bir lezzet olan samsades tatlısı, kaymak ve badem ile afiyetle yenir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ