Kıbrıs'ta her tür salyangoz'a verilen ad...

Garavolli,
Garavulli,
Garavolli,
(Escargots - Salyangoz)
Kıbrıs' ta her tür salyangoz' a verilen ad. Ufak olur büyük olur yenir yenmez, hepsi birden garavolli' dir. Hatta garavullidir. Kış günlerinin çocukluk eğlencesi; yağmur yağdıktan sonra dışarıya çıkılır garavulli toplanır, ates yakılır ve afiyetle yenilir.

Ekim ayında ilk yağmurlardan sonra toplanan, bol tuzla yıkandıktan sonra pişirilen salyangoza adalıların verdiği isim. Kıbrıslı' ların yağmurlu havalardan sonra kendilerini ovalara atıp büyük bir hevesle aradıkları salyangoz türü. küçük olanları toplanmaz koç adını verdikleri büyüklerin peşine düşülür. genellikle haşlanıp yenirler ancak kebap yapılanları da mevcuttur. Rodos' ta salyangoz yemeğine verilen isim.

Salçalı sulu bir yemek. Ot yememiş ilk çıkan salyangozların defalarca haşlanıp temizlenmesi yapımının ilk aşamasıdır. Kıbrıs' a özgü salyangoz. Ekşi bir tadı var ama sosuyla yine de güzel gidiyor. Rum meyhanelerinin değişmez mezesidir. Kıbrıs' ta sıklıkla yerel aileler tarafından yapıldığına şahit olursunuz. Yemek isteyen arkadaşlar için özellikle iki şeye dikkat etmeleri lazım garavollinin arka kısmındaki siyahımsı veya kahverengimsi kısmı kesip alırlarsa daha iyi bir tat bırakır çünkü orası toplanıp, pişirilmeden öncesinde kalan otların dışkısıdır ve ot givi acı bir tat bırakır. Damak zevkinizde biraz kekremsi olsun derseniz lop lop yutun zararı yoktur. Diğeri ise her dönem garavolli vardır ama mevsimin ilk yağmuru düştüğünde çıkan garavolliyi yemelisiniz. Çünkü taze ve ot yiyip sindirip tadını daha acı hale getirmemiştir. Buzlukta da saklayabilir ilk bahar yaz ve kışta da tüketebiliriniz.
Zivanya, limon, tuz garavolli denemezseniz olmaz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ