Tayland ve Çin’de yoğun olarak yetiştirilen ve çay formunda kullanılan ebegümecigiller familyasına ait bir bitki ...

Hibiskus,
Hibiskus Çayı,
Hibuskus,
Gül hatmi,
Hatmi,
Amber çiçeği,
Hibiscus sabdariffa daha ziyade çay için kullanılır.
Rengi ve aromasıyla büyüleyici bir lezzet.
Hibiskus Çayı, Gül hatmi, hatmi, amber çiçeği gibi farklı isimlerle de bilinir.

Hibuskus, kökeni Afrika olduğu düşünülen ve özellikle de Tayland ve Çin’de yoğun olarak yetiştirilen ebegümecigiller familyasına ait bir bitki çeşididir. Bu ülkelerde salatalara, turşulara ve yemeklere baharat olarak da kullanılır. Ama bitkinin en yaygın kullanım alanı çay formudur. Büyüdükleri yere ve iklime göre değişen yüzlerce hibiskus türü vardır, ancak en çok çayı yapmak için kullanılır. Koyu kırmızı renkli bir çay olan hibiskus çayı, kızılcık benzeri ekşimsi tatlı bir aromaya sahiptir. Sıcak olarak tüketilebileceği gibi buzlu olarak da içilebilir. Kendine özgü bir aroma ve keskin kokuya sahip olan hibiskus, tek başına ya da yeşil çay, tarçın, limon, ıhlamur ve adaçayı gibi diğer bitkisel çaylarla birlikte tüketilebilir. Hibiskus demleme için bir tatlı kaşığı kuru hibiskus bitkisi ve sıcak su yeterlidir. 1 su bardağı su cezvede ya da su ısıtıcısında kaynatılır ve ağzı kapatılabilecek bir fincana koyulur. İçine bir tatlı kaşığı hibiskus kurusu eklenir ve ağzı kapatılarak 10-15 dakika bekletilir. Süzüldükten sonra tüketime hazır hale gelen hibiskus çayını lezzetlendirmek için limon ya da bal kullanılabilir.

Bir diğer hibiskus tarifinde ise bir litre kaynamış suyun içine 2 yemek kaşığı hibiskus kurusu eklenir ve yaklaşık 10-15 dakika demlenir. Demlenen çay oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Daha sonra buzdolabına alınır ve iyice soğutulur. İçine nane yaprakları ve buz eklenerek servise hazır hale getirilir.

Sağlık için faydalarını artırmak amacıyla demleme sırasında hibiskus çayına ilave olarak kabuk tarçın, zencefil, zerdeçal ve adaçayı gibi diğer bitki çayları ilave edilebilir. Kendine has koyu kırmızı bir renge sahip olan hibiskus çayı içecekleri renklendirmek için de kullanılabilir. Yaz aylarında komposto ve diğer meyve ile bitki çaylarının içine buz haline getirilerek aroma vermesi amacıyla tüketilebilir.

Hibiskus çayının bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak diğer bitki çaylarında olduğu gibi doktora danışılmadan tüketilmemelidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ