Dünyaca ünlü bir kadın piyanistimiz ...

Gülsin Onay,
Türk piyanist.
(D. 12 Eylül 1954, İstanbul - .... )
Harika çocuk olarak başladığı müzik yaşamını halen (2021) devam ettiriyor.
Uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti tarafından Gülsin Onay, Chopin yorumlarından dolayı Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırıldı.
1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
Gülsin Onay, 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi’nin de Konuk Sanatçısıdır.Devlet Sanatçısı Gülsin Onay'ın adı Tekirdağ’da bir sokağa verilmiştir.

Alman bir baba ile Türk bir annenin kızı olarak 12 Eylül 1954 yılında doğdu. Gülsin Onay’ın annesi piyanist, babası da kemancıdır. Ankara Devlet Konservaurı’nda Mithat Fenmen ve Ahmed Adnan Saygun’dan iki yıl özel eğitim aldı. 12 yaşında Fransa’ya gönderildi. Pierre Sancan, Monique Haas, Pierre Fiquet ve Nadia Boulenger gibi şeflerle çalıştıktan sonra Bernhard Ebert ile çalışmalarını sürdürdü.

Arjantin, Venezüella, Japonya ve 5 kıtada 80 ülkede her yerde konserler verdi. Dünyanın önde gelen orkestraları eşliğinde solist olarak sahne aldı. Müstesna bir Chopin icracısı olarak kabul ediliyor. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay, Saygun’un eserlerinin de dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanınıyor. Müzik otoriteleri tarafından duyarlı yorumlarıyla olağan dışı bir piyanist olarak değerlendiriliyor.
Şimdiye kadar 3 evlilik yaptı.

Dünyaca ünlü Kadın Piyanistlerimiz;
  • Ferhunde Erkin
  • İdil Biret
  • Güher & Süher Pekinel
  • Lara Melda
  • Gülsin Onay.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ