Köz Biber ve Patlıcanlı Balkan Sosu ...

Lütenitsa,
Köz Biber ve Patlıcanlı Balkan Sosu.
Malzemeler :
4 Kg yağlık kırmızı biber
10 Kg patlıcan, (
az çekirdekli) 
1 Kg etli olgun domates
8-10 Adet orta boy havuç
2 Su bardağı 
ceviz içi 
(ince kırılmış, kırıklanmış) 
1 Bağ maydonoz
Yarım bağ reyhan
20-25 iri diş sarımsak
1 Yemek kaşığı şeker
1 Kahve fincanı üzüm sirkesi
1 Su bardağı zeytinyağı
Tuz.

Hazırlanışı :
Patlıcanları ve biberleri yıkayıp kurulayın. Bir çatal, bıçak ucu, çöp şiş yardımıyla üzerlerine birkaç delik açıp, mümkünse fırında (odun ateşi) ile iyice közleyin. Közlenen biber ve patlıcanların kabuklarını soyun. Varsa tohum yataklarında kalanları temizleyin. Közlediğiniz ve temizlediğiniz malzemeyi ince ince kıyın. İsteğinize göre malzemeyi zenginleştirmek için kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri, daha önce haşlayıp ince kıydığınız havuçları da ekleyerek tüm malzemeyi derin bir tencerede harlı ateş üzerinde içini çekene kadar kaynatın. 
Bunu yaparken kuvvetlice bir tahta kaşık yardımıyla malzemeyi zaman zaman alt üst ederek çektirin. Malzeme suyunu çekip özleştikten, göz göz kaynamaya başladıktan sonra zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, toz şeker, ince kıyılmış maydanoz ve reyhan otu, üzüm sirkesini de malzemeye ekleyin. 

Kırılmış, çekilmiş ceviz içini de ateşten alacağınız son 10 dakikada tencereye katıp, tuzunu ayarlayın. Bir kenarda derince bir tencere ya da kazanda cam kavanozları ve kapaklarını kaynar suda steril hale getirip kenara alın. Hazırladığınız sosu kavanozlara doldurun.
Zaman zaman kavanozu sallattırıp içerisinde hava kabarcıkları kalmamasını sağlayın.
Kapaklarını sıkıca kapattığınız kavanozlarınızı, kapakları aşağı gelecek şekilde kaynamakta olan suda 10-15 dakik daha konservasyona tabi tutun. Kaynar sudan dikkatlice çıkarttığınız kavanozlarınızı bir kenarda soğumaya alın. Serin ve gölge bir ortamda kullanacağınız zamana kadar saklayabilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ