Halk dilinde patlıcana verilen ad ...

Kehberek,
Badican,
Balcan (Urfa yöresi)
Tarla balığı,
Patlıcan,
İngilizce: egg plant,
Almanca: Eierpflanze, 
Fransızca: aubergine, 
Solanum melongena,

Etimolojik olarak patlıcan Farsça, badingan sözcüğünden gelir. Eskiden yemeklerde batlıcan, badican ya da badıncan olarak bilinir. Patlıcangiller familyasından, çiçekleri tekli, uzun, yuvarlaksı, mor ya da siyahımsı bakka tipi meyveleri olan ve kültürü yapılan, tek yıllık, otsu bitki.

Badican, Tarla Balığı gibi isimlerle de bilinen patlıcan, ülkemizde çok sevilen ve tüketilen sebzeler arasındadır. Ana vatanı Hindistan olan bu sebze, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından da oldukça zengindir. Patlıcan, Osmanlı döneminden günümüze kadar  yemeği yapılan sebzelerdendir.

MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da yetiştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde, Mısır patlıcanı, Mor patlıcan, Mora patlıcanı gibi çeşitlerinden, patlıcan dolmasından ve turşusundan bahseder.

Kavurmalı Patlıcan yemeği;
1 kg kuzu kuşbaşı
6 adet patlıcan 
2 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay kaşığı tarçın 
1 çay kaşığı karabiber 
1 çay kaşığı tuz

Patlıcanları 180 derece fırında 25-30 dakika közleyin. Kuşbaşı etlere tuz ilave edip tereyağı ile kısık ateşte kavurun. Kuşbaşı etler suyunu salıp çekince çok kısık ateşte 30 dakika daha pişirmeye devam edin. Közlenen patlıcanları iyice soyun ve bir tencereye yerleştirin. Patlıcanların üzerine daha önceden hazırladığınız kavurmayı ilave edip tencerenin kapağını kapatın. 20 dakika çok kısık ateşte tekrar pişirin. Pişen yemeği tabağa alıp üzerine karabiber ve tarçın ekerek servis edin.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ