"Sinekli Bakkal, "Ateşten Gömlek" gibi romanlarıyla tanınmış yazarımız ...

Halide Edip Adıvar,

(D. 1884 İstanbul - Ö. 1964 İstanbul)
Halide Adıvar Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen.
Halide Onbaşı olarak da bilinir. 
Milli Mücadele' ye katıldı. Anadolu Ajansı’ nın kurulmasında rol aldı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi' nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Profesörü.
İzmir milletvekili.

Halide Edip, 1882 yılında İstanbul' da doğdu. Evinde aldığı özel derslerle ilköğrenimini tamamladıktan sonra, İstanbul'da bulunan Üsküdar Amerikan Kız Kolejine gitti ve 1901 yılında bitirdi. Bu okul, yazarın hayatında önemli gelişmelerin yaşamasını sağlamış. Özel olarak Rıza Tevfik' ten felsefe ve sosyoloji, Salih Zeki' den matematik dersleri aldı. Özel olarak Rıza Tevfik' ten felsefe ve sosyoloji, Salih Zeki' den matematik dersleri aldı. Öyle ki yazar, bu lisede matematik öğretmeni olan Salih Zeki ile evlendi. 1910 yılında boşandı. Yazılarında Halide Salih yerine Halide Edib adını kullanmaya başladı. 

Okuldan mezun olduktan sonra çeşitli çeviriler yaptı. İkinci Meşrutiyet' in ilan edilmesinin ardından kadın hakları üzerine yazılar kaleme almaya başladı. İlk yazısı, Tevfik Fikret ve Hüseyin Cahit Yalçın tarafından kurulan Tanin gazetesinde yayımlandı. 

Bu dönem içerisinde yazar, Halide Salih ismi ile dönemin gazetelerinde kadın haklarını savunan yazılar yazmaya başlamıştır. Kadın haklarını savunan bu yazılar, 31 Mart baskını yapan çevreler tarafından oldukça fazla eleştirilmiş ve tepki görmüştür. Bu nedenle de yazar, 31 Mart baskını sırasında Mısır‘ a kaçmak zorunda kaldı. Mısır’dan İngiltere’ye gitti. 1909 yılında İstanbul' a geri döndü, döndüğünde ise öğretmenlik mesleği yapmaya başladı. Balkan Savaşı sıralarında ise hastanelerde çalışmıştır. 1917 senesinde Halide Edip ikinci evliliğini gerçekleştirmiştir. Evlendiği bu kişi, doktorluk mesleği yapan Adnan Adıvar' dır.

Milli Mücadele' ye katıldı. Cumhuriyet' in ilanından sonra kocası Adnan Adıvar ile gittiği Avrupa ve Amerika' da on beş sene kadar kaldı. 1939 yılında Türkiye'ye dönerek İstanbul Üniversitesi' nde çalışmaya başladı. 
1950 yılında yapılan seçimlerde ise Demokrat Parti' den milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. 

Halide Edib Adıvar, 9 Ocak 1964 tarihinde İstanbul' da öldü. 

Kitapları;
Romanları:
Akile Hanım Sokağı, Ateşten Gömlek,
Çaresaz,
Döner Ayna
Handan, Hayat Parçaları, Heyula,
Kalp Ağrısı, Kerim Usta'nın Oğlu
Mevud Hüküm,
Raik’ in Annesi,
Sevda Sokağı Komedyası, Seviyye Talip, Sinekli Bakkal, Sonsuz Panayır
Tatarcık,
Vurun Kahpeye
Yeni Turan, Yolpalas Cinayeti
Zeyno'nun oğlu

Hikayeleri:
Dağa Çıkan Kurt,
Harap Mabetler,
İzmir’den Bursa’ya
Kubbede Kalan Hoş Seda.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ