Obstetrik kliniklerde el dezenfeksiyon standartlarını tanıtmakla bilinen Macar doktor ve bilim adamı ...

Ignaz Semmelweis,

Ignaz Philipp Semmelweis, 
( D. 1 Temmuz 1818 Buda-Budapeşte, Macaristan Krallığı - Ö. 13 Ağustos 1865 Oberdöbling, Avusturya )
Avusturya-Macaristanlı bir bilimci ve doktor.
1818 yılında doğdu. Semmelweis’in ailesi Almanya kökenliydi. 1837 yılında Viyana Üniversitesi’ nde hukuk okumaya başlayan Semmelweis, bir sonraki yıl tıp bölümüne geçiş yaptı. 

1844 yılında doktor olarak göreve başladı. Dahiliyeci olarak staj imkanı bulamayınca doğum bilimi alanında uzmanlaşmaya karar verdi. Semmelweis 1846 yılında Viyana General Hastanesi’nde doğum bilimi kliniğinde asistan olarak göreve başladı. 

Doğum sonrası enfeksiyondan kaynaklanan, ölümcül lohusalık humması olarak da bilinen ölümcül ateşi nedeniyle ölüm oranı % 20-30 civarındaydı. Doğum servisinde doğuma yardımcı olan öğrencilerin ellerinde ceset parçacıkları olduğunu varsaydı ve bundan sonra, tüm öğrencileri otopsi yapmaya yardımcı olduktan sonra ellerini bir klor çözeltisiyle temizlemeye zorladı. Bu yöntem gerçekten etkili oldu ve ölüm oranı neredeyse 10 kat azaldı.

1849 yılında Semmelweis, Viyana Hastanesi'ndeki işini kaybetti. Bir yıl sonra Semmelweis, Budapeşte' nin doğu cephesi olan Pest' e geri döndü ve 6 yıl boyunca hastanelerin doğumevi başkanlığını yaptı. Onun sayesinde anne ölümleri neredeyse tamamen azaldı. 1855 yılında Semmelweis, Pest Times Üniversitesi' nde Kadın Hastalıkları Profesörü olarak görevlendirildi.

Kirli ellerin doğumsal ateşe sebep olan tek neden olduğu fikri tıp dünyasında bir devrimdi. 1861 yılında Semmelweis ana eseri Etiology, Concept and Prophylaxis of Childbed Fever’ı yayınladı. Ancak ünlü kadın doğum uzmanları tarafından eleştirildi. Doktor açık mektuplar yazdı ve hatta konferanslar düzenlemek istedi, ancak bütün girişimleri başarısız oldu. Tıp topluluğu tarafından reddedilmesi ve sürekli eleştiriler alması Semmelweis'in zihinsel sağlığını etkiledi. 

1860 yılından sonra büyük bir depresyon  yaşadı. Ayrıca alkol bağımlısı oldu. 1865 yılında Semmelweis Döbling'deki bir kliniğe kaldırıldı. İki hafta içinde Ignaz Semmelweis bir enfeksiyon nedeniyle öldü. 13 Ağustos 1865 tarihinde, Oberdöbling' de (Avusturya) 47 yaşında öldü.  
Tanınması ölümünden çok sonra oldu. Bugün, antiseptik prosedürlerin kurucularından biri olarak kabul edilir. Budapeşte Üniversitesi ve Viyana' daki bir kliniğe Semmelweis’in ismi verildi. 1906 yılında şerefine, Annelerin Kurtarıcısı yazan bir anıt yapıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ