Balıkesir yöresine özgü, bir tür kıymalı ya da patatesli börek...

Jelka,
Balıkesir yöresine özgü, bir tür kıymalı ya da patatesli börek.
Jelka böreği, Mayalı hamur ile yapılan bir börek.

Malzemeler:
3 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı su

İçi için;
3 adet patates
1 adet soğan
Tuz, pul biber, nane, karabiber

Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

Patatesler bir tencereye alınıp birazda tuz eklenerek haşlanır. Haşlandıktan sonra minik minik doğranır. Soğanlar rendelenerek bir tavada pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine baharatlar ilave edilir. Son olarak da patatesler eklenerek iyice karıştırılır ve altı kapatılarak soğumaya bırakılır. İsteyen maydanozda ekleyebilir.

Yufkaları ıslamak için sıvı yağ ve su bir kaseye alınarak karıştırılır. Bir adet yufka düz bir zemine serilir ve üzerine sıvı yağ, su karışımı sürülür. Karşılıklı iki kenarından tutularak ortasına kadar büzülür. Ardından diğer kenarlarından da tutulur ve yine ortasına kadar büzülür. Çiçeğe benzer bir desen elde edilir. Bir kanadı üzerine doğru kapatılır ve üzerine hazırlanan harçtan bolca koyulur. Karşısındaki kanat da harcın üzerine kapatılır. Ardından diğer kanatlarda sıra ile kapatılır. Hazırlanan börek tezgahın uç kısmına doğru çekilerek açık içine alınır ve ters çevrilir. Pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirilir. Kalan diğer yufkalarda aynı şekilde yapılır. 

Kıymalı ve peynirli harç ile de yapılabilir. Son olarak yumurta sarısı, sıvı yağ ve yoğurt karıştırılarak üzerine sürülür. 180 derecede ısıtılan fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından alınınca üzerine el ile biraz su serpilerek temiz bir bezle üzeri kapatılıp dinlendirilir. Afiyet olsun.

Balıkesir'e özgü, Akkız-Şevketibostan ile yapılan bir ot yemeği. 
Akkız,  (شوكتِ بوستان) ya da bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız (Cnicus benedictus), papatyagiller familyasındandır. Yemeği yapılan bu ot, 60 cm boyunda bir yıllık dikenli bir bitkidir. Topraküstündeki kısımları körpeyken kesilip toplanır. Bitki, iyice soyulup dikenleri temizlenir. Sebze olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde çok tüketilir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ