1913-1996 yılları arasında yaşamış, sadece sayıları seven acaip bir adam olarak tanınan Macar matematikçi ...

Paul Erdös,
Paul Erdős,
Macarca: Erdős Pál,
D. 26 Mart 1913 Budapest, Austria-Hungary
Ö. 20 Eylül 1996 Warsaw, Poland
83 yaşında hayatını kaybetmiş ünlü bir Macar matematikçi.
Mezun olduğu okul, Kraliyet Macar Pázmány Péter Üniversitesi
Biyografisini yazan  yazar, Hoffman tarafından sadece sayıları seven adam olarak isimlendirilmiştir.

XX. yüzyılın ünlü matematikçilerdendir. Yaşamı boyunca yaklaşık 1.500 matematiksel makale yayınladı. İyi bir matematiksel varsayım üreticilerindendir. Ayrıca ekzantirik yaşantısı ile de dikkat çekmiştir. Time dergisi onu oddball - acaip biri olarak tanımlamış. 

Tüm hayatını matematiğe bağlamış. Ölümü bile Varşova'daki bir konferansta, bir geometri problemini çözdükten sonra gerçekleşmiş. Ayrık matematik, Grafik teorisi, Sayı teorisi, Matematiksel analiz, Yaklaşım teorisi, Küme teorisi ve Olasılık teorisi ile ilgili problemler ile uğraşmıştır. Çalışmalarının çoğu, daha önce çözülemeyen birçok sorunu çözmüş ve ayrık matematiğe odaklanmıştır. Matematiğin sosyal bir aktivite olduğuna inanan biri olarak gezici bir yaşam tarzı şeklinde yaşamış. Çalışmalarının sonunda ortak yazarlarla birlikte bir sayı üretmiştir. Bu sayı,  Erdös number, Erdös sayısı olarak tanımlanmıştır.

Erdös sayısı;
Paul Erdös'e makale yazma uzaklık endeksi olarak düşünülebilir. Ya da yakınlık derecesini belirten sayıdır.

Matematikçi Paul Erdös ile makale yazanların Erdos Sayısı 1 iken, Erdos ile makale yazmış biri ile makale yazanların sayısı 2'dir. Erdös'ün kendisi içinse sıfırdır. Paul Erdös, 485 matematikçi ile  beraber makale yazmış. Bu şanslı 485 kişinin Erdös sayısı 1’dir.  Eğer Erdös sayısı 1 olan gruptan biri ile bir makale yazmışsanız, o zaman Erdös sayınız 2 olur. Erdös sayısı 2 olan gruptan biri ile makale yazmışsanız Erdös sayınız 3’e çıkar. 
Erdös sayısı 1 olan bir Türk matematikçi yok ama 2 sayısına ulaşan epeyce matematikçi isim var.

Aldığı ödüller;
Wolf Prize (1983/1984)  
AMS Cole Prize (1951) 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ